maito-diabetes-lapset

Ykköstyypin diabetes ja maito – sairastutatko lapsesi tietämättäsi?

Sairastutatko lapsesi tietämättäsi? Maito = diabetes?

Kirjoitin joku aika sitten siitä, kuinka maito aiheuttaa tuhoa perheessämme (voit lukea jutun täältä). Muun muassa Vantaan sanomissa on taas nostettu esiin maidon vaarat.

Ihan pelottaa, jos vuosia sitten sanomani pitää paikkansa. Totesin miehelleni silloin, että jos Suomi on maa missä kulutetaan eniten maitoa maailmassa ja sairastutaan eniten diabetekseen sekä osteoporoosiin, niin voisiko olla niin että näillä asioilla on yhteys?

Kuulemma esimerkiksi Aasiassa missä maitoa ei juuri käytetä, diabetes on tuntematon käsite.

Onko niin, että jostain syystä asiaa ei haluta tutkia tarkemmin?

Tai halutaan mutta joku ”maidontuotannon kuninkaallinen” yhdessä lääkeyhtiöiden kanssa torppaa tutkimukset jo alkumetreillä, koska onhan se tuottavampaa, kun kansa sairastaa.

Ykkostyypin diabetes ja maito - lapsi sairastuu

On epäilty, että nimenomaan maidon runsas käsittely aiheuttaa maidosta johtuvat eri vaivat ihmisillä. No onhan se näin maalaisjärjelläkin ajateltuna loogisen kuuloista. Mitä enemmän mitä tahansa ruokaa/juomaa käsitellään, sitä luonnottomammaksi se muuttuu.

Ihmiskroppa on kuitenkin aikalailla sama kapistus, kun ”aikojen alussa”, joten miksi se siis sietäisi tai osaisi käsitellä ongelmitta outoja yhdistelmiä ja käsiteltyä ”mukamas ravintoa”.

diabetes, maito ja lapset

Tutkija Sari Niinistön mukaan raakamaidon käytöllä on yhteys pienempään riskiin sairastua esim. allergisiin sairauksiin. Niinpä. Silti lapsillekin suositellaan päivittäin juotavaksi 4 desilitraa maitoa, ja vielä sitä käsiteltyä rasvatonta.

Pistää miettimään, onko maito suurempikin syyllinen maatamme riivaaviin elintapasairauksiin, allergioihin ja suolisto-ongelmiin.

Tällä hetkellä on meneillään tutkimus käsitellyn maidon ja ykköstyypin diabeteksen välisestä yhteydestä. Olisiko niin, että homogenointi ja/tai lämpökäsittely tekisi maidosta diabetekselle altistavan?

maito ja sairaudet

Miksi maitoa sitten juodaan? Toiseksi suurin syy on kalsium. Ihmiset tuntuvat pelkäävän kalsiumin puutosta.

Mutta yllätys yllätys, muutakin kalsiumrikasta ravintoa on tarjolla! 4 dl:ssa maitoa on 240 mg:aa kalsiumia. Saman kalsiummäärän saat syömällä päivän aikana kourallisen pinaattia, parsakaalia ja vaikka muutaman silakan.

maitoako lapsille

Kalsiumlaskurista näkee listattuna yleisimpiä kalsiuminlähteitä, ja samalla näet saatko päivittäin riittävästi kalsiumia.

kalsiumiako maidosta

Mielenkiintoista on, että esimerkiksi juuston ja hapanmaitotuotteiden ei ole havaittu lisäävän diabetekseen sairastumisen riskiä, vaan tuoremaito on syyllinen.

Miten sitten kannattaa toimia, jos ei halua lapsensa sairastuvan diabetekseen? Sari Niinistön ohjeet ovat seuraavanlaiset:

  1. Jos lapsella on geneettinen riski sairastua ykköstyypin diabetekseen, ei lapselle kannata antaa nestemäisiä maitovalmisteita. Ei ainakaan suosituksia enempää, joka on 4dl päivässä.
  2. Lasta kannattaa imettää. Eräissä tutkimuksissa on todettu, että imetys vähentää sairastumisriskiä ja toki hyötyjä on muitakin.
  3. Kalan sisältämät n3-rasvahapot saattavat myös suojata ykköstyypin diabetekseltä, etenkin vauvaiässä rasvahappojen saanti on tärkeää.
  4. D-vitamiinia päivittäin, ympäri vuoden. 0-2 -vuotiaille 10 mikrogrammaa ja 2-18 -vuotiaille 7,5 mikrogrammaa. Joidenkin tutkimusten mukaan tämäkin määrä on liian pieni ja D-vitamiinia voisi ottaa vaikka tuplamäärän.

Näillä ohjeilla voi ainakin pienentää sairastumisriskiä niin diabetekseen kuin moneen muuhunkin sairauteen/vaivaan.

Meidän perheessä ainakin uskon maidottomuuden olevan yksi syy siihen, ettei meillä sairasteta kuin erittäin harvoin.

Silloin kun juniori vielä kittasi maitoa litratolkulla oli atooppinen iho ja kiukku kukoistuksessaan, kiitos kauramaidon se elämä on ohi.

Voisiko teidän perhe luopua maidosta?

>> Lue täältä maidon aikaansaamista raivareista.

Sanna A.

Kirjoittaja on 38-vuotias äiti, joka kirjoittelee lasten ja äitien muodista, sisustuksesta ja muista hyvää oloa tuovista aiheista. Muotimutsiksi häntä kutsumme.

Omaan perheeseen kuuluu kaksi ala-asteikäistä lasta, aviomies sekä koiravanhus Rocky. Ammatiltaan hän on muotisuunnittelija ja lähihoitaja, josta piti isona tulla poliisi.

Intohimoina muoti, piirtäminen, sisustaminen ja rikossarjat. Iloa elämään tuovat muun muassa leikkokukat, valo, kiireettömyys, toisten auttaminen, lasten huumori ja hymyilevät kasvot.

Takaisin ylös