Pikku Delfiinit vauvauinti tekee vedestä elinikäisen ystävän
Rakas vanhempi, pidäthän kiinni lompakostasi ja hatustasi hetken aikaa, sillä seuraava Pikku Delfiinien vauvauinti tekee vedestä elinikäisen ystävän -teksti on toteutettu yhteistyössä Pikku Delfiinien kanssa.
Vauvauinti on harrastus, jota varmasti moni tuore vanhempi harkitsee. Vesi on elementti, joka on läsnä meissä ja arjessamme jatkuvasti. Miksi sitten jotkut oppivat uimaan jo pienenä ja vesi on heille luonnollinen ympäristö? Jotkut taas pelkäävät vettä koko ikänsä, eikä uiminenkaan suju. Pikku Delfiinit vauvauinti tekee vedestä tutun elementin koko perheelle.
Uimataito on asia, johon kannattaa panostaa vauvasta alkaen.
Pikku Delfiinien historiaa
Pikku Delfiinien perustaja Kata Heino on tehnyt pitkään työtä vauvauintien parissa. Hän on alan varsinainen pioneeri.
“Ohjasin ensimmäiset vauvauinnit vuonna 1987 ja teen ohjauksia edelleen. Vuonna 1991 valmistuin ammattiuimaopettajaksi, 1993 aloitin kätilön opinnot, ja samalla tein vauva- ja perheuinninohjauksia koko opiskeluajan. 1997 lähdin tekemään kätilöopintoihin liittyvää 6 kuukauden työharjoittelua Australian Brisbaneen ja siellä Logan Hospitaliin. Samalla oli ajatus tutustua Australiassa paikallisiin uimakouluihin ja saada uutta näkökulmaa vauvauinninohjaajan työhön”, kertoo Kata taustastaan.
Kata kävi tutustumassa Australiassa eri uimakouluihin ja sai mielestään loistavia ajatuksia omaan ohjaustyöhön. “Sellaisia, jotka myös sopivat tänne meidän suomalaisten ajatusmaailmaan. Ihan kaikki mitä siellä altaassa tehtiin, ei ollut meille käyttökelpoista. Samalla Australian reissulla näin ensimmäistä kertaa vapaana olevia delfiineitä ja ne tekivät minuun erittäin suuren vaikutuksen”, Kata Kertoo.
Palattuaan kotiin Kata valmistui kätilöksi ja sai kannustusta pistää oman vauvauintiyrityksen pystyyn. Hetken mietittyään yrityksen nimikin oli jo valmiina: “Nimi joka muistuttaisi minua aina siitä laivamatkasta, jonka aikana näin ne vapaana olevat delfiinit”, Kata hymyilee.
Pikku Delfiinit perustettiin 1997, aluksi toiminimellä ja myöhemmin osakeyhtiönä. Pikku Delfiinit on pitäneet Katan kiireisenä jo 20 vuotta, ja omat uimarit ovat syntyneet 2000, 2001 ja 2005.
Australiassa jo vastasyntyneet laitetaan uimaan
Australiassa vauvauintia on harrastettu huomattavasti Suomea aiemmin, Suomessa vuodesta 1981.
Australiassa jo 1960-luvulla pieniä vauvoja on viety uimaan.
“Tapasin kätilöntyöharjoittelumatkallani vauvauintigurun Brianin Noosa Headsissä. Brianista oli tehty myös paljon tv-ohjelmia. Hän oli uittanut vauvoja jo 60-luvulla. Hänen systeeminään oli viedä aina vain nuoremmat ja nuoremmat altaaseen. Tv-yhtiöt kiinnostuivat hänen toimistaan, sillä he olivat varmoja, että hän hukuttaisi pienet vauvat. No onneksi näin ei käynyt!”, Kata sanoo.
Nuorimmat Brianin uimarit olivat muutaman päivän vanhoja. Opetus tapahtui tuolloin yksityistunneilla. Syy, miksi hän vei aina vain nuorempia ja nuorempia uimaan, oli aika looginen. Kukaan ei osannut sanoa minkä ikäinen lapsi on liian nuori altaaseen. Aluksi lapset olivat kouluikäisiä, sitten 4-vuotiaita, 2-vuotiaita ja pikkuhiljaa ikää alennettiin ja alennettiin.
Ei ole liian myöhäistä aikaa aloittaa uintiharrastusta
Meillä Suomessakin on ollut aikoinaan 80-luvulla jokin mystinen ikäraja kuusi kuukautta, jota ennen uinnit piti aloittaa. Tosin kukaan ei kertonut minkä ikäisen voi sitten puolestaan viedä uimaan, jos tämä mystinen kuuden kuukauden ikä oli jo lapsella ehtinyt täyttyä.
Suomessa uinnin alaikäraja on nyt kolme kuukautta ja minimissään 5 kg pitää olla painoa.
Painoraja sen vuoksi, että 5-kiloinen lapsi pitää hyvin lämpönsä 32-asteisessa vedessä 30 minuuttia. Minimi kolme kuukautta sen vuoksi, ettei päiväuniaika tule kesken uintituokion. Yläikärajaahan uinnin aloittamiselle ei ole. “Omat lapset olen vienyt uimaan jo kaksiviikkoisena, tosin uintiaika on ollut ensimmäisillä kerroilla vain muutaman minuutin”, Kata sanoo.
Sukellustyyleistä Australiassa ja meillä
Suurin ja näkyvin sekä eniten uintipiireissä arvostelua saanut ero uinnissa, jonka Kata toi Suomeen, oli sukellustyyleissä. Jostain syystä se oli aihe, joka jakoi vauvauintipiireissä mielipiteet voimakkaasti.
Australiassa sukellukset Brianin uimakoulussa tehtiin ilman ns. vesikannua. Annettiin vain vauvalle merkki sukelluksesta eli ns. ilman kautta veteen. Vesikannusukellus on sukellustyyli, jossa vettä kaadetaan kannulla (pienellä ämpärillä) lapsen kasvoille ja saman aikaisesti lapsi viedään veden alle sukellukseen. Lapsi saa merkin sukelluksesta siitä vedestä kasvoilla.
“Perusteluna ilman vesikannua sukeltamiselle oli seuraava: vesikannusukelluksia tehdään, jotta vanhemmilla on jokin rituaali, jonka he suorittavat jotta voivat viedä vauvan hyvällä omallatunnolla veden alle. Mielestäni tässä oli perää, olinhan tehnyt ns. vesikannusukelluksia vauvoille jo 10 vuoden aikana varmasti satoja ellei tuhansia.
Kun ajatus omasta vauvauintiyrityksestä syntyi, tiesin että haluan Pikku Delfiinien toiminnasta jättää ns. vesikannusukelluksen pois ja tilalla käyttää tuota ilman kautta veteen vientiä. Se lähtikin sujumaan asiakkaiden keskuudessa hyvin ja siitä muotoutui ns. tavaramerkkimme”, Kata kertoo.
Vauvojen sukellustyyleistä tehtiin tutkimus
Tässä vaiheessa uintirintamalla muiden ohjaajien keskuudessa kävi ”suhina” tästä Pikku Delfiinien käyttämästä erilaisesta sukellustyylistä. Se johti siihen, että Jyväskylän yliopistolla tehtiin tutkimus aiheesta ns. veskikannusukellus vs. tämä ilman kannua sukelluttaminen.
Tutkimuksessa oli 2 verrokkiryhmää ja niiden kesken tehtiin vertailuja lasten välittömään reagointiin sukelluksen jälkeen kummankin tyylin jälkeen. Tutkimuksen tulos oli: kumpikaan sukellustyyli ei ole toistaan parempi tai huonompi.
Näin Kata sai ns. virallisen synninpäästön jatkaa tätä hyväksi havaitsemaansa tyyliä. Nyt sitä Pikku Delfiinien käyttämää sukellustyyliä opetetaan myös jo vauvauinninohjaajien koulutuksessa.
Uintitunti on lapsille viikon kohokohta
Tekemisen ilo näkyy ja tuntuu Pikku Delfiinien altaalla. Osa lapsista odottelee uimaan lähtöä jo kotona uimalasit päässä.
“Koemme tekevämme arvokasta työtä. Teemme myös tiivistä yhteistyötä Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kanssa (SUH)”, Kata sanoo.
Pikku Delfiinit Swim Clubin päätavoite on tehdä lapselle vedestä elinikäinen ystävä. Pikku Delfiineissä työskennellään päämäärätietoisesti kohti lapsen hyvää uimataitoa, mahdollisimman nopeasti ja kunkin lapsen kehitysvaiheita kunnioittaen. Pikku Delfiinit Swim Club mahdollistaa lapsen vedessä olon ensikosketuksesta aina priimusmaisteriksi asti.
Toiminnassa aktivoidaan lapsen hermojärjestelmää ja koordinaatiota, jotta lapsi on valmiimpi ottamaan vastaan ”elämän kolhuja”. Tätä pystytään vedessä harjoittamaan erilaisilla tehtävillä. Vesi mahdollistaa huomattavasti laajemmat liikeradat, ja esimerkiksi vedessä olevat patjat tuovat lisähaastetta jalkojen alle: ryömimiseen, konttaamiseen, seisomiseen, pallon potkimiseen.
Uimataito pyritään saavuttamaan mahdollisimman nopeasti, sillä Pikku Delfiineissä ei ole tarkoitus pidentää asiakkuusaikaa.
Toiminnan tavoitteena on tehdä vanhemmista parhaat ohjaajat omalle lapselleen. Kun perhe ui yhdessä, jokaisella lapsella on joka uintikerralla ihan oma ohjaaja, tai jopa kaksi. Tavoitteena on oppia auttamaan myös toisia pysymään pinnalla eli varhaiset hengenpelastustaidot. Näitä harjoitellaan jo perheuintiryhmissä. Pikku Delfiineillä on monikansallisia ryhmiä ja ohjaajat ohjaavat perheitä tarvittaessa myös englanniksi.
Pikku Delfiinit vauvauinti on koko perheelle kiva harrastus.
Toteutettu yhteistyössä Pikku Delfiinien kanssa.