Mökkeily pienten lasten kanssa
Sukumme kesämökki on itselleni jo lapsuudesta niin rakas paikka, että sinne on päästävä joka kesä. Toivon, että mökkeily tulee olemaan yhtä mieluista lapsilleni kuin se on minulle, ja että he saavat yhtä ihania muistoja lapsuuden kesistä mökillä. Mökkeily pienten lasten kanssa voi kuitenkin olla myös melkoisen haastavaa. Taaperoikäisen kanssa mökkeily ei välttämättä ole kovin rentouttavaa.
Taaperoa ei voi mökkeillessä päästää yli metrin päähän sekunniksikaan.
Kun puhun kesämökistä, tarkoitan todella perinteistä mökkiä, en modernia loma-asuntoa. Maasto on epätasaista kaikkialla ja heti ulko-oven edestä on terassilta melkoinen pudotus rantaan päin. Lisäksi ranta on kivikkoinen ja laiturin päässä vesi on melko syvää
Vinkkejä mökkeilyyn pienten lasten kanssa
- Kantoreppu. Taaperomme halusi ensin mennä pää kolmantena jalkana tutkimaan joka paikkaa, jolloin häntä piti pitää kädestä koko ajan, ettei kaatuilisi tai tippuisi mihinkään.
Jossain vaiheessa kuitenkin taaperokin väsyi mönkimiseen ja kiipeilyyn, ja pelastuksena toimi kantoreppu. Siinä pääsee aikuisen selässä tutkimaan paikkoja, mutta saa samalla levähtää.
- Metsälenkit. Meidän mökillä helpommin liikuttavaa maastoa on metsässä, ja siellä sai taaperokin juoksennella rauhassa. Poimimme kukkia ja haimme vihdaksia. Etenkin taapero innostui aina nähdessään uuden linnun tai ötökän. Lapset maistelivat innoissaan ketunleipiä ja etsivät herkullisia metsämansikoita.

- Vahtivuorot. Meidän mökkeilyn pelasti se, että lasten isovanhemmat olivat mökillä samaan aikaan. Saimme siis vuorotella sitä, kuka kulkee taaperon perässä.
- Luonnonmukaiset, eteeriset öljyt hyttysten karkotuksessa. En mielelläni käytä lapsille tai edes itselleni kamalanhajuisia, kaupasta ostettavia hyttyskarkotteita. Hyttyskarkotteet sisältävät useimmiten DEET-karkoteainetta, jota ei saa käyttää alle 3-vuotiaiden lasten iholla, lisätietoa täältä.
Eteeriset öljyt ovat laimennettuina turvallisia käyttää lasten iholla.
Meillä oli tällä kertaa käytössä teepuuölyn ja kookosöljyn sekoitus, ohjeen löysin tästä blogista. Sitronella olisi kuulemma tehokas myös, mutta se oli juuri loppunut luontaistuotekaupasta. Hyttysiä ei tällä kertaa kiusaksi asti ollut, joten eteeriset öljyt pääsevät kunnolla testiin myöhemmin kesällä.
- Punkeilta suojautuminen. Mökkimaastossa saa punkkien suhteen olla erityisen tarkkana, täältä löydät vinkkejä punkeilta suojautumiseen.
- Kosteuspyyhkeet ja saavikylvyt. Mökillemme ei tule juoksevaa vettä, joten vaippaikäisen kanssa pesut täytyy tehdä kosteuspyyhkeillä, jos saunalla ei ole lämmintä vettä sillä hetkellä. Syvän ja kivikkoisen rannan vuoksi uiminen järvessä ei myöskään ole mahdollista ihan pienten kanssa, joten teimme lapsille saunomisen yhteydessä isoista saaveista kylpyammeet.

- Kivaa, yhteistä tekemistä. Vaikka nykyään olisi mahdollista pelailla puhelimella ja katsella siitä videoita mökilläkin, päätimme, että mökillä ei niin tehdä. Sen sijaan nautimme kaikista erilaisista puuhista, joita mökillä ollessa voi luonnon rauhassa touhuta. Oli hauskaa huomata, kuinka 4-vuotiaamme ei kaivannut mitään erityistä viihdettä, toisin kuin kotona. Hän saattoi napata kepin ja leikkiä sen kanssa pitkän aikaa. Poikien mummo järjesti lapsille aarteenetsintää ja otti heidät mukaan esimerkiksi pesemään perunoita laiturille.
- Auringolta suojautuminen. Meidän mökille aurinko paistaa vain aamuisin, mutta jos teidän mökki on aurinkoisemmalla rannalla, lue täältä vinkkejä auringonpistokselta suojautumiseen.
Nautitaan mökkeilystä ja toivotaan loppukesälle vielä kunnon hellejaksoa! Jakakaa ihmeessä vinkkejä myrkyttömiin, luonnonmukaisiin hyönteiskarkotteisiin, jos olette sellaisia löytäneet!