Matkapäiväkirja – Ho Chi Minh City – Päivät 20-26

Matkapäiväkirja – Ho Chi Minh City – Päivät 20-26

Ho Chi Minh City on upea kaupunki, jossa on oma erityinen tunnelmansa. Päällimmäisenä mieleen jäi kaoottinen liikenne sekä hyvä ja halpa ruoka.

Langkawilta lensimme Kuala Lumpurin kautta Vietnamiin Ho Chi Minh Cityyn eli entiseen Saigoniin. Matka meni hyvin, paitsi että ensimmäinen lento oli myöhässä, emmekä ehtineet pitää suunniteltua ruokataukoa Kuala Lumpurin lentokentällä. Meidän lapsethan eivät mitään epäilyttäviä lentokoneruokia suostu syömään. Yllättävän hyvin he kuitenkin selvisivät syömättäkin.

Lentokentällä Vietnamissa tajusimme ettei meillä ole mitään hajua paikallisesta valuutasta. Nostetaanko rahaa 100 000 vai 8 000 000 000? Onko taksi kallis jos se maksaa 250 000? No, nyt tiedämme että 100 000 on noin 4 euroa ja taksi maksoi näin ollen kympin verran.

Sunny Tropical Apartments

Ho Chi Minh Cityssä voi majoittua todella hyvällä hinta-laatu-suhteella. Majoituimme Sunny Tropical -huoneistoon, johon sisältyi pääsy kuntosalille ja kattoterassin uima-altaalle. Huoneistossa oli keittiö, olohuone, kolme makuuhuonetta, vessaa ja suihkua sekä kaksi parveketta. Myös pesukone oli, joten saimme pestyä kaikki vaatteet taas puhtaiksi.

Netti toimi todella hyvin ja mukava yllätys oli että telkkarista sai näkyviin vaikka mitä lastenohjelmia. Keittiön varustus oli vähän suppea, mutta muuten asunto oli sellainen, että siinä olisi voinut asua pitempäänkin. Oli kätevää, kun alakerrasta löytyi ruokakauppa.

Vuokraemäntä oli mukava ja avulias. Hänen kanssaan oli helppo viestitellä whatsappin kautta.

Ho chi minh city
Sunny Tropicalin huoneiston olohuone 17. kerroksessa.
Ho chi minh city
Uima-allas 26. kerroksessa.

Kävely kaupungilla

Mielestäni Ho Chi Minh Cityn paras nähtävyys on kaupunki itsessään. Parhaiten tunnelman aistii kävellen, vaikka se voikin tuntua hieman haastavalta kuumuuden ja vilkkaan liikenteen takia. Me kuitenkin kävelimme joka päivä kilometrikaupalla, vaikka meillä oli mukana toinen lapsi rattaissa ja toinen Manducassa selässä.

Heti ensimmäisenä huomio kiinnittyy mopojen ja skoottereiden valtavaan määrään. Aluksi näyttää, että kaikki vaan ajelevat miten sattuu, mutta kyllä kaikella on tietty järjestyksensä.

Autoteiden ylitys voi vaatia alkuun rohkeutta. Hyvä keino on seurata paikallisia ja ylittää tie heidän vanavedessään. Auton eteen ei saa kävellä, koska ne eivät yleensä väistä tai anna tietä. Skootterit ja mopot kaartavat tulosuuntaan kun näkevät kävelijän lähtevän ylittämään tietä. Tämän takia ei koskaan kannata tehdä äkkinäisiä liikkeitä tai muuttaa yllättäen kulkusuuntaa. Paras tapa on katsoa sopiva väli jolloin ei tule autoja ja mopoja tulee vähän harvemmin. Sen jälkeen tasaiseen tahtiin päämäärätietoinen kävely.

Ho chi minh city
Mopot ja skootterit hallitsevat määrällään liikenteessä.

Liikennevalojakin on jonkin verran, mutta ne eivät millään tapaa takaa esteetöntä kulkua tien yli, sillä punaisia päin ajaminen on yleistä. Vihreä valo lähinnä antaa osviittaa siitä milloin on tulossa lyhyt tauko kulkuneuvojen virrasta. Kannattaa olla nopea, sillä valot vaihtuvat nopeasti ja mitään varoaikoja ei tunneta.

Jalkakäytävillä kannattaa kävellä peräkanaa kadun oikeaa reunaa, koska mopot ajelevat myös siellä. Rattaiden kanssa muutenkin ei kulku ole aina niin esteetöntä, mutta aina pääsee jotenkin vaikeistakin kohdista.

Kaikesta tästä huolimatta kannattaa jalkautua edes joksikin aikaa. Ei kannata pitää kiirettä, vaan rauhassa edetä ja ihmetellä kaupungin vilinää, ihmisiä, myyntikojuja, ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja katuruokakeittiöitä.

Ho chi minh city
Eksoottisia hedelmiä oli myynnissä monessa paikassa. Herkuttelimme mm. rambutaneilla ja mangostaneilla.

Water Puppet Show

Kävimme katsomassa perinteisen vietnamilaisen nukketeatteriesityksen, Water Puppet Shown, jossa hallitsevana elementtinä ja lisämausteena oli vesi. Liput maksoivat noin viisi euroa per istumapaikka. Lapset katsoivat esityksen sylistämme eli heistä ei tarvinnut maksaa.

Molemmat lapset hieman pelkäsivät aluksi, mutta rentoutuivat heti kun itse esitys alkoi. Lapset katselivat innoissaan vedessä pyöriviä hahmoja ja jaksoivat keskittyä koko 50 minuuttia. Esitys oli vietnamin kielellä, joten juonesta ei saanut kaikilta osin selvää. Se ei kuitenkaan meitä haitannut. Suosittelen!

Ho chi minh city
Water Puppet Show.

War Remnants Museum

Käväisimme myös sotamuseossa, koska liput olivat niin edulliset, vain 0,60 euroa kappaleelta. Mikään lapsiystävällinen kohde ei ole, sillä sodan kauheuksista kerrotaan kaunistelematta. Pienet lapset eivät kuitenkaan osaa katsoa kuvia niin tarkasti eivätkä osaa lukea kuvatekstejä, joten mitään traumoja he eivät varmasti saa. Lapsille tuli kuitenkin äkkiä tylsää ja me aikuiset pääsimme katsomaan näyttelyä vain hyvin pintapuolisesti.

Museon pihalla on kuitenkin lentokoneita, helikoptereita, tankkeja ja muita sellaisia, jotka kiinnostavat monia lapsia. Myös vankityrmässä olevat lepakot kiinnostivat lapsiamme. Ja tyttö jäi pitkäksi aikaa leikkimään kivillä.

Agent Orange tarkoittaa Yhdysvaltain vuosina 1962-1970 toteuttamaa operaatiota, jossa Vietnamiin suihkutettiin hurjia määriä vaarallisia kasvimyrkkyjä. Myrkyt aiheuttivat ja aiheuttavat edelleen vammoja ja epämuodostumia syntyvissä vauvoissa. Museossa oli myynnissä Agent Orangen uhrien tekemiä käsitöitä ja he olivat myös myymässä tuotteita. Tuotot menevät Agent Orangen uhrien hyväksi. Tuotteita oli monenlaisia ja ne olivat edullisia. Suosittelen siis hankkimaan tuliaiset ja matkamuistot sieltä.

Ho chi minh city
Sotamuseon pihalta löytyi mm. lentokoneita, helikoptereita ja tankkeja.

Vincom Centerin leikkipaikka

Vincom Centerin on Ho Chi Minh Cityn suurin kauppakeskus (yli 250 kauppaa). Sieltä löytyy myös iso pelimaailma, jossa on leikkialue lapsille. Sisäänpääsymaksu on 5 euroa per lapsi ja leikkipaikalla saa olla niin kauan kuin huvittaa. Aikuiset saavat mennä mukaan, mutta yli metrin pituiset voi jättää yksikseenkin. Alle 2-vuotiaille on oma alueensa, jossa myös näytti olevan vaikka mitä kivaa.

Lapset viihtyivät pari tuntia kiipeillen, laskien liukumäkeä, hyppien trampalla ja pomppulinnassa. Valaistus oli omaan silmääni vähän kaoottinen, kun joka paikassa oli erivärisiä valoja ja moni niistä vieläpä vilkkui. Mutta ei se näyttänyt lapsia haittaavan.

Ho Chi Minh City
Wincom Centerin leikkipaikka.

Postikeskus

Postikeskus on yksi Ho Chi Minh Cityn tunnetuimmista nähtävyyksistä. Rakennus on kaunis ja sen arkkitehti on sama kuin Eiffel-tornilla. Kannattaa poiketa sisälle jos sattuu kävelemään lähistöllä.

Postikeskuksesta saa tietenkin samalla ostettua myös postikortit ja -merkit.

Van Thanh Park

Van Thanhin puistoon oli hotelliltamme noin 20 minuutin taksimatka.

Puistossa on paljon tekemistä. Me kävimme kokeilemassa erikoisia keinuja, ihmettelimme valtavia lumpeenlehtiä, syötimme kaloja, söimme ravintolassa, kävimme leikkipaikassa, jäätelöllä ja uimassa.

Ho chi minh city
Van Thanh Park
Ho chi minh city
Valtavia vesikasveja. Kalat seurasivat meitä odottaen selvästi murkinaa. Paikalliset heittelivät kaloille leipää ja antoivat meidänkin lapsille.
Ho chi minh city
Leikkipaikka katoksen alla. Hinta noin euro per lapsi.
Ho chi minh city
Uimaan pääsi eurolla per henkilö.

Puisto oli kaiken kaikkiaan hyvin viihtyisä ja oli ihana päästä välillä kauemmas autoista ja mopoista. Paikallisia oli sunnuntaina jonkin verran viettämässä aikaa ja grillailemassa.

Puiston vieressä on Pearl Plaza -kauppakeskus, jossa oli mm. outlet-vaatemyymälä, leffateatteri ja peliluola leikkipaikkoineen. Yläkerrassa oli myös ihana smoothie-baari, banh mi -ravintola ja vohveli-ravintola.

Päiväretki Vung Tauhun

Vung Tauhun pääsee Ho Chi Minh Citystä veneellä noin 90 minuutissa. Me matkustimme Greenlinesilla, jonka veneet lähtivät läheltä hotelliamme. Matka maksoi noin 10 euroa per suunta per aikuinen. Lapset pääsivät sylimatkustajina veloituksetta.

Venekyyti oli aika tasainen ja mukava. Silti menomatkalla tuli vähän paha olo kun tuli liikaa katseltua telkkaria ja kännykkää. Veneessä on ilmainen wifi. Paluumatka meni paremmin kun keskityimme enemmän katselemaan maisemia.

Vung Taussa olisi ollu vaikka mitä tekemistä. Päätimme mennä cable carilla vuorelle ylös, ja loppujen lopuksi vietimme siellä koko päivän. Pääsylippu maksoi noin 12 euroa aikuiselta. Metrin pituisrt pääsivät ilmaiseksi. Sanoimme, että poika on tasan metrin ja hänet päästivät myös ilman maksua. Hintaan sisältyi kyydit cable carilla ja kaikki ylhäältä löytyvät aktiviteetit.

Tekemistä oli kylliksi kaiken ikäisille. Me aikuiset kävimme vaijeriliu’ussa ja benji-trampoliinilla. Lapset tykkäsivät varsinkin kelkkaradasta. Uskalsimme ottaa myös tytön siihen kyytiin, koska vauhtia pystyi itse säätelemään. Alueelta löytyi myös monia muita huvipuistolaitteita, ravintoloita, 5D-elokuvateatteri (ei alle 5-vuotiaille), eläimiä ja puistoja. Siellä oli myös muutama hotelli ja leirintäalue. Heinäkuussa on todella vähän turisteja, joten meidän ei tarvinnut jonottaa mihinkään aktiviteettiin muutamaa minuuttia kauemmin.

Meiltä jäi näkemättä koko Vung Taun kaupunki uimarantoineen. Jos nyt suunnittelisin matkaa, olisin varmaan varannut Vung Tausta yhden tai kaksi yötä, jolloin paikkaan olisi ehtinyt tutustua paremmin.

Ho chi minh city
Cable car
Ho chi minh city
Zipline
Ho chi minh city
Kelkkarata sopi jopa 1-vuotiaalle, koska vauhtia pystyi itse säätelemään.
Ho chi minh city
Näkymä Vung Tauhun.

Ruoka

Ho Chi Minh City on kulinaristin taivas! Me pidimme erityisesti tuoreista kesärullista, joita söimme aina kun vaan mahdollista. Niitä olemme tehneet paljon kotonakin, mutta nyt saimme aivan uusia makuelämyksiä. Rullia on monen makuisia, joten kyllästymään ei ihan heti pääse.

Ho chi minh city
Monenlaisia rullia, nam!

Uusi tuttavuus meille oli banh mi -patongit. Niitä myydään monissa katukojuissa ja kauppakeskuksissa. Kannattaa maistaa!

Ruoka ei ole niin tulista kuin esimerkiksi Thaimaassa, vaan ruoat maustetaan pääsääntöisesti tuoreilla yrteillä.

Pääruoan hinta on ravintoloissa keskimäärin noin 2-4 euroa. Välillä söimme vähän kalliimmin, mutta silti laskun loppusumma oli yleensä enintään 15 euroa. Esimerkiksi 24 palaa sushia ja pieni kuppi riisiä maksoivat 12 euroa.

Katuruoka on vieläkin edullisempaa. Esimerkiksi ostimme kaksi annosta paistettua riisiä vihanneksilla ja lihalla, jossa annokseen kuului myös paistettu kananmuna, kastikkeet ja viipaloitua kurkkua. Hinta oli yhteensä noin kolme euroa. Katuruoka-annoksen hinta vaikutti olevan yleisesti noin 1,50 euroa.

Ho chi minh city
Nuudelikeittoa katukeittiöstä.

Ho Chi Minh City

  • Kaupunkiin uskaltaa tulla lasten kanssa, mutta helpoimmasta päästä se ei ole. Jos ei ole vielä paljoa kokemusta matkailusta lasten kanssa tai ilman, kannattanee aloittaa jostain muusta kohteesta.
  • Englanti ei ole yleisesti osattu kieli, mutta sillä pärjää hyvin monessa tilanteessa.
  • Ruoka on edullista ja maukasta. Kannattaa rohkeasti kokeilla myös katukeittiöitä. Jos on erityisruokavalioita, niin kannattaa kääntää tärkeimmät tiedot vietnamiksi paperilapulle, jota voi aina näyttää. Kaikki eivät osaa kovin hyvin englantia.
  • Takseista luotettava on ainakin Vinasun. Paljon muita ei katukuvassa näkynytkään. Hinta on hyvin edullinen. 20 minuutin matka maksaa noin 4 euroa.
  • Liikenne on kaoottinen, mutta siellä kyllä pärjää. Tarkkana täytyy olla.
  • Rakennukset ovat matalampia kuin esimerkiksi Kuala Lumpurissa. Pilvenpiirtäjiä näytti kuitenkin olevan paljon rakenteilla, joten kaupunki on selvästä muuttumassa modernimpaan suuntaan.
  • Ho Chi Minh City sijaitsee Etelä-Vietnamissa, jossa sadekausi on toukokuulta marraskuuhun. Viikkomme aikana tuli useita sadekuuroja. Mielestäni ne olivat virkistäviä ja viilensivät mulavasti ilmaa. Sateet eivät siis meitä haitanneet. Jos tavoitteena on ottaa mahdollisimman paljon aurinkoa, ei kannata matkustaa sadekautena. Sadekauden etuihin kuuluu myös se, että museoissa ja muissa nähtävyyksissä ei ole paljoa turisteja. Myös majoittuninen on edullisempaa.
  • Kivoja leikkipuistoja löytyy isoimmista puistoista.

Edellinen matkapäiväkirja.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös