auringonpistos lapsella

Auringonpistos lapsella on varsin vaarallinen

Auringonpistos lapsella

Auringonpistos lapsella on asia, josta kannattaa olla tietoinen voidakseen varautua sen hoitoon. Kesä on saapunut ja aurinko (ainakin toivottavasti!) porottaa pilvettömältä taivaalta. Elämä tuntuu pelkältä auvolta, mutta auringonpaisteella voi olla myös ikäviä seurauksia.

Varsinkin lapset ovat sen negatiivisille vaikutuksille erityisen alttiita. Auringonpistos lapsella saattaa hiipiä salakavalasti seuraan.

Lapsen auringonpistos voi olla varsin vaarallinen ja potentiaalisesti isokin uhka lapsen terveydelle. Siksi sitä tulisi ehkäistä suojautumalla.

Ennen kuin kerromme tarkemmin suoja- ja hoitokeinoista, on kuitenkin hyvä käydä läpi muutama perusasia auringonpistoksesta.

auringonpistos lapsella

Auringonpistos lapsella – Mikä auringonpistos yleensäkin on?

Auringonpistos on lievä muoto hypertermiasta eli lämpöhalvauksesta. Se johtuu liiasta päähän kohdistuvasta lämpösäteilystä ja ilmenee usein eri tavoin: esimerkiksi pahoinvointina, voimakkaana päänsärkynä ja huimauksena.

Pahimmillaan auringonpistos lapsella voi johtaa jopa tajuttomuuteen. Mitä pienempi lapsi on, sitä herkempi hän on saamaan auringonpistoksen.

Suojautuminen ja ennaltaehkäisy on meidän vanhempien vastuulla ja äärimmäisen tärkeää!

Millaiset ovat auringonpistoksen oireet lapsella?

Mikäli lapsi on ollut aurinkoisena, lämpimänä päivänä paljon ulkona ja käyttäytyy sekavasti, on toimissaan hidas tai vaikuttaa hieman eksyneeltä, voi kyse hyvin olla auringonpistoksesta.

Lapsi tuntee todennäköisesti myös muitakin fyysisiä oireita: pahoinvointi ja päänsärky ovat yleisimmät auringonpistoksen fyysiset oireet, kuten myös epämääräisen kuumeinen olo.

auringinpistos lapsella

Miten lapsen auringonpistosta tulee hoitaa?

Auringonpistoksen saanut lapsi tulee aivan ensiksi viedä pois auringosta varjoiseen paikkaan, mielellään viileään.

Viileän veden suihkuttaminen lapsen päälle esimerkiksi suihkepullosta on hyvä ensiapu, samaten viileän pyyhkeen asettaminen pään ympärille tai jääpussin asettaminen otsalle.

Lapsen voi sisällä viedä myös viileään suihkuun, mutta mikäli lasta pyörryttää, tulee suihkussa käymistä tietenkin valvoa.

Sisällä tuulettimesta tai ilmastoinnista on apua, mutta nopeasti lämpimästä ulkoilmasta aivan jääkylmään tilaan siirtyminen ei ole hyvä ajatus.

Pään, jalkojen ja käsien tulisi olla koholla, koska se helpottaa lapsen oloa. Lepo on pääsääntöisesti paras lääke, mutta mikäli oireet eivät helpota tai yleistila vaikuttaa erityisen huonolta, tulee lapsi viedä lääkäriin.

Samana pivänä ei pitäisi enää lähteä fyysisesti rasittaviin leikkeihin tai altistaa lasta auringonpaisteelle, vaikka oireet helpottaisivatkin.

Yleensä auringonpistoksen oireet menevät niin perusterveellä lapsella kuin aikuisella ohi muutamassa tunnissa. Kuitenkin jotkut sairaudet, esimerkiksi diabetes, saattavat pitkittää pistoksen oireita.

Kuten todettua, auringonpistos on lämpöhalvauksen lievä muoto. Se on siis erotettava varsinaisesta lämpöhalvauksesta, jossa tyypillisin oire on erittäin korkea, yli 40 asteeseen nouseva kuume. Lämpöhalvaus vaatii aina välitöntä sairaalahoitoa.

Miten lapsen auringonpistosta voi ehkäistä?

Ennaltaehkäisy on kaikkien auringonpaisteen ja helteiden aiheuttamien sairauksien osalta tärkeää. Nesteytyksestä huolehtiminen unohtuu helposti monelta vanhemmalta.

Kovilla helteillä vedentarve ihmisellä on tavalliseen verrattuna jopa kaksinkertainen.

Kesäisin juomapulllon pitäminen mukana on viisasta – ja tietenkin sen sisällön nauttiminen tasaisin väliajoin! Auringonpistos lapsella on kaikkea muuta kuin leikin asia.

auringonpistos lapsella

Pukeutuminen on niin ikään avainasemassa. Kuten useimmat vanhemmat tietävät, tulisi pää suojata päähineellä. Sen tulisi myös olla mahdollisimman ilmava, jotta viilentävä ilma pääsee virtaamaan päälaella. Siksi kesähelteillä esimerkiksi aivan tiukalle vedetty lippalakki ei ole paras mahdollinen päähine.

Myös muussa pukeutumisessa vaatteiden väljyys on eduksi kehon viileänä pitämisessä.

Aurinko aiheuttaa tietysti UV-säteilyn myötä myös ihosyöpäriskin, jonka takia peittävä pukeutuminen ja riittävän suojakertoimen suojavoiteiden käyttö on suositeltavaa (Lue myös aurinkoihottumasta).

Veden nauttiminen säännöllisesti on äärimmäisen tärkeää!

Toisin kuin usein luullaan, ei fyysisellä rasituksella kuten aktiivisella leikillä tai vaikkapa pihapeleillä ole suoraa merkitystä auringonpistoksen saamisen kannalta.

Leikin lomassa aika kuitenkin kuluu kuin siivillä ja suorassa auringonpaisteessa saattaa helposti vierähtää tunti jos toinenkin.

Fyysisen toiminnankin lomassa on kuitenkin hyvä huolehtia lapsen tasaisesta nesteytyksestä.

Kuumuuden aiheuttamille vaivoille altistavat tietenkin perusterveyden ongelmat. Vanhusten kohdalla helleaallot voivat olla useinkin kohtalokkaita, mutta myös lapsilla esimerkiksi ylipaino tai diabetes sekä jotkin lääkeaineet voivat altistaa auringon ja lämmön aiheuttamille komplikaatioille.

Lue täältä lapsen aurinkoihottumasta

Lue täältä lasten aurinkosuojavaatteista

Lue täältä kuinka välttää punkin purema lapsella

Lue täältä lapsen korkeasta kuumeesta ja kuinka toimia

Lue täältä lapsen korvatulehduksesta ja milloin lääkäriin

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös