Zero waste eli vapaasti suomennettuna roskaton elämäntapa on Amerikasta lähtöisin oleva ilmiö, jossa pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä. Ilmiön äitinä pidetään amerikkalaista perheenäitiä, Bea Johnsonia, joka pitää myös Zero waste -sivustoa ja kiertää ympäri maailmaa puhumassa jätteettömästä elämäntavasta.
Roskaton elämäntapa ja lapsiperhe
Suomalaisten tutkimusten mukaan Suomessa lapsiperheet tuottavat eniten jätettä. Se oli yksi syy, miksi alunperin kiinnostuin roskattomasta elämäntavasta. Mutta onko roskaton elämäntapa mahdollista lapsiperheessä?
Bea Johnsonin mukaan on. Johnsonin perheen vuoden roskat mahtuvat nykyisin puolen litran astiaan.
Vuosi sitten meidän perhe aloitti matkan kohti roskattomuutta. Vielä emme ole lähellekään maalissa, mutta vuoden aikana meidän perheen tuottaman sekajätteen määrä on pienentynyt huomattavasti. Nyt kompostoimme biojätteet ja kierrätämme muovin sekä olemme tehostaneet paperin, kartongin, lasin, metallin, vaatteiden, kenkien, vanhojen lääkkeiden, pattereiden ja vaarallisten aineiden kierrätystä.
Suurin osa sekajätteen määrästä on ollut muovia, sillä muovin kierrätyksen aloittamisen jälkeen roskapönttö on täyttynyt hitaasti. Nyt meidän 240 litran roskapönttö tyhjennetään kerran kuussa ja roskapönttö on silloin vain puolillaan jätettä. Tyhjennysväliä pitäisi jälleen harventaa, mutta emme ole silti vielä lähelläkään roskattomuutta.

Mitä Bea Johnson tekee toisin?
Zero waste – ensiaskeleet roskattomuuteen:
1. Älä osta kertakäyttöisiä tarvikkeita
Suosi tarvikkeita, joita voit käyttää uudelleen.
Ainakin meidän kotitaloudesta löytyy paljon kertakäyttöisiä tarvikkeita: paperinenäliinoja, talouspaperia, kosteuspyyhkeitä, vanulappuja- ja puikkoja, kertakäyttövaippoja, leivinpaperia, voipaperia, tuorekelmua…
Millä näitä voisi korvata?
Paperinenäliina = kangasnenäliina
Talouspaperi = kangasnenäliina tai kestoluutu
Kosteuspyyhe = kostutettu pyyheliina tai ihan vain vesipesu
Vanulappu = Kangaskaistale
Kertakäyttövaipat = kestovaipat
Leivinpaperi = kestoleivinpaperi (valmistettu silikonista) tai pese pelti ja voitele se ennen käyttöä
Voipaperi, folio ja tuorekelmu = kannellinen säilytysrasia tai ruoanlaitossa kannellinen paistovuoka
2. Vältä turhia pakkausmateriaaleja
Pyri ostamaan kaikki tuotteet pakkaamattomana irtotavarana. Vältä pakattujen tuotteiden ostamista.
Toisin kuin ulkomailla Suomessa on hyvin vaikea ostaa tuotteita irtotavarana. Jopa kotimaiset kurkut ovat kääritty muoviin! Tuotteiden myynti irtotavarana lisääntyy kuitenkin koko ajan.
Kuluttajana voisin tehdä monia asioita toisin:
- Ennakoi ja ota ostosreissuille mukaan kestokassi, johon voit pakata ostoksesi muovikassin sijaan
- Osta kestohedelmäpusseja joihin voit pakata kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta ostamasi tuotteet. Mandariineja, perunoita ja omenoita ei ole pakko pakata kaupan tarjoamiin hedelmäpusseihin.
- Pahvimukin sijaan osta uudelleen käytettävä kahvimuki, johon voit ostaa take away-kahvin
- Kuljeta mukanasi puhtaita säilytysrasioita, joihin voit pakata kaupan tuoretiskiltä tai paistopisteeltä ostamasi tuotteet tai ravintolan noutoruoan
Kun käytät omia säilytysrasioita, vastuu niiden puhtaudesta on kuluttajalla itsellään.

3. Tee mahdollisimman paljon itse
Viimeisen vuoden aikana olen opetellut tekemään itse hilloa, säilykkeitä, jäätelöä, deodoranttia, leipää, kynttilöitä, saippuaa ja pyykinpesuainetta. Osa jäi kokeiluksi, osa jäi käyttöön. Mutta kokeilut avasivat silmäni: kulutushyödykkeitä voi valmistaa myös itse ja moni niistä on nopea valmistaa!
4. Roska vai uusi käyttötarkoitus?
Ennen kuin heität jonkin tuotteen roskiin, mieti, voisitko käyttää sitä uudelleen? Vanhoja, rikkinäisiä vaatteita ja kodin tekstiilejä voi käyttää usein rätteinä, vanulappuina, nenäliinoina tai pesulappuina. Kananmunankuorista saa hyvää lannoitevettä kukille, kun antaa niiden liota muutaman päivän vesikannussa. Rikkinäisistä cd- ja dvd-levyistä voi tehdä linnunpelättimiä tai lasinalusia.

5. Vältä muovia
Luonnon kannalta muovi on ongelmallisin tuote, sillä se ei maadu. Vioittuneesta muovista voi myös liueta luontoon tai ihmisen elimistöön terveydelle haitallisia kemikaaleja. Siksi itse pyrin välttämään muovin käyttöä ja korvaamaan sen muilla materiaaleilla kuten lasilla, puulla, paperilla ja posliinilla.
6. Kierrätä, kierrätä, kierrätä
Johnsonien roskattoman elämäntavan salaisuus piilee minun mielestäni tehokkaassa kierrättämisessä. Tehokas kierrättäminen pienentää sekajätteen määrää. Kun sekajätettä kertyy vähän, roskapöntön tyhjentämistä voi harventaa ja jätemaksut pienenevät.
Suosi tuotteita, joista syntyy mahdollisimman vähän pakkausjätettä tai joiden pakkaukset on helppo kierrättää. Tästä syystä vältän itse muovisia tai muoviin pakattuja tuotteita ja suosin tuotteita, joiden pakkausmateriaali on lasia, metallia, paperia tai kartonkia.Ekologisuuteen ei kuitenkaan kannata suhtautua liian ryppyotsaisesti. Edelleen ostan toisinaan muovikääreisiin pakattuja vihanneksia ja yrttiruukkuja tai irtojogurtteja, jos ne helpottavat arkea.
Ennen seuraavaa ekovinkkiä, kannattaa käydä lukemassa Annan matkablogin pakkausvinkit, joiden avulla kesälomareissuille lähteminen sujuu jouhevammin!