Viikon ekovinkki

Viikon Ekovinkki: Viherry tuote kerrallaan

Viikon Ekovinkki?

Viikon Ekovinkki on uusi juttusarja, jossa jaan hyväksi havaitsemiani vinkkejä, joiden avulla voit muuttaa elämäntapasi eettisesti ja ekologisesti vastuullisemmaksi. Ekovinkkien julkaisujärjestys on satunnainen. Viikon ekovinkeissä kerron myös tuotteista, jotka mielestäni tukevat ekologista elämäntapaa hektisen arjen keskellä.

viikon ekovinkki

Viherry tuote kerrallaan

Jos haluat tehdä pysyviä muutoksia elintapoihisi tai kulutustottumuksiisi, muuta elämäsi ekologisemmaksi vähitellen ja tuote kerrallaan. Näin säästät rahaa ja vältyt hutiostoksilta, kun ehdit etsiä tietoa eri tuotevaihtoehdoista ja niiden käyttökokemuksista. Näin myös varmistat muutosten pysyvyyden. Kun jaat ekoprojektisi useampaan osaan, saat sen todennäköisimmin myös päätökseen ja uudet tavat juurtuvat paremmin arkeesi.

Älä heitä roskiin

Älä heitä mitään roskiin, vaan käytä aiemmin hankkimasi tuotteet loppuun ennen kuin ostat niiden tilalle ekologisemman vaihtoehdon. Näin ei synny turhaa jätettä, etkä tuhlaa rahojasi ja tuotteen valmistukseen käytettyjä luonnonvaroja. Jos jokin tuote ei enää sovellu sinulle, kysy ystäviltäsi, voisivatko he käyttää tuotteen loppuun.

Ennen ostopäätöstä kysele, kokeile ja harkitse

Innostun helposti uusista tuotteista ja saatan rynnätä suin päin ostamaan houkuttelevia tuotteita. Olen kuitenkin oppinut kantapään kautta mennä nukkumaan yön yli ennen kuin teen ostopäätöksen.

Tarvitsenko tuotetta? Mitä lisäarvoa tuote tuo elämääni?

Jos on mahdollista, kysele tutuilta ja sosiaalisen median ekoryhmien jäseniltä, onko heillä kokemuksia tuotteesta. Näin saat paljon arvokasta lisätietoa tuotteen sisällöstä, toimivuudesta ja saatavuudesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei näistä epävirallisista lähteistä ammennettu tieto ole aina puolueetonta, vaan se voi olla erilaisten intressien värittämää.

Älä osta sikaa säkissä. Jos on mahdollista, kokeile tuotetta. Monista tuotteista on saatavilla näytepakkauksia tai mallikappaleita, joita voit testata ennen ostopäätöstä.

viikon ekovinkki

Haluatko omistaa, lainata tai ostaa käytetyn?

Pohdi kuinka usein käyttäisit tuotetta ja kuinka kovalla kulutuksella se olisi. Jos käytät tuotetta harvoin, voisitko lainata sitä jostain tai ostaa käytettynä?

Kaikkea ei tarvitse omistaa itse tai ostaa uutena.

Meidän kaveripiirissä lainaillaan tiheästi vaellustarvikkeita: riippumattoja, telttoja, makuupusseja, metsäsuksia, lumikenkiä ja trangioita. Se vaatii toki luottamusta, logistisia järjestelyitä ja retkien suunnittelua, mutta toistaiseksi jokainen on ollut tyytyväinen.

Kaikkea ei toki kannata lainata. Esimerkiksi vaellusrinkat ja kantoreput sekä vaelluskengät mukautuvat käyttäjänsä mukaan, eivätkä välttämättä enää tue optimaalisesti toisen käyttäjän selkää tai jalkoja. Siksi rinkat, lapsen kantovälineet ja kengät kannattaa pitää henkilökohtaisina.

Itse pyrin suosimaan käytettyjä tavaroita ja vaatteita mahdollisimman paljon. Kun ostan jotain uutena, panostan laatuun ja ostan useimmiten kotimaisia design-tuotteita.

Mihin sinä sijoittaisit säästämäsi eurot?

Mikä on ensi viikon ekovinkki? Vihje: Siihen liittyy Bea Johnson.

Marjatta Timonen

Kirjoittaja on 28-vuotias kirjabloggaaja ja maailman ihanimman taaperon ylpeä äiti.

Hänen sydämensä sykkii Astrid Lindgrenin saduille, minimalismille ja ekologiselle elämäntavalle.

Takaisin ylös