taaperon unirytmi

Taaperon unirytmi – Voiko liian aikaiseen heräämiseen vaikuttaa?

Voiko taaperon unirytmiin vaikuttaa?

Meidän pian 2-vuotiaan taaperon unirytmi on jo pitkään aiheuttanut meille vanhemmille kasaantuvaa väsymystä, sillä hän herää todella aikaisin. Hän päätti joskus 9 kuukauden iässä alkaa heräämään 4-6 aikaan aamuisin. Muutama kuukausi mentiinkin aivan silmät ristissä, kunnes hän pidensi yöuniaan sen verran, että herää yleensä kuudelta. Osaamme siis todellakin arvostaa sitä, että saamme nukkua edes kuuteen.

Usein aamukuudelta herätessämme tuntuu kuitenkin, kuin olisimme ainoat lapsiperheet hereillä siihen aikaan.

Tiedän toki, että monen taaperon unirytmi on luonnostaan sellainen, että aamulla herätään aikaisin. Meidän tuttavapiirissä vaan yleisesti ottaen lapset tuntuvat nukkuvan aika myöhään. Olen hieman huvittuneena kuunnellut kommentteja, kuinka jotkut pienten lasten vanhemmat eivät suostuisi nousemaan niin aikaisin, kun meillä herätään. Oikeasti taitaa olla niin, että heidän lapset vaan sattuvat nukkumaan pidempään. Jos taapero herää aikaisin itkemään niin kauan, kunnes pääsee pois sängystä, ei siinä ole vanhemmalla muita vaihtoehtoja kuin nousta.

taaperon unirytmi
Voi kun saisi itselleen edes pienen palasen siitä energiasta, mikä näillä kahdella on aamuisin.

Olemme yrittäneet näillä keinoilla vaikuttaa taaperon unirytmiin:

  • Pimennysverhot on käytössä.
  • Päiväuniajan kanssa pelaaminen: On nukuttu lyhyempiä päiväunia, tämä ei vaikuttanut yöuniin. Ollaan annettu nukkua pitkät päiväunet (jokin teoria meni niin, että päivällä hyvin nukkunut lapsi nukkuu hyvin myös yöllä).
  • Myöhemmin tai aikaisemmin nukkumaanmeno: Sama kuin äskeisessä. Eli liian aikainen nukkumaanmeno voi tietysti aiheuttaa jossain tilanteissa aikaisin heräämistä, kun tarvittava unimäärä tulee täyteen. Toisaalta liian myöhäinen nukkumaanmeno voi aiheuttaa yliväsymystilan, joka myös voi aiheuttaa aikaisin heräämisen.
  • Tukeva iltapala, luulisi ettei ainakaan nälkä herätä.
  • Säännöllinen päivärytmi  ja illan samanlaisena toistuvat, mieluisat rutiinit
  • Perhepeti tai samassa huoneessa nukkuminen. Meidän tapauksessa kukaan meistä ei nukkunut hyvin, kun ahtauduimme samaan sänkyyn. Kaikista parhaiten taapero nukkuu omassa huoneessa.
  • Riittävä määrä aktiviteetteja ja liikuntaa päivisin. Olemme paljon ulkona ja taapero on liikkeellä lähes koko ajan hereillä ollessaan, luulisi että pidemmätkin unet yöllä maistuisivat.
taaperon unirytmi
Valitettavan usein tulee turvauduttua tähän selviytymiskeinoon: iso kuppi kahvia säännöllisin väliajoin.

Liittyykö taaperon unirytmi hänen luontaiseen temperamenttiin?

Vuorokauden kokonaisuniaika on normaalisti 1-3-vuotiailla 12-14 tuntia. Meillä tämä harvemmin tulee täyteen, mutta toisaalta ei jäädä siitä kovin kauaksikaan. Aikainen herääminen on ongelma eniten sen takia, että aamuvirkkumme vaikuttaa itsekin olevan väsynyt herättyään. Hän nukkuu yössä noin 9 tuntia, mikä tuntuu vähäiselle.

Jostain syystä jokin sisäinen kello herättää lapsemme aikaisin, eikä hän enää malta jatkaa unia.

Olen kuullut tarinoita lapsista, jotka osaavat herättyään jatkaa unia tai viihtyvät sängyssä hiljaisesti touhuten kunnes tulee uudestaan väsy. Meillä pojat ovat erittäin temperamenttisia ja vahvatahtoisia, joten sängystä on päästävä ylös heti, kun silmät aukevat ensimmäisen kerran aamulla.

Siksi olenkin tullut siihen tulokseen, että meidän tapauksessa aikaiset aamut johtuvat varmaankin lapsen vahvasta temperamentista ja halusta päästä touhuamaan.

touhukas poika
Taaperollamme on heti herättyään kova tarve aloittaa päivän touhut, ja jos hän kokee että se häneltä yritetään estää, alkaa koko talon herättävä huuto.

Olemme jo pitkään vain hyväksyneet , että meillä vaan on aikainen rytmi tässä elämänvaiheessa. Muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Varmaan viimeistään kouluiässä lapsia saa repiä sängystään, kun haluaisivat vain nukkua. Pikkulapsiaika menee äkkiä ohi.

Tiedostan varsin hyvin myös sen, että saamme olla onnellisia siitä, että lapsemme pääsääntöisesti sentään nukkuvat vähintään 8 tuntia putkeen heräämättä välillä. Näin ei toki aina ole ollut, unikoulun pidimme molemmille alle vuoden ikäisenä ja se auttoi heti.

Aikaisin herääminen on pieni murhe, mutta aamuisin väsyneenä sitä miettii, olisiko olemassa joku taikakeino edes hieman myöhäisempään heräämiseen.

Ovatko lapsenne aamuvirkkuja, ja oletteko saaneet jollain taikakeinolla aamuja myöhäistettyä?

Satu Oukka

Kirjoittaja on toimintaterapeutiksi valmistunut 4- ja 1-vuotiaiden poikien äiti.

Onnen palaset koostuvat vilinän ja melskeen keskeltä löytyvistä pienistä, kauniista hetkistä.

Takaisin ylös