punkin purema lapsella

Punkin purema lapsella – Voi olla vaarallinen, Ennaltaehkäise näin!

Punkin purema lapsella – Kuinka vaarallinen?

Kuinka vaarallinen punkin purema lapsella on? Miten sinun pitää vanhempana toimia ja miten voit kenties ehkäistä niitä?

Punkkitietoutta on viljelty laajalti viime vuosien aikana ja useimmat meistä tiedostavat näiden pienten hämähäkkieläinten tuomat vaarat. Erityisen alttiita punkin puremille ovat paljon luonnossa liikkuvat – siis myös lapset.

Mutta mitä me vanhemmat voimme tehdä, etteivät meidän pienokaiset joudu pelottavilta kuulostavien punkkien puremiksi?

Punkin purema lapsella –  minimoi riskit punkkien suhteen

  1. Piha- ja luontoleikit kuuluvat lapsen leikkivään arkeen kesällä kiinteästi. Jotkut vanhemmat ovat alkaneet punkkien pelon nimissä jopa rajoittamaan lastensa liikkumista luonnossa. Tätä voidaan kuitenkin pitää liioitteluna, mikäli noudatetaan tiettyjä varotoimenpiteitä. Punkkien pelon takia lapselta on turha kieltää luonnon iloihin tutustumista ja ulkoleikkien riemua!
  2. Moni kannattaa pihanurmikon pitämistä lyhyenä. Punkit viihtyvät paremmin korkeakasvuisessa ruohikossa ja heinikossa, joten sinällään lyhyt nurmikko on omiaan pitämään punkkien määrän matalana. Mikäli oman pihan punkkien määrän haluaa laskea aivan minimiin, voi tietenkin harkita sorapihaan siirtymistä – kivikossa punkit viihtyvät erityisen huonosti.
  3. Pukeutuminen on myös avainasemassa punkkien loitolla pitämisessä. Mitä paremmin lapsen paljas ihoalue on peitossa, sitä vähemmän on punkilla pinta-alaa kiinnittyä. Mikäli lapsi kykenee yhtään tinkimään tyylistään (kyllä vanhemmat, tämä on monesti meidän käsissämme!), olisi paras punkinehkäisykeino pukea pitkät sukat housunlahkeiden päälle.

Korkeat saappaat ovat myös suositeltava vaatekappale.

Monesti voi kuulla suositeltavan lapsen pukeutumista vaaleisiin tai valkoisiin vaatteisiin. Tämä ei suinkaan johdu siitä, etteikö punkki pyrkisi myös vaaleaa kohdetta kohti.

Ei, kyse on siitä, että valkoiselta kankaalta tai materiaalilta punkki on paljon helpompi havaita ja poistaa ennen sen kiinnittymistä.

Markkinoilla on myös monenlaisia punkkikarkotteita, ja netissä kiertää erilaisia kotitekoisia reseptejä varsinkin lemmikkieläimille punkkien karkottamiseen.

Karkotteiden tehosta on monenlaisia kokemuksia, eikä mikään tietysti estä kokeilemasta niitä. Ainakin teollisesti valmistetuista ikaridiinia sisältävistä karkotteista monilla on hyviä kokemuksia.

Lapsen iho, päänahka ja korvantaustat tulee kesäisin käydä läpi ulkona vietetyn päivän jälkeen tarkasti eli suorittaa niin kutsuttu punkkisyyni.

Punkin purema lapsella – Käy läpi vaatteet

Myös vaatteet tulisi käydä läpi, sillä punkki voi tulla niiden mukana sisälle ja löytää ”saaliinsa” talon sisältä.

Eteerisistä öljyistä moni kokee saavansa apua punkkien loitolla pitoon. Tippa lapsen vaatteisiin tai laimennettuna iholle esimerkiksi Laventeliöljyä saattaa toimia.

Osa käyttää menetelmää myös lemmikkien kanssa. Laventelin lisäksi suositellaan Puolanminttua, Sitruunaruohoa, Eukalyptusta ja Limeä.

punkin purema lapsella

Miten toimia, jos punkki on kiinnittynyt lapseen?

Mikäli vahinko on niin sanotusti tapahtunut ja lapsen iholta löytyy punkki, tulee se tietenkin poistaa.

Punkin poistamista varten myydään erityisiä punkkipihtejä, mutta käytännössä poistamiseen käyvät tavalliset pinsetitkin varsinaisten punkkipinsettien puutteessa.

Punkkipinsetit on kuitenkin suunniteltu niin, että niiden avulla on helpompi tarttua punkkiin aivan sen imukärsän juuresta.

Poistamisessa tulisi olla mahdollisimman nopea, koska poiston yhteydessä punkki nimittäin saattaa rikkoutua tai puristua ja oksentaa bakteerinsa elimistöön.

Kun punkin purema lapsella siis havaitaan, pinsettien kärki tulee asettaa mahdollisimman lähelle ihoa, niin ettei punkin peräpää puserru. Punkkia tulisi vetää ylöspäin tasaisella voimalla, ei kiertää tai väännellä.

Irtoamisen jälkeen puremakohta tulee puhdistaa, mieluiten alkoholilla. Itse punkin voi hävittää alkoholiin hukuttamalla tai huuhtomalla vessanpöntöstä alas.

Yhä edelleen törmää vanhaan tietoon, jonka mukaan punkki pitäisi poistaa esimerkiksi tukehduttamalla se vaseliinilla, jolloin se ajan myötä tippuisi iholta pois. Tämä kuitenkin lisää tartunnan riskiä.

Punkin purema lapsilla – Kylmäsuihkeita avuksi

Apteekit myyvät punkin jäädyttämiseen ennen poistoa tarkoitettuja kylmäsuihkeita. Niiden tarkoituksena on neutraloida punkki ja sen oksennusrefleksi sekä supistaa punkin leukoja, jolloin irrottamisesta tulee helpompaa.

Kylmäsuihke yhdessä punkkipihtien kanssa on erittäin suositeltava hankinta.

Aina ei punkin puremaa lapsessa edes välttämättä huomaa, sillä veriaterian nautittuaan punkki voi ehtiä pudottautumaan pois.

Arviolta puolet punkin saaneista ei ole huomannut sen puremaa. Siksi borrelioosille tyypillisten punaisten ympyränmuotoisten ihomuutosten kannalta tulee olla tarkkana.

Vielä borrelioosiakin harvinaisempi puutiaisaivotulehdus eli TBE tarttuu punkista muutamassa minuutissa, eli sen ehkäisemiseksi punkkisyynikin on voimaton.

TBE:hen on saatavilla rokote. TBE-viruksen esiintyminen punkeissa on Suomessa levinnyt voimakkaasti eikä ole enää vain tietyille rannikkoseuduille rajattu.

punkin purema lapsella

Lue täältä lasten aurinkoihottumasta ja miten hoitaa sitä.

Lue täältä TerveysHelppi kokemuksia

Lue täältä lapsen korkeasta kuumeesta ja kuinka toimia

Lue täältä lapsen korvatulehduksesta ja milloin suunnata lääkäriin

Lue täältä Auringonpistos lapsella

Lue myös Storytel kokemuksia

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös