mitä mukaan matkalle ranta

Mitä mukaan matkalle? – Pakkausvinkit lasten kanssa matkustamiseen

Mitä mukaan matkalle? – Pakkausvinkit lasten kanssa matkustamiseen

Mitä mukaan matkalle, kun omien matkatavaroiden lisäksi täytyy huolehtia myös lasten tavaroista?

Aina matkalle lähtiessäni tavoitteenani on ottaa mukaan mahdollisimman vähän matkatavaraa. Mitä vähemmän on kannettavaa, sitä helpompaa on liikkuminen paikasta toiseen, varsinkin jos mukana on myös pieniä lapsia. Joissain tapauksissa voi säästää myös selvää rahaa, jos lentoyhtiö laskuttaa ruumaan menevistä matkalaukuista.

Jos on hankkinut pakettimatkan, johon kuuluu kuljetukset lentokentältä hotellille ja takaisin, niin ei juuri haittaa vaikka matkatavaraa olisikin paljon. Omatoimimatkalla joutuu usein enemmän roudaamaan tavaroitaan, varsinkin jos majoittuu useassa eri paikassa.

Jos matkustan yksin viikonloppumatkalle, en tarvitse kuin tilavan käsilaukun. Kevyttä pakkaamistani on ihmetelty moneen otteeseen. Siksi ajattelin jakaa joitakin pakkausvinkkejäni, joita olen kehitellyt vuosien varrella.

Jos siis haluat keventää matkalaukkuasi, lue seuraavat vinkit!

Vaatteet

Suurin osa matkatavaroista koostuu vaatteista. Mitä lyhyempi matka, sitä helpompi on suunnitella pukeutuminen niin, ettei tarvitse ottaa yhtään ylimääräistä vaatekappaletta mukaan.

Jos lähden pitkälle matkalle, suunnittelen majoitukset niin, että on mahdollisuus sopivin väliajoin pestä vaatteita. Hotellien pesulapalvelut tulevat usein kalliiksi. Halvempaa on yleensä valita majoituspaikaksi huoneisto, jossa on pyykinpesukone tai selvittää itsepalvelupesulan sijainti.

Kotona laitamme lasten vaatteet pesuun joka päivän jälkeen. Reissussa tavoite on käyttää samoja vaatteita vähintään kaksi päivää. Yleensä vaatteet kyllä pysyvät ihan tarpeeksi puhtaina, kunhan muistaa suojata vaikka harsolla vaatteet ruokailujen ajan.

Myös omia vaatteita voi pitää useamman päivän. Itse suosin pidemmillä lomamatkoilla ohuita ja nopeasti kuivuvia materiaaleja, jolloin voin huuhtaista vaatteet lavuaarissa ja laittaa kuivumaan. Näin vaatteille saa lisää käyttöaikaa ennen kuin ne on syytä pestä kunnolla pesukoneessa.

Jos lomalla on tarkoitus viettää runsaasti aikaa rannalla tai uima-altaalla, vaatteita voi tarvita hyvinkin vähän. Uima-asut huuhdellaan käytön jälkeen ja jos ”oikeissa” vaatteissa käy syömässä vain aamupalan ja illallisen, niin niitä voi käyttää hyvinkin monta päivää.

Hyvissä ajoin ennen matkaa minulla on myös tapana kerätä sivuun sellaisia vaatteita, jotka alkavat olla jo elinkaarensa päässä. Esimerkiksi sukat, joissa on jo pieni reikä, otan mukaan seuraavalle matkalle, jolloin ne voi heittää käytön jälkeen roskiin. Myös muut huonokuntoiset vaatteet voi ottaa mukaan sillä ajatuksella, ettei niitä tarvitse enää tuoda kotiin. Näin tilaa vapautuu laukussa vaikkapa tuliaisille.

Kenkien kanssa kannattaa olla tarkkana, koska ne vievät paljon tilaa matkalaukussa. Viikon reissut menevät helposti yksien kenkien taktiikalla, kunhan ne ovat hyvät kävellä. Jos matkaan sisältyy uimista, voi lisäksi ottaa mukaan rantatossut/släbärit.

 • Suunnittele asukokonaisuudet etukäteen.
 • Suosi kevyitä ja ilmavia materiaaleja (menevät pieneen tilaan ja eivät paina paljoa).
 • Pese matkalla pyykkiä, tarvittaessa vaikka käsin.
 • Ota huonokuntoisia vaatteita viimeiselle matkalle.
 • Älä ota sellaisia kenkiä, joilla et voi kävellä.
mitä mukaan matkalle kuva
Matkalaukusta on moneksi, siitä voi tehdä vaikka varasängyn vauvalle! 😀

Kosmetiikka ja hygieniatuotteet

Ota selvää, mitä hygieniatuotteita majoituspaikassasi on valmiina. Neljän ja viiden tähden hotelleista löytyy aina shampoot, pesuaineet, hammasharjat ja paljon muuta, joten niitä ei kannata itse rahdata mukana. Jos majoittuu pitkäksi ajaksi samaan paikkaan, voi olla järkevämpää ostaa tarvittavat pesuaineet vasta paikan päältä.

Viikonloppumatkoille otan mukaan tuotteita matkakoossa sekä purkinpohjat ja kosmetiikkanäytteet, jolloin kotimatkalle ei tarvitse rahdata purkkeja ja purnukoita.

Tuotteista kannattaa valita mukaan riittoisat ja kevyet vaihtoehdot. Esimerkiksi saippuoissa kannattaa suosia palasaippuaa, jolloin ei kuljeta turhaa vettä mukanaan. Meikinpuhdistuksessa suosin kosteuspyyhkeitä, joita on helppo varata matkalle juuri oikea määrä.

Aivan kaikkea päivittäin tai viikoittain käytettävää kosmetiikkaa ei tarvitse ottaa mukaan. Ehkä pärjäät viikonlopun yli ilman hiusten hoitoainetta tai kasvovettä? Jos matkalla ei ole tiedossa juhlia, ota mukaan vain tarvikkeet kevyeen meikkiin. Jätä esimerkiksi luomivärit kotiin.

 • Älä pakkaa vettä mukaasi, suosi palasaippuoita ja puhdistusliinoja.
 • Ota vain sen verran mitä käytät matkan ajan.
 • Säästä purkinpohjat matkaa varten, esimerkiksi hammastahnan jämät, jolloin purkkeja ja tuubeja ei tarvitse tuoda enää kotiin.
 • Karsi loman ajan kosmetiikan käyttöä.

Lääkkeet ja ensiaputarvikkeet

Pieni ensiapupakkaus on hyvä olla mukana matkoilla. Lyhyelle matkalle riittää, kun ottaa yhden laastarin ja yhden särkylääketabletin. Ne eivät vie käytännössä yhtään tilaa. Myös lapsille on saatavilla särkylääkettä tablettina. Se on huomattavasti kevyempi vaihtoehto kuin nestemäinen särkylääke lasipullossa.

Pidemmille matkoille voi matkakohteesta riippuen ottaa mukaan myös pienen annoksen ripulilääkettä ja maitohappobakteereja päivittäiseen käyttöön.

Tarkoitus on, että lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita on vain pienet varastot mukana. Voihan olla, ettei niille edes tule käyttöä. Jos tarvitsee enemmän lääkettä, voi sitä hankkia lisää paikallisesta apteekista.

Lasten kanssa pidemmillä matkoilla lämpimiin kohteisiin suosittelen ottamaan myös suihkutettavaa desinfiointiainetta. Kun puuhaa helleasuissa, niin helposti tulee kaikenlaista pientä naarmua polviin ja muualle. Kaikki naarmut on hyvä puhdistaa ja desinfioida.

Varsinkin malaria-alueilla on syytä hankkia myös hyvä hyttyskarkote. Kaikki karkotteet eivät sovi pienille lapsille, joten kysy tuotteista apteekista. Hyttyskarkotteita saa toki myös matkakohteesta.

Näiden lisäksi on syytä tietenkin ottaa kaikki välttämättömät henkilökohtaiset lääkkeet.

Meillä on koko perheellä otettu A- ja B-hepatiittirokotus. Suosittelen ottamaan rokotussarjan, jos on aikeissa joskus matkustaa mihin tahansa Pohjoismaita pidemmälle. Rokotuksen voi ottaa yli 1-vuotiaalle lapselle ja sen antaman suoja kestää todennäköisesti loppuelämän.

 • Melkein kaikkialta löytyy apteekkeja, joten tarvittaessa voi täydentää lääkevarastoa.
 • Suositellut lääkkeet riippuvat matkakohteesta, kysy lisää apteekista.
 • Tarkista myös tarvittavat rokotukset kuntoon.

Muut tavarat

Minulla on yksi pahe, josta en luovu. Se on kirja. Siis fyysinen kirja. E-kirjathan olisivat järkevin ja kevyin vaihtoehto, mutta itse en ole vielä tottunut niihin. Kirjat ovat kuitenkin sellaisia, että jos ehdin lukea opuksen loppuun, en ota sitä enää kotiin vaan jätän sen esimerkiksi hotellin kirjastoon.

Lapsille kannattaa ottaa mukaan muutama lempilelu tai jokin ihan uusi. Näissäkin kannattaa suosia pieniä ja kevyitä vaihtoehtoja, eikä määrän kanssa tarvitse liioitella.

Lasten kanssa ehdoton apuväline on vanha kunnon harso. Sitä voi käyttää kaikenlaiseen pyyhkimiseen, kuivaamiseen ja suojaamiseen. Se on helppo pestä vaikka lavuaarissa ja se kuivuu nopeasti. Monet vannovat kosteuspyyhkeiden nimeen, mutta meillä ne ovat jääneet käyttämättä.

Jos käytössä ei ole omaa pesukonetta, kannattaa matkan ajaksi ottaa vaippaikäisille kertakäyttöiset vaipat. Jos pesukone on käytössä, niin kestovaipat voi hyvin ottaa mukaan, vaikka ne vievätkin vähän enemmän tilaa matkalaukussa.

 • Mieti jokaisen tavaran kohdalla, tarvitsetko sitä todella matkalla.

Mitä mukaan kahden kuukauden matkalle?

Olemme lähdössä pian kahden kuukauden matkalle. Seuraavassa on esimerkkejä matkatavaroista, jotka otan mukaan itselleni ja kahdelle lapselleni. Mies pakkaa itse omien mieltymystensä mukaan, joten en puutu siihen. Neljän hengen matkatavarat mahtuvat kahteen isoon laukkuun ja tilaa on myös tuliaisille.

Tällä kertaa meitä helpottaa paljon se, että vietämme aikaa lähinnä hyvin lämpimissä kohteissa. Meidän ei siis tarvitse varautua pitkälahkeisilla tai -hihaisilla vaatteilla muuta kuin lentokoneeseen.

Mitä mukaan matkalle kohta 2-vuotiaalle tytölle?

T-paitoja 6 kpl, sortseja/capreja 6 kpl, huppareita 1 kpl, housuja 1 kpl, sukkia 3 kpl, sukkahousuja 2 kpl, mekkoja 5 kpl, hellehattuja 1 kpl, kenkiä 1 kpl, uikkareita 1 kpl.

Yhteensä 11 asua.

Lisäksi lentomatkalle päälle pitkät housut, sukat, t-paita, huppari, lippis ja tennarit. Käsimatkatavaroihin varavaatteiksi housut, sukat ja t-paita.

mitä mukaan matkalle tytölle
Tytön vaatteet kahden kuukauden matkalle.

Mitä mukaan matkalle kohta 4-vuotiaalle pojalle?

T-paitoja 10 kpl, sortseja 4 kpl, kalsareita 10 kpl, huppareita 1 kpl, housuja 1 kpl, sukkia 3 kpl, hellehattuja 1 kpl, kenkiä 1 kpl, uikkareita 1 kpl, uimalasit 1 kpl.

Yhteensä 10 asua.

Lisäksi lentomatkalle päälle pitkät housut, sukat, t-paita, huppari, lippis ja tennarit. Käsimatkatavaroihin varavaatteiksi housut, kalsarit, sukat ja t-paita.

Mitä mukaan matkalle pojalle
Pojan vaatteet kahden kuukauden matkalle.

Muuta lapsille

Hammasharjat ja tahnat, aurinkovoide, kertakäyttövaippoja, harsoja 3 kpl, aurinkolasit.

Käsimatkatavaroihin

Muutama kirja + lelu, eväitä, iPad + laturi, vaippoja, harso, pyllypyyhe.
Lue tarkemmat vinkit lasten kanssa lentomatkustamiseen.

Itselleni

T-paitoja 10 kpl, rintaliivejä 7 kpl, alushousuja 10 kpl, sortseja/hameita 7 kpl, neuleita 1 kpl, sukkia 5 kpl, bikinejä 1 kpl, lippis 1 kpl, rantavaate 1 kpl, sandaalit 2 kpl.

Yhteensä 10 asua.

Lisäksi lentomatkalle päälle vajaamittaiset housut, t-paita, neule, huivi, sukat, tennarit.

Muuta mukaan

Kännykkä + laturi, kotiavaimet, lompakko, aurinkolasit, kirjoja, aurinkovoide, hammasharja ja tahna, hammaslanka, hiusharja, piilolinssit ja nesteet, kosteusvoide, nenäliinoja, meikinpuhdistusliinat, hiustuote, höylä, adapteri, muutama hiuslenkki, veitsi hedelmien pilkkomiseen, eväsrasia.
Meikit: BB-voide, rajauskynä, ripsiväri
Lääkkeet ja ensiapu: Laastareita, käsidesi, lasten pureskeltavat särkylääkkeet, aikuisille särkylääkettä, kynsisakset, pinsetit, maitohappobakteerit, antiseptinen suihke, hyttyskarkote.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös