kunnallinen paivakoti

Ihana kunnallinen päiväkoti Susanna

Ihana kunnallinen päiväkoti Susanna

Jokainen vanhempi joutuu miettimään jo varhain lapsen synnyttyä hänen hoitokuvioitaan. Onko perheelle paras ratkaisu päiväkoti, perhepäivähoitaja vai hoidetaanko lapsi kotona? Vai olisiko kenties kielikylpy paikallaan ja esimerkiksi englanninkielinen päiväkoti sopiva ratkaisu? Kunnallinen päiväkoti Susanna toimii lapsilähtöisesti ja jutun lopussa lastentarhanopettajat kertovat minkälaista arki Susannassa on.

Meidän perheelle on sopinut kunnallisen päiväkodin ja kotihoidon yhdistelmä. Pienempi on neljänä päivänä viikossa maksimissaan 7 tuntia päiväkodissa. 5-vuotias esikoinen on viisi päivää maksimissaan 7 tuntia. Vuoden aikana matkoja on aika paljon, joten 5 viikon kesäloman lisäksi ollaan oltu pois päiväkodista yhteensä pari kuukautta pitkin vuotta. Syksyllä mieheni jää hoitovapaalle kuopuksen kanssa vuodeksi ja esikoiseltakin vähennetään päiväkotipäiviä neljään. Hänelle tarhakavereiden kanssa leikkiminen on tärkeää, joten tämä on hyvä järjestely. Olemme onnekkaita, koska pystymme yrittäjyyden ansiosta tällaiseen joustavaan järjestelyyn lasten hoidon osalta. Sisäilmaongelmien takia päiväkoti joutuu väistötiloihin ja se on kurja juttu. 

kunnallinen paivakoti

Esikoinen aloitti päiväkotitaipaleen puolitoistavuotiaana ja kuopus hieman nuorempana. Olemme olleet onnekkaita, koska päiväkodissa on todella ihanat ja sitoutuneet hoitajat. Arvostan todella paljon heidän työtään ja avointa keskusteluyhteyttä. Olenkin ihmeissäni lukenut tutkimuksia, joiden mukaan 96% Meidän Perhe -lehden kyselyyn vastanneista päiväkodin opettajista tai lastenhoitajista sanoi, että varhaiskasvatus ja päivähoito on säästämisen takia huonompaa kuin ennen.

Valtaosa kokee varhaiskasvatuksen huonompana kuin ennen

Artikkelissa sanotaan seuraavasti “Ongelmat toistuvat jotakuinkin samanlaisina noin 700 vastauksessa: Sijaisia ei oteta tai saada, joten usein ryhmissä on liian vähän aikuisia. Erityistä tukea tarvitsevat lapset eivät saa avustajaa, ja tarvitsevat siksi ryhmän yhden aikuisen huomion. Hiljaiset ja sopeutuvat lapset jäävät vaille huomiota. Aamuisin ja iltapäivisin aikuisia on ryhmän kanssa yksi tai kaksi, lapset joutuvat olemaan hetkiä yksin ja tapaturmia sattuu. Yhdellä kasvattajalla voi olla vastuullaan 13 puolipäivähoidossa olevaa lasta. Tavarat ovat rikki, tarvikkeet lopussa, patjat moneen kertaan pissattu ja tilat liian pieniä. Lapsille ei riitä tuoleja tai lokeroja.”

Päiväkodin henkilökunnan jaksamiseen pitää panostaa

Eräs hoitaja kertoo kyselyssä “Paikkaa sylissä ei riitä kaikille tarvitseville.” Lastemme päiväkodissa on syliä onneksi riittänyt ja ulkonakin kaikki hoitajat huolehtivat tarvittaessa eri ryhmien lapsista. Mediassa oli juttu, jossa oli pieni lapsi jätetty yksin itkemään aidan viereen ja hoitaja oli kommentoinut ohikulkijalle, ettei lapsi ole hänen ryhmässä. Jos jossain päiväkodissa on tuollainen kulttuuri pitää siihen puuttua samantien. Täytyy olla aika tunnekylmä ihminen, joka ohittaa pienen itkun noin. Väistämättä herää kysymys, onko tämän päiväkodin henkilökunta niin uupunutta, ettei jaksa reagoida lapsen hätään? Liian tiukat hoitajamitoitukset johtavat tuollaiseen ja se ei ole kenenkään etu. Ei lasten, ei vanhempien eikä hoitajien.

Hoitajille pitää taata työolot, joissa jaksetaan pitää lapsista huolta.

Onneksi on myös päiväkoteja, joissa lapset saavat huomiota

Koska löytyy myös päiväkoteja, jossa asiat ovat hyvin lähdin kysymään miten hoitajat kokevat työnsä. Helsingissä oleva kunnallinen päiväkoti Susanna on viihtyisä työpaikka. Lastentarhanopettaja Saija on työskennellyt varhaiskasvatuksen parissa 30 vuotta, lastentarhanopettaja Armi 15 vuotta, lastentarhanopettaja Tarja 30 vuotta. Henkilökunnan vaihtuvuus Susannassa on pientä, mikä näkyy varmasti myös lasten hoidon laadussa. Nämä vastaukset kuvastavat hienosti tunnelmaa Susannassa ja tästä voi muut päiväkodit ottaa vinkkejä oman toimintansa kehittämiseen. Päiväkoti Susanna on loistava esimerkki toimivasta kunnallisesta päiväkodista.

kunnallinen paivakoti
Kunnallinen päiväkoti Susanna: vasemmalta Armi, Seija ja Tarja

Parasta työssä

Päiväkoti Susannassa parasta on lapsilähtöinen toiminta ja se että lapset saavat syliä ja halia, aina kun sitä haluavat rajoja unohtamatta. Jokainen lapsi saa arvostavaa kohtaamista päivittäin. Lapset ovat osallisina toiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Kasvattajina me vaikutamme myös merkittävästi lasten keskinäisiin vuorovaikutussuhteisin. Työn iloja on sen vaihtelevuus ja monipuolisuus, työtehtävät ovat vaihtelevia ja haasteellisia. Ei kahta samanlaista työpäivää.

Susannan hyvä henki

Susannassa on yhteisöllinen ilmapiiri. Voimme luottaa toisiimme, lapsia, vanhempia ja työkavereita arvostetaan ja kunnioitetaan ja kohdellaan oikeudenmukaisesti. Toimimme yhdessä vanhempien kanssa lapsen parhaaksi.

Koemme tärkeänä tekijänä hyvään ilmapiiriimme myös kannustavuuden ja keskustelemisen, yhdessä tekemisen ja avoimen tiedonkulun. Hyväksymme kaikki omina persoonina. Yksilöllisten luonteenpiirteiden päiväkotiyhteisöön tuoma monimuotoisuus koetaan meillä voimavarana ja sitä osataan hyödyntää ja arvostaa.

Olemme ylpeitä omasta työstämme ja yhteisistä saavutuksista. Tarjoamme lapsille eväitä elämään, onnistumisen tunteita, leikkiä ja mielekästä toimintaa ja jokainen kasvattaja osallistuu tähän tasapuolisesti.

Työyhteisön hyvinvointi

Työyhteisössämme kuunnellaan aidosti, tuetaan ja autetaan toisiamme. Työyhteisömme on monikulttuurinen, jokainen työntekijä tuo yhteisöön tärkeää osaamista ja tulee kuulluksi. Saamme työskennellä omalla persoonallamme. Kaikilla on mahdollisuus ohjata lapsille toimintaa ja toteuttaa erilaisia ideoita käytännössä. Kaikilla meillä on omat vahvuusalueemme, jota saamme hyödyntää.

Pohdimme paljon asioita yhdessä ja koitamme löytää ratkaisuja mahdollisiin haastaviin tilanteisiin. Säännölliset palaverit mahdollistavat ajatusten vaihdon ja muun tärkeän informaation kulun. Olemme motivoituneita, sopivalla tavalla samanhenkisiä ja sitoutuneita työhömme.

”Yhtenevä arvomaailmamme yhdistää meitä.
Olemme avoimia uusille ideoille ja ilmiöille”

Elämme ammatillisesti ajan hermoilla. Kaiken kaikkiaan olemme toimeen tarttuvia ja heittäytyviä. Huumorintaju ja virkistävä yhteistoiminta lujittaa yhteisöllisyyttämme.

Varhaiskasvatussuunitelma, esiopetussuunnitelma sekä lait ja asetukset antavat raamit toiminnallemme. Näiden puitteissa kehitämme koko ajan toimintaamme ja osaamistamme. Parhaillaan kehitämme toimintaamme uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti.

Jos saisimme muuttaa yhden asian päiväkotimme arjesta, pikakelaisimme taloon tehtävät remontit nopeasti alta pois ja saisimme keskittyä olennaiseen eli lasten kanssa toimimiseen.

Vastaukset: Kunnallinen päiväkoti Susanna • Armi, Seija ja Tarja.

Lue uudesta päivähoitolaista ja päivähoitomaksujen alentamisesta

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös