Ekologisempi arki

Ekologisempi lapsiperhearki | 10 syytä valita

Ekologisempi lapsiperhearki on sijoitus lapsesi tulevaisuuteen. Tänään kerron sinulle 10 hyvää syytä, miksi arjesta kannattaa tehdä ekologisempi.

Meidän perheen tarina

Tyttäreni vauva-aikana ahdistuin uutisista, joissa kerrottiin vesistöjen saastumisesta, ilmaston lämpenemisestä ja halpojen vaatteiden todellisesta hinnasta.

”Mitä minä voisin tehdä?”, pohdin usein,

mutta ajatukset eivät yltäneet tekojen tasolle.

Halusin elää ekologisesti, mutta en tiennyt mistä aloittaisin. Yhden ihmisen pienet teot tuntuivat naurettavan pieniltä. Mitä ne hyödyttäisivät globaalissa mittakaavassa?

Sittemmin olen oivaltanut, ettei muiden ihmisten välinpitämättömyys oikeuta minua tuhlailemaan luonnonvaroja tai saastuttamaan luontoa. Intialainen tehtaanomistaja ei voi vaikuttaa minun lähiympäristöni puhtauteen, mutta minä voin.

Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä. (Mahatma Gandhi)

 

ekologisempi arki
Pariisin ilmastosopimus solmittiin 12.12.2015 ja sen tavoitteena on pysäyttää ilmastonmuutos. Ilmastonmuutoksen seuraukset ovat dramaattisimmat arktisilla ja pohjoisilla alueilla.

10 hyvää syytä valita ekologisempi lapsiperhe arki:

1. Sijoitus lastesi tulevaisuuteen

Tiesitkö, että viidesosa maapallon väestöstä kuluttaa lähes neljä viidesosaa maapallon resursseista? Tämä maapallon eliitti koostuu länsimaissa asuvista kuluttajista. Meistä. Me kulutamme lähes neljä viidesosaa koko maapallon resursseista.

Tutkijoiden mukaan maapallo ei kestä, jos jatkamme nykyistä elämänmenoamme. Merkkejä tästä on jo nähtävissä: lajien monimuotoisuus supistuu, ilmasto lämpenee, luonnonvarat hupenevat, ympäristö saastuu ja ihmiset kärsivät kemikalisoitumisesta. Tämä näkyy sosiaalisina ongelmina, poliittisina konflikteina ja humanitaarisina kriiseinä.

En voi muuttaa menneisyyttä, mutta voin vaikuttaa tulevaisuuteen. Siksi haluan omalta osaltani tehdä kaiken voitavani, jotta tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaasta luonnosta ja juomavedestä, lajien monimuotoisuudesta ja poliittisesta vakaudesta.

2. Terveempi elinympäristö

Valitsemalla ekologisia tuotteita ja palveluita huolehdin samalla elinympäristöni puhtaudesta ja terveellisyydestä. Elinympäristön puhtaus ja terveellisyys vaikuttaa enemmin tai myöhemmin myös omaan ja lasteni terveyteen.

3. Ole vastuullinen roolimalli

Lapset oppivat matkimalla. Teot puhuvat enemmän kuin sanat. Siksi kannattaa pysähtyä pohtimaan, mitä arvoja haluat välittää lapsillesi elämäntyylisi ja valintojesi kautta. Minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa.

4. Säästät rahaa

Suosimalla puhtaita ja terveellisiä kulutushyödykkeitä ja rakennusmateriaaleja pienennät pitkällä aikavälillä myös terveyskulujasi. Toisinaan ne ovat jopa riittoisampia kuin ns. tavalliset tuotteet. Esimerkkinä käyttämäni shampoo: Minulla kului pullollinen nestemäistä shampoota ja hoitoainetta jokaikinen kuukausi. Nyt yksi palashampoopala kestää n. 3 kk. Puoli vuotta sitten ostin pullollisen laimentamatonta hoitoainetta. Nyt pullo ei ole vielä edes puolivälissä!

5. Tekee hyvää terveydellesi

Ekologinen elämäntapa parantaa hyvinvointiasi. Kulutat vähemmän tuotteita, jotka sisältävät terveydelle ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja tai raaka-aineita. Kun etsit lempituotteillesi ekologisempia vaihtoehtoja, opit huomaamatta lisää terveyden vaalimisesta ja vähitellen tieto muuttuu teoksi.

6. Paikkakuntasi jätevuori pienenee

Lapsiperheet tuottavat eri väestöryhmistä eniten jätettä. Kestovaippailu ja lapsen hoitaminen kodin ulkopuolella pienentävät jätevuorta. Valinnoillasi on siis vaikutusta paikkakuntasi jätevuoren kokoon.

7. Parannat kehittyvien maiden elämänlaatua

Globaalissa maailmassa ihmisten tekojen seuraukset voivat näkyä myös toisella puolen maapalloa. Pienentämällä hiilijalanjälkeä kevennämme ihmiskunnan hiilijalanjälkeä. Edes muutaman kilogramman. Suosimalla eettisesti ja ekologisesti vastuullisia tuotteita ja palveluita voimme myös vaikuttaa viljelijöiden tai ompelijoiden oloihin kehittyvissä maissa.

8. Elämänlaatusi paranee

Kuluttaminen ei tuo onnea. Kuluttamisen vähentäminen ja minimalistisuuteen pyrkiminen on parantanut ainakin meidän perheen elämänlaatua, vaikka projekti on vielä pahasti kesken.

Jo nyt olemme huomanneet, että voimme keskittyä siihen, mikä on oikeasti tärkeää. Sen sijaan, että maksaisimme luottokorttilaskuja tai järjestäisimme kotimme tavarakaaosta meillä on aikaa ja rahaa toteuttaa unelmiamme. Eettisesti vastuullisten tuotteiden suosiminen on tuonut myös kevyemmän mielen ja paremmat yöunet. Hyvä mieli tarttuu ja hymyhuulet leviää!

9. Voit muuttaa maailmaa ostamalla

Maailman muuttaminen shoppailemalla on naiivia, rajallista ja epävarmaa, mutta täysin merkityksettömiä yksittäisen kuluttajan ostokset eivät ole. Ostopäätöksilläsi muokkaat kauppojen valikoimia ja voit vaikuttaa myös läheistesi kulutustottumuksiin.

Jokainen ostos on myös arvovalinta, joka voi olla vesipisara hyvää tuottavassa purossa.  Ostamalla voit tukea esimerkiksi ruoan lähituotantoa tai ekologisesti ja eettisesti kestävää vaateteollisuutta, jossa ei käytetä lapsivoimaa eikä työntekijöille vaarallisia kemikaaleja.

Suosimalla tiettyjä tuotteita voi syntyä jopa kokonaisia trendejä, jotka muovaavat ihmisten kulutustottumuksia. Hyvä esimerkki tästä on taannoinen vihis-buumi (vegaaninen lihapiirakka), joka alkoi Facebookin Sipsikaljavegaanit-yhteisössä syttyneestä vihisrakkaudesta. Vihiksen nälkäiset kuluttajat rohkaistuivat pyytämään kauppojen valikoimiin lisää vegaanisia vaihtoehtoja ja nähtyään vihisten menekin moni elintarvikevalmistaja innostui kehittelemään uusia vegaanisia tuotteita.

10. Tiedät mitä syöt, pidät ja käytät

Ekologisuus on trendi, jota monet yritykset käyttävät mainostarkoituksessa. Siksi kannattaa aina suhtautua kriittisesti tuotteen tai palvelun ekologisuuteen ja pohtia onko se todella sitä. Kun vaihdan tuotteen ekologisempaan vaihtoehtoon, sitä edeltää usein kuukausien pohdinta ja eri blogien ja keskustelupalstojen selailu. Vertailen ja kyselen. Nyt tiedän käyttämistäni tuotteista huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Vaikka en ole aina varma jonkin ainesosan turvallisuudesta, tiedän, mitä ainesosia käyttämäni tuote sisältää.

Ekologinen, ekologisempi ja ekologisin

Ensi viikolla aloitan viikon ekovinkki-sarjan, jossa jaan hyväksi havaitsemiani vinkkejä, joiden avulla voit muuttaa arkeasi ekologisesti kestävämmäksi. Pysy siis kuulolla!

Marjatta Timonen

Kirjoittaja on 28-vuotias kirjabloggaaja ja maailman ihanimman taaperon ylpeä äiti.

Hänen sydämensä sykkii Astrid Lindgrenin saduille, minimalismille ja ekologiselle elämäntavalle.

Takaisin ylös