Aurinkosuojavaatteet

Aurinkosuojavaatteet hellepäivien helpottajina

Aurinkosuojavaatteet hellepäivien helpottajina

Aurinkosuojavaatteet ovat kätevä tapa suojata lapsi auringolta. Täysin ei aurinkorasvasta voi luopua, mutta aurinkosuojavaatteiden avulla voiteilla läträämistä voi vähentää huomattavasti.

Kaikki tietävät, että ihoa täytyy suojata auringolta. Aurinko kuivattaa ja vanhentaa ihoa, auringonpolttamat ovat kivuliaita ja kasvattavat ihosyövän riskiä.

Vaikka itse ei aina jaksa olla niin tarkka suojautumisen kanssa, niin yleensä lasten suhteen tulee oltua tarkempi,  ja hyvä niin!

Aurinkovoiteiden kanssa lutraaminen ei ole mitään maailman mukavinta puuhaa. Varsinkin jos lapsi on sitä mieltä, että rasvaaminen on kaameaa kidutusta.

Meillä lapset eivät tosiaankaan nauti rasvaamisesta. Pienempi rimpuilee ja isompaa saa maanitella ja selittää sataan kertaan miksi ilman aurinkosuojaa ei ole ulos menemistä.

Aurinkosuojavaatteet ovat helpotus lasten kanssa

Lasten kanssa suurena helpotuksena ovat aurinkosuojavaatteet. Ne pienentävät huomattavasti pinta-alaa, jota täytyy suojata rasvalla. Rasvaa pitäisi myös muistaa lisätä säännöllisesti ja aina uinnin jälkeen. UV-vaatteiden kanssa tätä huolta ei ole.

Vaikka pitkähihainen paita tuntuu ehkä erikoiselta valinnalta tropiikin helteessä, on se mielestäni kaikista kätevin vaihtoehto.

UV-suojattu uimapukukangas on viileä ja suojaa hyvin auringolta. Kun päässä on lierihattu, se suojaa otsan, niskan ja kasvoja.

Tällöin riittää kun voidetta sipaisee kämmenselkiin, nenään, poskiin, leukaan ja kaulaan. Jos jalassa on sortsit, yleensä riittää kun voidetta sipaisee polviin ja sääriin.

Sain Reimalta testiin erilaisia aurinkosuojavaatteita, joissa on UV-suojakerroin 50 tai 40. Minulle tuli yllätyksenä, että uimavaatteiden lisäksi uv-suojavaatteita on saatavilla myös muissa kesävaatteissa, kuten t-paidoissa ja mekoissa. Nämä vaatteet pääsevät tehokäyttöön kesän lomamatkallamme.

aurinkosuojavaatteet t-paita
Myös tavallisia trikoovaatteita on saatavilla uv-suojalla.

Hyvä tietää aurinkosuojavaatteista

Reiman joustavien uimapukutrikoisten aurinkosuojavaatteiden uv-suoja perustuu materiaaliin. Vaatteet on valmistettu polyamidista, johon on kuidun kehruuvaiheessa sekoitettu valkoista väriainetta, titaanioksidia.

Titaanioksidi on sama aine, jota käytetään hammastahnoissa, joten se on täysin turvallinen. Lisäksi aine ei lähde kankaasta pesemällä tai kulumalla, joten uv-suoja on ja pysyy.

Kankaisten, kudottujen vaatteiden (esim. t-paidat ja mekot) pinnalla on UV-suojakäsittely. Kankaalla on Öko-Tex-sertifikaatti, joten se on haitaton käyttäjälle.

Näissä vaatteissa täytyy muistaa, että pinnalla oleva suojakäsittely säilyy noin 20 pesun verran. Tämän jälkeen vaatteita voi edelleen käyttää ja ne suojaavat auringolta, mutta 50+ UV-suojakerrointa ei voi enää taata.

Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos ostaa Reiman UV-vaatteita vaikka käytettynä.

Aurinkosuojavaatteiden pesu ja huolto

Varsinkin uimapukukankaasta tehdyt aurinkosuojavaatteet kannattaa pestä usein ja varoen. Kloori ja meriveden suola heikentävät tekstiilejä, joten uima-asut kannattaa huuhtoa jokaisen uintikerran jälkeen.

Jos rantahiekkaa pääsee trikoon sisään, voi varovasti venyttää kuivaa uimapukua pieni alue kerrallaan ja koettaa karistaa hiekkaa pois.

Huuhteluaineita ei kannata käyttää, sillä se voi heikentää joustavuutta. Pese koneessa miedolla, valkaisuaineettomalla pesuaineella 40 asteessa. Älä pese tarranauhoja sisältäviä vaatteita samalla, sillä uimapuku voi nyppyyntyä karkeasta tarrasta.

Uikkareita ei kannata jättää kuivamaan auringon paahteeseen, sillä ultraviolettisäteily voi heikentää joustoa. Laadukas uimatrikoo kuivuu nopeasti varjossakin!

aurinkosuojavaatteet uimapaita
Uimapukukankaasta tehty uv-paita pääsee tehokäyttöön lomamatkallamme. Vetoketju edessä tekee pukemisen ja riisumisen helpoksi!

Mitä 50+ UV-suoja tarkoittaa käytännössä?

Tavallisetkin vaatteet suojaavat aina jonkin verran auringolta. Normaali vaalea t-paita suojaa yleensä noin suojakertoimen 5-10+ verran ja suodattaa alle 93 % haitallisista UV-säteistä. Mitä tummempi ja tiheämpi kangas on, sitä paremmin se suojaa auringolta.

Reiman aurinkosuojavaatteiden suojakertoimet on todennettu laboratoriotesteissä. Moni Reiman kesämalliston tuotteista antaa jopa 50-kertaisen suojan.

Jos iho normaalisti palaisi suojaamattomana vartissa, viitosen suojakerroin antaa yhden tunnin lisää leikkiaikaa. Kerroin 50 taas suojaa 12,5 tuntia ja suodattaa noin 98 % haitallisista UV-säteistä. Niin tehokkaasta suojasta siinä on kyse.

Kahden kuukauden matka lasten kanssa, tutustu matkasuunnitelmaamme.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös