Aurinkoihottuma lapsella – Miten sitä hoidetaan?
Aurinkoihottuma lapsella on melko yleinen vaiva, joka voi ilmetä monin eri tavoin. Kesä ja aurinko eivät totisesti ole aurinkoihottumasta kärsiville pelkästään mukava yhdistelmä.
Tässä artikkelissa pureudumme aurinkoihottuman oireisiin ja hoitoon erityisesti lapsilla.
Aurinkoihottuma lapsella – Mitä se yleensäkin on?
Tavallisesti aurinkoihottumalla tarkoitetaan monimuotoista valoihottumaa, josta kärsii jossakin elämänsä vaiheessa jopa viidennes suomalaisista.
Siitä aletaan kärsiä tavallisesti vasta noin 20-30-vuotiaana, mutta osalla se voi alkaa jo lapsenakin. Oireet eivät välttämättä kestä koko elämää, sillä monella ne loppuvat 30-50-vuotiaana.
Valoihottumia aiheuttavat tavallisimmin auringon UVB- ja UVA-säteet.
Aurinkoihottumasta voidaan puhua myös joidenkin ihosairauksien kohdalla, sillä monissa ihosairauksissa UV-säteily pahentaa niiden oireita.
Tällaisista sairauksista voidaan esimerkkeinä mainita ainakin huuliherpes, pemfigoidi ja ruusufinni. Toisinaan myös atooppinen ihottuma ja psoriasis voivat pahentua auringossa, joskin moni näistä kärsivä kokee UV-säteilyn myös auttavan tilaansa.
Aurinkoihottuma lapsella – oireet
Monimuotoisen valoihottuman oireita on, kuten sairauden nimikin antaa ymmärtää, monenmuotoisia. Tavallista on se, että auringolle altistuminen aiheuttaa sitkeää kutinaa.
Tämä voi alkaa jo pari tuntia altistumisen jälkeen tai vasta useamman vuorokauden kuluttua. Kutinan alettua iholle ilmestyy tavallisesti pientä näppyläistä tai läiskäistä ihottumaa.
Lapsilla ja varsinkin pienillä pojilla ihottumaa esiintyy hyvin tavallisesti korvalehdissä. Muutoin ihottumaa ilmenee juuri niillä alueilla, jotka ovat auringolle altistuneet – kädet, käsivarret, kaula, niska…
Joissakin harvinaisemmissa aurinkoihottuman muodoissa ihomuutoksia ja kutinaa voi esiintyä sellaisillakin ihon kohdilla, jotka on peitetty vaatteilla.
Aurinko voi aiheuttaa myös muita tulehduksia iholla, kuten esimerkiksi valoekseemaa sekä sitä paljon muistuttavaa kroonista aktiinista dermatiittia.
Nämä ovat kuitenkin lapsilla varsin harvinaisia tauteja ja pikemminkin yli 50-vuotiaiden vaivoja. Myös jotkut lääkkeet voivat yhteisvaikutuksessa auringon UV-säteiden kanssa aiheuttaa ihotulehduksia.
Aurinkoihottuman toteaminen lapsella
Usein oireet riittävät valoihottuman toteamiseen lapsella, mutta se voidaan todeta myös valoaltistuskokeiden avulla ihotautiklinikalla.
Monimuotoisen valoihottuman kohdalla tarvitaan toistokoe valottomalla tiettyä ihoaluetta useana päivänä peräkkäin UVB-valolla, joskus myös UVA-valolla.
Lapsen aurinkoihottuman ehkäisy
Mikäli henkilö sairastaa monimuotoista valoihottumaa, olisi keskipäivän aurinkoa hyvä välttää.
Suojaava vaatetus ja riittävällä suojakertoimella (vähintään 30) varustetut aurinkosuojavoiteet ovat erittäin suositeltavia.
Varsinkin lasten tulisi käyttää vieläkin korkeamman suojakertoimen suojavoiteita, sillä lapsen iho on erityisen herkkä auringolle. Kuten tiedämme, UV-säteily aiheuttaa pienille lapsille myös muita riskejä.
Suojavoiteiden oikea käyttötapa on tärkeää – ei riitä, että voidetta levittää vain ulos lähdettäessä. Mikäli ulkona oleskellaan useampi tunti, voidetta tulee lisätä tasaisin väliajoin, tunnin tai kahden välein.
Moni aurinkoihottumasta kärsivä on todennut niin sanotun siedätyshoidon auttavan oireisiin – auringossa oleskelun määrää voi kokeilla kasvattaa hiljalleen.
Saatavilla on myös erilaisia valohoitoja, joissa käytetään joko kapeakaistaista UVB-säteilyä tai SUP-säteilyä. On niin ikään hyvä seurata Ilmatieteen laitoksen ennusteita UV-säteilyn määrästä ja välttää suoraa auringonpaistetta korkean säteilyn päivinä.
Lapsen aurinkoihottuman hoito
Monimuotoisen valoihottuman oireet häviävät usein itsestään melko nopeasti, muutamassa vuorokaudessa.
Joillakin oireita saattaa esiintyä pidempäänkin, harvoin kuitenkaan yli kahta viikkoa. Joissakin monimuotoisen valoihottuman muodoissa ihottuma saattaa oireilla kuitenkin koko kesän ajan.
Oireita voivat lievittää jo aivan tavalliset kosteusvoiteet sekä viilentävät kääreet. Kortisonivoiteet ovat tehokkaampi apu, mutta lasten kohdalla aurinkoihottumaa kortisonilla hoidettaessa tulee olla erityisen tarkka voiteen käyttöä koskevien mahdollisten rajoitusten kanssa.
Erilaisilla markkinoilla olevilla ”after sun” -voiteilla ei ole todettu olevan vaikutusta aurinkoihottuman hoitoon.
Myös antihistamiinit ja tulehduskipuihin tarkoitetut lääkkeet voivat lievittää aurinkoihottuman oireita.
Mikäli reseptivapaat lääkkeet ja voiteet eivät tepsi ja aurinkoihottuma vaivaa pitkään, on syytä varsinkin lasten kohdalla kääntyä ihotautilääkärin puoleen.
Lue täältä kuinka välttää punkin purema lapsella
Lue täältä vinkit aurinkosuojavaatteista
Lue täältä lapsen korkeasta kuumeesta ja kuinka toimia
Lue täältä lapsen korvatulehduksesta ja milloin lääkäriin
Lue täältä Auringonpistos lapsella
Lue myös Kuusamo kesällä