parhaat perhelomakohteet

Parhaat perhelomakohteet – Pieni opas matkakohteen valintaan

Parhaat perhelomakohteet – Pieni opas matkakohteen valintaan

Mistä löytyvät parhaat perhelomakohteet?

Sain hiljattain pyynnön kirjoittaa parhaista perhelomakohteista. Tehtävä tuntui vaikealta. Vaikka olenkin aika paljon matkustanut, olen ehtinyt näkemään pallostamme vain pikkiriikkisen osasen. Monen monta hienoa matkakohdetta on vielä kokematta!

Myös näkemykset parhaasta perhelomakohteesta vaihtelevat sen mukaan mitä lomalta toivoo. Rantalomasta auringon lämmössä haaveileva suuntaa muualle kuin villiä huvipuistoseikkailua etsivä.

Päädyin laatimaan lyhyet (ei missään nimessä kattavat) listaukset hyvistä perhelomakohteista eri kriteerien perusteella.

Mielestäni melkein mikä vaan paikka sopii lapsiperheille. Lapsiahan asuu joka puolella!

Lasten kanssa voi siis lähteä sinne minne lähtisi lomalle aikuisseurassakin. Poikkeuksena jotkin turismille rakennetut biletyskohteet, kuten Pattaya tai Ibiza, jonne en ihan heti lasten kanssa lähtisi. Myös Kuuba vaikutti vähän hankalalta perhelomakohteena, sillä esimerkiksi ruokatarjonta oli välillä hyvin suppea ja joka paikassa sai odottaa ja jonottaa. Pienten lasten kanssa en lähtisi kovin köyhiin maihin, sillä helpompiakin vaihtoehtoja löytyy riittämiin. Esimerkiksi Intiaan haluan joskus matkustaa, mutta ehkä sitten joskus aikuisseurassa.

Meillä uuden loman suunnitteleminen lähtee yleensä siitä, että on tiedossa ajankohta ja matkan pituus. Näiden kahden tekijän perusteella mietimme sopivan maanosan tai pari vaihtoehtoa, jonka jälkeen alamme etsiä edullisia lentoa (esim. Momondo). Usein vilkuilen myös Norwegianin ja Finnairin tarjouslennot.

Yleensä matkakohde valikoituu sen mukaan, mistä sattuu löytymään lentomatkat hyvällä hinta-laatusuhteella.

Parhaat perhelomakohteet Singapore
Singapore

Matkan pituus

Jos matkalla ehtii olla vain viikon, en suosittele lähtemään kovin kauas Euroopan ulkopuolelle. Mitä pidemmälle lähtee, sitä pitempi ja rankempi on matkustusaika. Pitkästä matkasta usein myös kertyy univelkaa ja aikaerosta toipuminen ottaa oman aikansa. Lasten kanssa matkustaessa ei välttämättä itse pääse lepäämään silloin kuin toivoisi.

1-2 yön matkat: Kotimaan matkailu, risteilyt Tallinnaan tai Tukholmaan, Pohjoismaat
3-5 yön matkat: Baltian maat ja muu Pohjois-Eurooppa, junamatka Pietariin
1-2 viikon matkat: Kaikki Euroopan maat, Kanariansaaret, Pohjois-Afrikka, Arabiemiraatit
Yli kahden viikon matkat: Ihan minne vaan!

Matkustusaika

Myös matkan ajankohta vaikuttaa lomakohteen valintaan. Hyvä lomakohde tammikuussa ei välttämättä ole sitä heinäkuussa. Sesonkiaikana hinnat voivat olla korkeammat ja ruuhkat pahemmat. Toisaalta sesongin ulkopuolella voi joissain kohteissa olla suuri osa ravintoloista ja kaupoista suljettuna.

Jos lämpötilan suhteen on toiveita, kannattaa googlata mahdollisen matkakohteen keskilämpötilat matkustusaikana. Joissain paikoissa täytyy ottaa huomioon myös sade- ja hurrikaanikaudet.

Itse pyrimme valitsemaan matkat sesogin ulkopuolelta, sillä matkat ja majoitukset ovat silloin edullisempia. Myöskään turistinähtävyyksiin ja aktiviteetteihin ei ole niin kovat jonot ja ruuhkat. Huono puoli on se, että säät voivat olla kehnommat ja palveluita vähemmän.

Joulu-maaliskuu: Arabiemiraatit, Australia
Huhti-heinäkuu: Eurooppa, Kanada, Pohjois-Amerikka
Elo-marraskuu: Kanariansaaret, Etelä-Afrikka, Egypti, Etelä-Amerikka
Ympäri vuoden: Karibia, Thaimaa

Parhaat perhelomakohteet
Retkeilyä Kroatiassa Bracin saarella.

Budjetti

Matkabudjetti määrittää mihin on mahdollista matkustaa. Jos budjetti on tiukka, kannattaa tutkia lentohintojen lisäksi myös kohteen majoitushintoja ja yleistä hintatasoa. Mitä pidempi matka, sitä kannattavampaa voi hinnankin puolesta olla lähteä esimerkiksi Aasiaan. Pohjoismaihin verrattuna hintataso on alhaisempi ja majoituksen ja ruokailun suhteen voi päästä hyvinkin halvalla.

Pienen budjetin parhaat perhelomakohteet: Baltian maat, risteilyt, bussimatkat kotimaassa, erämatkat/telttailu, monet Aasian maat
Ei niin edulliset: Skandinavia, USA, Kanada, Australia

Toiveet lomalta

Karkeasti lomakohteet voidaan jakaa ranta- ja kaupunkikohteisiin. Näiden yhdistelmiäkin löytyy runsaasti. Monilla on myös toiveita lämpötilan suhteen. Kannattaa myös miettiä, toivooko lomalta lähinnä rannalla ja vesipuistoissa oleskelua vai kenties kaupungin nähtävyyksiä ja kulttuurikokemuksia.

Rantalomakohteet: Thaimaa, Karibia, Kroatia
Kaupunkikohteet: New York, Lontoo, Rooma, Pariisi, Madrid
Ranta ja kaupunki: Barcelona, Arabiemiraatit
Luontokokemukset: Islanti, Lappi, Kanariansaaret, Kroatia

Lähdössä lentomatkalle lasten kanssa? Lue vinkit täältä!

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös