kestovaippailu

Miksi kestovaippailu kannattaa?

Miksi kannattaa kestovaippailla? Kestovaippailu ja sen ABC

Kestovaippailu – miksi ihmeessä? Moni varmasti pohdiskelee oman lapsensa kohdalla, kannattaisiko käyttää kestovaippoja vai kertisvaippoja.

Tuleekohan kestot kalliimmaksi kuin kertikset?

Kannattaako se kestovaippailu yleensäkään? Ja onko se nyt edes niin ekologista? Entä mitä muita syitä voisi olla käyttää kestovaippoja kertakäyttövaippojen sijaan?

Olen Doris Tuohimaa, Kestovaippayhdistyksen hallituksen vuoden 2017 tapahtumavastaava ja kirjoitan kestoilusta blogia yhteistyössä Lapsennimi.comin kanssa.

Haluan omalla esimerkilläni olla mukana hälventämässä ennakkoluuloja, kertomassa perusteluja kestoilun puolesta ja kannustamassa kaikkia kokeilemaan kestovaippoja omalla lapsellaan.

Kestovaipoista muutama sana

Esittämäni mielipiteet ovat omiani, eivätkä välttämättä edusta yhdistyksen virallista kantaa. Ajoittaisesta kärkevyydestä saa siis syyttää pelkästään allekirjoittanutta 😉

Olen sitä mieltä, että jokainen käytetty kestovaippa on merkityksellinen – onhan se yhden kertisvaipan vähemmän syntynyttä jätettä!

Ei siis tarvitse edes täyskestoilla (eli käyttää lapsellaan pelkästään kestovaippoja) voidakseen vaikuttaa positiivisesti perheensä hiilijalanjälkeen.

Haastankin jokaisen kokeilemaan lapsellaan kestovaippoja esimerkiksi vaippalainaamomme lainavaippapaketin avulla (Katso lisätietoja tästä!).

Kestojen käyttäminen säästää rahaa, luontoa ja vauvan peppua ja seuraavaksi perustelen sinulle, miksi!

Kestovaippailu säästää rahaa

Kestovaippailu voi potentiaalisesti säästää ison läjän rahaa.

Parhaimmassa tapauksessa voit saada lapsellesi kestot täysin ilmaiseksi lahjoituksena joltain toiselta kestoilijalta – paljon halvemmalla ei pääse! Tällöin maksettavaksi tulee ainoastaan kestopyykin peseminen.

Kertisvaippoihin on arvioitu kuluvan vuodessa n. 400 €.

kestovaipat ja hinnat

Realistisempaa on toki, että ostat itse vaipat ja imut. Meidän perheessä kestoihin on mennyt alle 400 € ja siihenkin on sisältynyt jos jonkinlaista kokeiluostosta ja söpöilyhankintaa.

Ostamamme vaipat ovat myös yhdenkoon vaippoja eli niitä voi pienentää ja suurentaa lapsen koon mukaan, tämä pienentää tarvittavien vaippojen määrää ja alentaa niistä aiheutuvia kustannuksia.

Olemme ostaneet 95 % kaikki käytettyinä ja aiomme käyttää samoja vaippoja seuraavallakin lapsella, joten tällöin lapsikohtainen vaippojen ostohinta puolittuu.

Puhumattakaan siitä, että vaipat voi vielä tämän jälkeen myydä eteenpäin seuraavalle käyttäjälle!

Entäs ne pyykkäyskulut sitten? Kestovaippoja pestään keskimäärin koneellinen kahden päivän välein.

Lisääntynyt pyykkimäärä ei paljon perheen vesi- ja sähkölaskussa näy, edullisimmillaan 60 asteen koneellisen pesee 0,25 € hintaan. Hintaan vaikuttaa toki moni asia, kuten pesuaine, koneen kuluttama sähkö- ja vesimäärä ja koneen täyttöaste. Joka tapauksessa hinta ei ole suuri.

On arvioitu, että kahden vuoden vaippapyykki maksaa 91 € sisältäen kaikki pyykkäykseen liittyvät kulut.

Kestotetut lapset oppivat lisäksi keskimäärin aikaisemmin kuivaksi kuin kertisvaipatetut kollegansa, joten tämä säästää vielä lisää rahaa lapsiperheen tiukasta budjetista. Lompakon nyörien kiristäminen on siis yksi validi peruste käyttää kestovaippoja.

kestovaippailu

Ekologisuus – Kestovaippailu mahdollistaa tämänkin

Yksi eniten esillä oleva ja hyvin merkittävä syy käyttää kestovaippoja on perheen hiilijalanjäljen pienentäminen.

Ilmastonmuutos on tosiasia ja jotain tarttis tehdä asian eteen: kestovaippailu on yksi askeleista kohti pienempää hiilijalanjälkeä.

Kertisvaippailevan lapsiperheen jätekuormasta pahimmillaan jopa puolet on vaippajätettä. Vaikka nykyään jätteenkäsittely on kovasti kehittynyt ja jätteenpoltto on poistanut kaatopaikoille kasaantuvien jätevuorien muodostavan jäteongelman, ei jätteenpolttokaan ole se ekologisin vaihtoehto.

kestovaippailu ekologisuus

Jätteenpoltosta syntyvät hiukkaspäästöt vaativat puhdistustoimenpiteitä, ja uusien jätteenpolttolaitosten rakentamisesta ja koko elinkaaresta syntyy mittava hiilijalanjälki.

Karkeasti ajatellen kertisvaippoja varten on siis rakennettava kokonaisia jätteenpolttolaitoksia – eihän niitä tarvittaisi niin monta, jos vaippajätettä ei syntyisi niin paljon.

Vaippajäte on lisäksi hankalaa poltettavaa, sillä se on märkää jätettä, joka vaatii enemmän tehoja ja kaiken huipuksi tuottaa pahempia myrkkykaasuja kuin energiajätteen polttaminen.

Ekologisempaa on tuottaa mahdollisimman vähän jätettä hävitettäväksi.

Kestovaippailun hiilijalanjälki

Kesto- ja kertisvaippojen hiilijalanjälkeen kuuluu molemmilla ainakin raaka-aineiden tuottaminen, varastointi, kuljettaminen, valmistaminen, valmiiden tuotteiden varastointi, kuljetus myyntiin, varastointi myymälässä ja kuljetus kotiin.

Kestoilla tulee lisäksi huoltaminen (pesu, kuivaaminen, korjaaminen yms.) ja molemmilla lopulta hävittäminen.

Kestoilla on etuna useampi käyttökerta, joista jokainen pienentää yksittäisen kestovaipan hiilijalanjälkeä.

Kestot pesevät kertikset ekologisuudessa mennen tullen, erityisesti jos samoja vaippoja käyttää useammalla lapsella.

Moni käyttää vaippoja ensin omilla lapsillaan, minkä jälkeen vielä myy ne eteenpäin. Samat vaipat saattavat olla käytössä 4-5 lapsella koko vaippaiän ennen loppuunkulumista.

Tämän jälkeenkin moni tekee vaipoista vielä siivousrättejä tai vie ne vähintäänkin tekstiilikeräykseen teollisuuden raaka-aineeksi.

Kestovaippailu on ekologisempaa kuin kertakäyttövaippailu.

Toki mikäli kaikki vaipat ostaa uutena, käyttää niitä vain yhdellä lapsella, ostaa NB, S, M, L yms kokoiset vaipat lapsen kasvaessa ja heittää ne lopuksi roskiin, kun lapsi ei niitä enää tarvitse – siinä tapauksessa voi olla että kertikset olisivat olleet parempi ratkaisu 😉 Tekeekö kukaan niin, se on eri asia.

Lapsen kemikaalikuorman pienentäminen

Meillä yksi tärkeä perustelu kestoilun puolesta oli edellämainittujen lisäksi lapsen kemikaalikuorman pienentäminen.

Kestot ovat ihoystävällisempiä ja itse pystyy vaikuttamaan paljon kemikaalikuormaan pesuainevalinnoilla.

Me käytämme esimerkiksi pelkästään ympäristöystävällisiä ja hajusteettomia pesuaineita hyvin pieniä määriä kerrallaan sekä ruokasoodaa pesuaineen seassa ja etikkaa huuhteluaineena – ja puhdasta tulee!

Nykyään altistumme todella paljon erilaisille haitallisille kemikaaleille arjessamme ja tällä on todettu olevan haitallisia kumulatiivisia vaikutuksia esimerkiksi ihmisten hormoonitoimintaan.

Näitä vaikutuksia ja niiden syitä ei täysin edes ymmärretä nykytietämyksen avulla, mutta näistä ollaan syystäkin huolissaan.

Kestovaipat, varsinkin monta kertaa pestyt ja käytetyt, ovat yksi keino pienentää lapsen kemikaalikuormaa ja näin toivottavasti vähentää kumulatiivisia haittavaikutuksia aikuisiällä. Vaippa on kuitenkin enimmillään 24/7 lapsen ihoa vasten ja näin ollen merkittävä tekijä lapsen arjessa.

Kestovaipat – kauniit kuosit, kotimaisuus ja muut syyt suosia

Muita mahdollisia syitä käyttää kestovaippoja edellämainittujen syiden lisäksi ovat esimerkiksi niiden ihanat kuosit. Moni heittäytyy aivan keräilijäksi ja mätsää vaipan muuhun asukokonaisuuden tai asunnon sisustuksen mukaiseksi – miksipä ei?

Kaikki mikä tuo iloa arkeen ja auttaa jaksamaan pitkiä vähäunisia öitä, on lapsiperheen onnellisuudelle ja hyvinvoinnille merkityksellistä.

ekologiset kotimaiset kestovaipat

Valitsemalla kotimaisia vaippoja voi lisäksi tukea suomalaista työtä ja olla mukana luomassa työpaikkoja Suomeen.

Kestovaippailu on myös kiva harrastus – liittymällä Kestovaippayhdistykseen pääsee tekemään kaikenlaista kivaa ja tapaamaan muita samanhenkisiä vanhempia. Suosittelen lämpimästi!

Onkohan se kestoilu kauhean hankalaa, haisevaa ja sotkuista? Miten niitä kestoja sitten käytetään, säilytetään, huolletaan ja pestään?

Paljonko ja millaisia vaippoja tarvitaan? Näihin asioihin pureudun seuraavassa postauksessani, kannattaa pysyä kuulolla!

Rakkaudella,

Doris Tuohimaa

tapahtumavastaava 2017

Kestovaippayhdistys ry.

Kestovaippayhdistys

Kestovaippayhdistys on valtakunnallisesti toimiva edunvalvonta- ja harrastejärjestö. Yhdistys tekee tunnetuksi nykyaikaisia kestovaippoja ja muita kestotuotteita ja toimii kestotuotteiden asiantuntijatahona. Kestovaippayhdistyksen tarkoituksena on hälventää ennakkoluuloja kestotuotteiden käyttöä kohtaan sekä edistää myönteistä suhtautumista niihin tiedottamalla ja tekemällä yhteistyötä sekä yksittäisten perheiden että päättäjien kanssa.

Kestovaippayhdistyksen jäseneksi voit liittyä verkkokaupassamme.

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös