lentomatka lasten kanssa

Lentomatka lasten kanssa – Näillä vinkeillä selviät!

Lentomatka lasten kanssa – Näillä vinkeillä selviät!

Monia mietityttää ja jännittää erityisesti ensimmäinen lentomatka lasten kanssa. Se on ymmärrettävää, sillä lentokoneessa pitäisi jaksaa viihtyä pienessä tilassa tuntikausia. Monia mietityttää, mitä muut matkustajat ajattelevat jos lapsi huutaa ja itkee.

Mika kirjoitti jo aiemmin omat vinkkinsä lasten kanssa lentomatkustamiseen, mutta ajattelin kuitenkin vielä kirjoittaa omat ajatukseni asiasta. Olen nyt lentänyt yli 30 lentoa yhden tai kahden pienen lapsen kanssa, joten monta hyvää vinkkiä ja ideaa on ehtinyt karttua.

Seuraavat keinot ovat helpottaneet meidän lentojamme pienten lasten kanssa. Toivottavasti niistä on sinullekin apua!

Lentomatka vauvan kanssa (alle 1-vuotias)

Vauvat ovat yleensä vaivattomia lentomatkustajia.

Erityisen yksinkertaista on alle puolivuotiaan täysimetyksellä olevan vauvan kanssa. Tällöin ei ravitsemuspuolesta tarvitse välittää muuta kuin, että imettäjä on mukana.

Jos vauva juo pullosta, voi hänet yrittää totuttaa juomaan maitonsa kylmänä. Näin välttyy maidon lämmittämiseltä, vaikka toki sekin lentokoneessa onnistuu vesihauteessa tai mikrossa.

Maito on pääravintoa vuoden ikään asti, joten jo kiinteitä ruokia syövälle vauvallekin riittää kohtuulliset eväät. Esimerkiksi kurkkutikut ovat hyviä järsittäviä, koska ne eivät pahemmin sotke. Smoothie-pussit ovat myös käteviä eväitä jos vauva on sitä sorttia, että hän niistä pitää.

Muista ottaa nestemäiset eväät erikseen turvatarkastusta varten. Yleinen ohje on, että ruoat pidetään avaamattomissa alkuperäispakkauksissaan. Meillä lapset eivät ole syöneet valmispurkkiruokia, joten olen pakannut mm. iltapuuron ihan vaan pakasterasiaan eikä koskaan ole ollut ongelmia sen kanssa.

Vauva myös nukkuu paljon, joten pidemmällä lennolla on hyvin todennäköistä, että vauva nukkuu edes osan lennosta. Pieni vauva ei kaipaa edes liikuntaa vaan viihtyy hyvin sylissä.

Viihdykkeeksi riittää muutama lelu, jota voi huoletta pureskella. Käteviä ovat esimerkiksi tuttinauhaan kiinnitettävät purulelut, jotka eivät lennä penkkien alle vaikka ne pienistä käsistä tippuisivatkin.

Lentoyhtiöstä voi tiedustella, onko mahdollista varata istumapaikka eturiviltä. Tällöin jalkatilaa on enemmän ja mahdollisuus sijoittaa vauva seinään kiinnitettävään koppaan.

Lentomatka lasten kanssa
Vauvan kanssa lentomatkat ovat yleensä helppoja.

Lentomatka taaperon kanssa (1-2-vuotias)

Tämä on lentomatkustamisen kannalta rasittavin ikävaihe. Lapsi haluaa liikkua, mennä joka paikkaan, koskea, syödä ja rikkoa kaiken.

Kaiken lisäksi hänellä ei ole vielä omaa istumapaikkaa, ellei sitten tahdo maksaa ekstraa. Puheen tasokin on vielä sitä luokkaa, ettei keskustelu vielä suju kovin hyvin eikä taapero yleensä kuuntele järkipuhetta.

Tässä ikävaiheessa suosittelen jo ottamaan tabletit peleineen ja videoineen avuksi ilman mitään huonoa omatuntoa. Videoiden ja pelien äärellä taaperokin rauhoittuu yleensä edes hetkeksi.

Myös eväiden syöminen on hyvää viihdettä. Lempinaksuja tai muuta ei-sotkevaa kuivaa muonaa voi pantata muutaman viikon ennen matkaa. Näin tutut naksut maistuvat erityisen hyviltä ja taapero nautiskelee niistä sydämensä kyllyydestä.

Taapero on lentokoneessa sen verran rasittava tapaus, että suosittelen valitsemaan väsytystaktiikan. Ennen lentoa pidä taapero hereillä ja lentokentällä anna hänen juosta käytävillä niin paljon kuin hän vain haluaa. Tämä lisää todennäköisyyttä siihen, että pikkuinen nukkuu ainakin osan lennosta.

Lentomatka taaperon kanssa
Lentokentällä on tilaa liikkua.

Lentomatka pikkulasten kanssa (yli 2-vuotiaat)

Kun taaperovaiheesta on kasvettu yli, kaikki tulee aina vaan helpommaksi vuosi vuodelta.

Minulla on kokemusta vain 3,5-vuotiaasta ja sitä nuoremmista huollettavista. Tällä kokemuksella uskallan kuitenkin kertoa, että lapsen kasvaessa lentomatkat muuttuvat aina vaan helpommiksi.

Mitä isompi lapsi, sitä helpompi hänen kanssaan on keskustella ja sitä helpommin hän osaa viihdyttää itse itseään. Yli 2-vuotiailla on myös oma istuin.

Yleisiä vinkkejä lentomatkoihin lasten kanssa

Käsimatkatavarat kannattaa pakata väljästi, jotta laukusta löytää helposti tarvitsemansa. Jos matkalla on kaksi aikuista, kannattaa ottaa kaksi laukkua tai reppua. Me pakkaamme aina toiseen kassiin vaihtovaatteet, vaipat, huivin, pyllypyyhkeet, harsot ja rintarepun. Toiseen kassiin menee lelut, kirjat, ipad ja eväät. Kun tavarat on jaoteltu loogisesti, niin muistaa helpommin missä mikäkin on. Reppu tai tilava käsilaukku mahtuvat hyvin penkin alle, joten laukkuhyllylle ei tarvitse laittaa mitään.

Lähtöselvityksessä voi kysyä, saako rattaat ottaa mukaan portille. Joskus se onnistuu, joskus ei. Lentokentillä on usein lainarattaita, mutta ne eivät käy ihan pienille vauvoille. Vauvan kanssa kätevä apuväline sekä lentokentällä että matkakohteessa on kantoreppu tai liina.

Vaipanvaihdot ja vessakäynnit kannattaa hoitaa juuri ennen koneeseen nousua. Lentokoneen vessa on pieni ja siinä on hankalampi asioida lapsen kanssa.

Lentokoneeseen kannattaa nousta vasta ihan viimeisten joukossa. Kentällä pystyy liikkumaan kun taas koneessa pitäisi pysyä paikoillaan omilla penkeillä. Lisäksi liikkeellelähdön odottelu on rasittava vaihe kun lapset ovat täpinöissään ja odottavat milloin lähdetään liikkeelle. Lapset usein rauhoittuvat kun päästään ilmaan ja myös koneen tärinä auttaa nukahtamisessa.

Lentokoneessa lämpötila saattaa vaihdella kummallisesti. Suosi kerrospukeutumista, jolloin vaatetta on helppo lisätä ja vähentää sekä lapselta että itseltä. Iso huivi on kätevä, koska sitä voi käyttää vaikka harteilla lämmikkeellä, vauvan voi kapaloida siihen tai huivia voi käyttää peittona.

Meillä lapset eivät ole valittaneet korviaan, vaikka ne saattavatkin välillä mennä lukkoon. Juominen ja syöminen nousun ja laskun aikana voi auttaa.

Yli seitsemän tunnin lennoilla kannattaa suosia yölentoja. Pidä lapset hereillä ennen lentoa ja anna nukahtaa vasta lentokoneessa.

Tabletille kannattaa ladata uusia pelejä viihdykkeeksi. Meillä ovat toimineet erilaiset palapelit, Kikattava Kakkiainen, Lego- ja Duplo-pelit, Kapu Blocks ja Tuomas Veturi –pelit. Myös Pikku Kakkosen sovellus on aivan loistava!

Matkalle kannattaa ottaa myös leluja viihdykkeeksi. Pienemmille lapsille ei kannata antaa leluja, joissa on paljon pieniä osia, koska ne katoavat helposti penkkien alle ja lentävät ties minne. Sopivia leluja voi laittaa jemmaan hyvissä ajoin ennen reissua. Tauon jälkeen ne kiinnostavat ja lapsi jaksaa paremmin leikkiä niillä lentokoneessa.

Uusiakin leluja voi ostaa. Itse olen monesti tehnyt reissun Kierrätyskeskukseen, josta löytyy halvalla ja jopa ilmaiseksi monenlaista lelua, peliä muuta näperreltävää.

Jos lapsi huutaa ja itkee, pidä pää kylmänä ja tee minkä voit. Älä rasita itseäsi miettimällä mitä muut matkustajat ajattelevat. Kaikenikäisillä ihmisillä on oikeus matkustaa!

Minne matkustaa lapsen kanssa? Lue vinkit matkakohteen valintaan.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös