kesapuuhaa lapsille

Kesäpuuhaa lapsille – 10 ideaa kesäpäiviin

Kesäpuuhaa lapsille

Mitä kesäpuuhaa lapsille oikein keksisi? Nyt ollaan jälleen siinä onnellisessa vaiheessa vuotta, että koko kesä ihanine kokemuksineen on edessäpäin.

Pian taas luodaan ne muistot, joita muistellaan pakkaspäivien kylmyydessä ja joita lapset ehkä muistelevat vielä aikuisenakin.

Lapsuuden kesissä on jotain melkein käsinkoskelteltavaa taikaa, josta lapsen kanssa kesää viettävä aikuinenkin saa osansa.

Yhdessä oleminen on parasta – Aina sekään ei ole mahdollista

Aina ei tarvitse olla järjestettyä ohjelmaa ja kiireetön yhdessäolo onkin ehkä parasta kesässä.  Lapsen luovuutta kehittää se, että välillä on tylsää ja joutuu ihan itse keksimään puuhansa ja leikkinsä.

Me vanhempina sorruimme esikoisen kohdalla liikaa ajattelemaan, että meidän tulisi olla joka hetki hänen kanssaan ja kehittämässä hänelle tekemistä.

Toisen lapsen kohdalla siihen ei vain yksinkertaisesti enää ole niin paljoa aikaa. Nuorimmainen onkin oppinut paremmin keksimään myös itse puuhaa itsellensä.

kesapuuhaa lapsille

Monet lapset ovat kesällä kuitenkin pitkän loman kotona, ja ihan pienillä tuskin on vielä juuri harrastuksiakaan.

Silloin kaivataan usein jotain ohjelmaa ja ajanvietettä.

Meidän pojat ovat sen verran vauhtia rakastavia tapauksia, että ilman aktiviteetteja turhautuvat ja melutasot nousevat korvia huumaaviksi.

10 kivaa kesäpuuhaa lapsille:

10 kesapuuhaa lapsille

  1. Vesileikit. Taitaa olla aika universaali fakta, että pienet lapset rakastavat vedellä läträämistä. Jo pelkkä vesiletku tai kukkien kastelu tuottaa rajatonta riemua. Kahluualtaan kanssa saa kulumaan useita tunteja lämpiminä päivänä. Niinkin yksinkertainen asia, kuin saippukuplat tuottaa iloa lasten jahdatessa niitä ympäriinsä.
  2. Trampoliini. Jos on oma piha, kannattaa sijoittaa turvalliseen ja kestävään trampoliiniin. Sen lisäksi että trampoliinilla pomppiminen on hulvattoman hauskaa, se myös kehittää lapsen koordinaatiota ja tasapainoa. Aikuiselle trampoliinilla pomppiminen on hyvää liikuntaa, ja naisille loistava keino harjoittaa huomaamattaan lantionpohjan lihaksiaan! Turva-asiat tulee muistaa, kuten että aikuinen ja lapsi eivät voi pomppia samaan aikaan ja turvaverkon tulee olla toimiva.
  3. Metsäretki tai mikä tahansa eväsretki. Metsässä oleminen tekee hyvää kenelle tahansa, ja vahvistaa lapsen suhdetta luontoon. Jos siihen yhdistää vielä eväshetken, saa siitä ihanan elämyksen koko perheelle. Kaikenlaiset puistopiknikit ja muut ulkona ruokailut ovat myös aina lasten mieleen. Meidän perhettä kiinnostaisi kokeilla seuraavaksi tehdä päiväretki Nuuksioon.
  4. Pallopelit. Kehitystasolle sopivat pallopelit ja leikit ovat aina varma valinta kesäpäiviin. Meillä pojat ovat vielä sen verran pieniä, että varsinaista peliä emme ole vielä päässeet rakentamaan, mutta pallot kulkevat mukaan kaikkialle ja taaperokin tykkää jo potkia palloa.
  5. Pyöräily ja potkulautailu. Nykyään on olemassa potkulautoja jo 1-vuotiaille sopivina malleina, ja hyvin pienet pääsevät jo itse pyöräilemään potkupyörän avulla. Meidän pojat ainakin rakastavat kaikenlaisia pyörävempaimia ja pienet matkat liikutaan mieluiten niiden avulla.
  6. Rantapäivä. Sitten kun ne helteet tulevat, aion suunnata lasten kanssa rannalle koko päiväksi. Eväät jälleen mukaan ja kesästä nauttimaan! Tässä yhteydessä tulee aina muistaa ihon suojaaminen auringolta, ja olenkin alkanut harkitsemaan uv-teltan hankkimista. Sitä voisi käyttää myös omalla pihallamme, jossa varjoja ei ole ollenkaan. Vaikka ihoa suojaa aurinkovoiteilla ja/tai vaatteilla, lasten ei silti toki ole hyvä olla koko päivää suorassa auringonpaisteessa.
  7. Puistokierros. Meidän piti toteuttaa tämä jo viime kesänä, mutta aiotaan ehdottomasti toteuttaa tänä kesänä! Eli kesän aikana kierretään kaikki kotikaupungin puistot. Kivaa vaihtelua lähipuistoihin.
  8. Ötökkäjahti. Esikoisen mielestä oli viime kesänä jännää, kun etsittiin lähettyviltä erilaisia ötököitä ja luettiin niistä ötökkäkirjasta lisätietoa.
  9. Retki toiseen kaupunkiin. Kaikkein parasta on, kun olemme lähteneet koko perhe ex tempore- reissulle johonkin toiseen kaupunkiin sen kummempia suunnittelematta. Välillä on hauskaa pyöriä ihan ilman päämäärää, ja lapsien mielestä tällainen on kiva seikkailu!
  10. Kesäjuhlat. Lapset ovat aina innosta pinkeänä järjestelemässä kaikenlaisia juhlia ja kutsuja. Syytä juhlalle ei tarvita, ja tarjoiluksi voi vaikka lasten kanssa yhdessä leipoa jotain pientä. Kun kutsuu paikalle lapsiperhe-tuttuja, saa sekä lapset että aikuiset seuraa ja mukavaa vaihtelua arkeen!

mukavaa kesapuuhastelua lapsille

Sateisina päivinä on kiva käydä esimerkiksi museoissa tai vaikka SuperParkissa.

Lue myös:

Satu Oukka

Kirjoittaja on toimintaterapeutiksi valmistunut 4- ja 1-vuotiaiden poikien äiti.

Onnen palaset koostuvat vilinän ja melskeen keskeltä löytyvistä pienistä, kauniista hetkistä.

Takaisin ylös