Dominikaaninen tasavalta kokemuksia – Saaren ympäri neljässä viikossa
Kesällä 2016 teimme perheen kanssa neljän viikon matkan Dominikaaniseen tasavaltaan. Keräsimme Dominikaaninen tasavalta kokemuksia kiertämällä koko saaren ympäri. Koska matkastamme on tullut paljon kyselyjä, päätin kirjoittaa matkakertomuksen reissustamme.
Matkan suunnittelu
Miehelläni oli neljä viikkoa lomaa töistä juhannuksesta eteenpäin. Aloimme siis etsiä sopivia matkakohteita. Lopulta löysin edulliset meno-paluu-lennot Santo Domingoon Dominikaaniseen tasavaltaan.
Dominikaanisen matkailusesonki ajoittuu joulukuusta huhtikuuhun, jolloin sateita on vähemmän ja säät hieman viileämpiä. Viileä sää Karibialla tarkoittaa noin 28 asteen päivälämpötilaa varjossa. Ihan siis tarpeeksi lämmin!
Toukokuusta alkaa marraskuuhun saakka kestävä sadekausi. Tällöin myös lämpötila nousee yli 30 lämpöasteeseen. Meitä pelästytti eniten hurrikaanikausi, joka alkaa kesäkuussa ja päättyy marraskuussa. Tödennäköisimmin hurrikaaneja esiintyy elokuussa ja syyskuussa. Käytännössä hurrikaani iskee maahan noin kymmenen vuoden välein, ja silloinkaan ei koko saari ole välttämättä hurrikaanialuetta.
Päätimme ottaa riskin ja lähteä siis kesäkuun lopulla ja palata heinäkuun lopulla. Se kannatti, koska säätilassa ei ollut mitään valittamista. Välillä satoi vettä, mutta se oli ihan mukavaa vaihtelua välillä ihmetellä trooppista sadetta. Ja hetken kuluttua kuitenkin aurinko taas paistoi ja oli kuivaa.
Ajankohta oli hyvä myös siinä mielessä, että turistinähtävyyksissä ei ollut ruuhkaa. Joissain paikoissa oli selkeästi varauduttu pitkiinkin jonoihin, mutta me pääsimme kävelemään suoraan sisään. Myös all inclusive –hotelleissa oli isoissa ravintoloissa vai osa käytössä, eli hotellitkaan eivät selvästi olleet läheskään täynnä.
Lento Santo Domingoon
Lensimme Helsingistä Pariisin kautta Santo Domingoon. Ensimmäinen lento Pariisiin kesti reilu kolme tuntia. Vaihtoaikaa ei meillä ollut kovinkaan paljon, ja saimme juosta pitkän matkan oikealle portille.
En suosittele Charles De Gaullen lentoasemaa jos vaihtoaikaa on alle kaksi tuntia, sillä lentoasema on valtava ja siirtymiset kestävät kauan. Paluumatkalla vaihto meni todella tiukille, mutta ehdimme ihan viime tipassa viimeiselle lennolle.

Lento Pariisista Santo Domingoon kesti noin 11 tuntia. Kone laskeutui Punta Canassa ja meille tuli yllätyksenä, että piti nousta välillä pois koneesta ja palata sitten takaisin. Punta Canan pysähdys kesti oletettua pidempään ja matkustusaika venyi vielä pidemmäksi.
Santo Domingo
Ensimmäisenä vietimme neljä yötä Dominikaanisen tasavallan pääkaupungissa Santo Domingossa Hotelli Napolitanossa. Hotelli oli oikein mukava ja se oli aivan rantabulevardi Maleconin vieressä. Rantakadulla oli iltaisin paljon ihmisiä, musiikkia ja hyvä tunnelma.
Santo Domingossa ei ole uimarantoja, joten kannattaa ehdottomasti valita hotelli, jossa on uima-allas. Napolitanon uima-allas oli miellyttävä ja aamupala maittava. Vanhaan kaupunkiin oli kävelymatka.

Vanhassa kaupungissa oli kivoja ravintoloita, kauppoja, museoita ja muita nähtävyyksiä. Neljässä päivässä ehti koluta alueen ihan riittämiin. Hyvän käsityksen vanhasta kaupungista sai kun kävimme turisteille suunnatulla kiertoajelulla.
Kävimme National Aquariumissa, jossa lapset tykkäsivät katsella kaloja ja kilpikonnia. Puistossa oli myös kiva lasten leikkipaikka.


Suosittelen käymään myös Los Tres Ojoksessa. Paikka oli todella kaunis. Lapsista oli jännittävä laskeutua jyrkkiä portaita alas katsomaan luolia ja vettä.

Vanhassa kaupungissa oli Fort Ozama –linna, jossa oli mukava käydä ihmettelemässä vanhaa rakennusta. Linnan huoneet olivat ihanan viileitä!

Fort Ozaman ihan vieressä oli lasten museo nimeltä Infantin Trampolin. Meiltä meni siellä paljon ohi, koska kaikki selostus tapahtui espanjaksi. Lapset kuitenkin viihtyivät kun sai koskea ja tutkia esineitä.

Puerto Plata
Puerto Plataan matkustimme bussilla. Bussiyhtiöistä käytimme Caribe Toursia ja Bavaro Expressiä. Molemmissa oli hyvät ja uudenaikaiset ilmastoidut bussit, jotka kulkivat aikataulussaan. Hinnatkin olivat todella edulliset. Santo Domingosta Puerto Plataan matka kesti noin kolme tuntia ja hinta oli noin viisi euroa aikuiselta. Lapset muistaakseni pääsivät sylissä veloituksetta.
Puerto Platassa pääsimme viettämään kaupunkielämän jälkeen rantaelämää all inclusive –hotellissa nimeltä Be Live Collection Marien. Hotellista ei ole pahaa sanottavaa. Viihdyimme oikein hyvin viikon nauttien ruokatarjoiluista, uima-altaasta ja erityisesti rannasta. Lapsille oli myös oma kerho, johon olisi voinut jättää yli 3-vuotiaat lapset hoitoonkin. Lisäksi iltaisin oli mini-discoja, jotka olivat oikein hauskoja.


Muutama päivä oltiin ihan rauhassa hotellialueella, mutta sitten teki mieli jo lähteä katsomaan jotain muutakin. Kävelimme tien varteen ja hyppäsimme minibussiin, joka oli askarreltu pakettiautosta.
Maksu oli joku ihan nimellinen. Seuraamme lyöttäytyi eräs herra, josta yritimme hienovaraisesti päästä eroon. Hän kuitenkin lähti meitä opastamaan ja näytti kaupungin keskusaukion ja kertoili muutenkin kaupungista.
Hän vei myös meidät kauppakadulle, joka käytännössä oli täynnä turistikrääsää. Oppaamme vähän ihmetteli kun emme halunneet edes mennä kauppoihin sisään.

Kaupunki oli nopeasti nähty, ja oppaamme ehdotti visiittiä Mount Isabel de Torresiin, jonne pääsee köysiradalla. Hän soitti meille taksin, joka vei meidät lähtöpaikalle ja odotti meitä kunnes tulimme takaisin. Oppaallekin oli sitten annettava vähän taskurahaa, mutta loppujen lopuksi hänestä oli ihan hyötyäkin.
Köysirata-ajelu oli elämys lapsille ja ylhäällä oli upeaa luontoa. Kävijöille tarjottiin opastettu kiertokävely pientä maksua vastaan, mutta me päätimme kävellä ihan omaan tahtiin, mikä olikin hyvä päätös. Vuorella oli myös Jeesus-patsas, jonka alla olevassa rakennuksessa oli vessat ja matkamuistomyymälöitä.




Nagua
Seuraava etappi oli Nagua, jonne päädyimme matkustamaan taksilla, vaikka se tulikin aika kalliiksi (ehkä 120 euroa). Toinen vaihtoehto olisi ollut minibussi, joka ei lasten ja matkatavaroiden kanssa olisi ollut kovin miellyttävä vaihtoehto. Päädyimme siis helppoon vaihtoehtoon, jolloin pääsimme ovelta ovelle seuraavaan hotelliin. Matka-aika oli noin 2,5 tuntia.

Majoituimme neljäksi yöksi Hotel Cambriin. Hotellialue oli pieni ja kaunis. Huone oli tilava, joskin vähän rempallaan. Ilmastointi ja sähköt eivät aina ihan pelanneet ja nettikin ainoastaan huoneen parvekkeella. Hotellin omistaja puhui jonkin verran englantia, mutta muut työntekijät eivät sanaakaan. Jouduimme siis ottamaan käyttöön ei niin laajan espanjan sanavarastomme ja vähän laajemman elekielen. Asiat kyllä hoituivat kuitenkin.

Kaikesta huomasi, että Nagua ei ole millään tavalla turistikohde. Oli mukava päästä näkemään vähän autenttisempaa menoa. Hotellin vieressä oli hyvä ravintola, jossa kävi paljon paikallisia syömässä. Kukaan ei puhunut sanaakaan englantia, joten jouduimme tilaamaan ruoatkin sokkona. Aina kuitenkin tuli jotain hyvää!




Naguasta teimme reissun Laguna el Duduun. Paikka oli aivan upea, ehkä jopa paras yksittäinen paikka koko reissullamme! Pientä sisäänpääsymaksua vastaan pääsi hyppäämään vaijeriliu’un päätteeksi alas veteen, ihailemaan strutseja ja kaunista luontoa, uimaan laguunissa ja tutustumaan luolaan. Paikassa oli myös ravintola, jossa pidimme evästauon ennen paluuta takaisin.



Punta Cana
Naguasta ei mennyt busseja suoraan Punta Canaan, joten päädyimme ajelemaan kahdella eri bussilla Santo Domingon kautta. Santo Domingoon kesti ajomatka noin 2 h 20 min ja Santo Domingosta Punta Canaan 2,5 tuntia.
Olimme varanneet kuusi yötä Apartamento B6 El Dorado Villagesta. Meillä oli vähän sekaannusta, koska toimisto oli mennyt jo kiinni. Erään paikallisen avulla löysimme kuitenkin huoneistomme ja työntekijä oli siellä sisällä meitä odottamassa.
Huoneisto oli tosi ihana ja tilava. Käytössämme oli myös keittiö ja pesukone. Pesukone oli aika alkeellinen ja siinä sai oikein kunnolla nähdä vaivaa pyykinpesussa, koska kaikki toiminnot piti tehdä manuaalisesti. Pienen harjoittelun jälkeen saimme kuitenkin puhdasta pyykkiä.

Naguan jälkeen Punta Cana tuntui todella helpolta, koska ihan vieressä oli ravintoloita (joissa puhuttiin englantia!) ja ruokakauppoja. Lisäksi puhtaalle ja kauniille uimarannalle oli lyhyt kävelymatka.

Punta Canasta teimme reissun Saona-saarelle helikopterilla. Oli upea nähdä maisemia yläilmoista ja laskeutua paratiisisaarelle. Vähän kyllä ahdisti, kun lapset eivät tykänneet käyttää kuulosuojaimia ja riipivät niitä koko ajan pois.


Laskeuduimme Saona-saarelle, jossa meillä oli yltäkylläinen ruokailu ja mahdollisuus vilvoitella meressä.



Mieheni kävi Punta Canassa myös kalareissulla. Päätimme, että hän menee yksin, koska lapset eivät varmastikaan olisi siellä viihtyneet.

Boca Chica
Naguasta pääsimme kätevästi bussilla Boca Chicalle. Siellä vietimme viisi yötä all inclusive –hotellissa nimeltä Be Live Experience Hamaca Garden. Hotellialue oli jälleen upea ja ruoka oli hyvää. Lapsille oli myös ihan kivasti ohjelmaa ja tekemistä. Huoneemme oli tilava, mutta se oli kovin kostea. Meidän täytyi levitellä pyyhkeitä lattioille, koska muutoin lapset liukastelivat liukkaalla kivilattialla.
Ranta-alue oli tosi kiva, koska siinä oli vähän varjoakin ja hiekkaleluja lapsille.

Boca Chicalla olimme lähes koko ajan vain hotellialueella. Kävimme vähän kävelemässä alueen ulkopuolella, mutta emme löytäneet oikein muuta kuin matkamuistokaupustelijoita. Päätimme vain rentoutua ja nauttia hotellista ja varsinkin rannasta, jossa lapset viihtyivät tosi hyvin.
Santo Domingo
Palasimme Boca Chicalta bussilla takaisin Santo Domingoon. Varasimme kahdeksi viimeiseksi yöksi huoneen Radisson Blu –hotellista, joka oli taattua laatua. Sijainti oli myös hyvä ja lähellä oli paljon ravintoloita ja metrollakin pääsimme ajelemaan.

https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-santo-domingo
Viimeiset päivät kiertelimme kaupungilla ja kävimme muutamissa kauppakeskuksissa, joista löytyi kaikenlaista puuhaa lapsille.
Tuliaisiksi ostimme paikallista hilloa, kahvia ja suklaata.
Vinkit Dominikaaniseen tasavaltaan
- Opettele edes muutama sana espanjaa.
- Pankkiautomaatteja oli monessa paikassa. Ei siis tarvitse pitää valtavia summia käteistä mukana. Käteistä on kuitenkin oltava aina vähän, koska monessa paikassa ei voi maksaa kortilla.
- Kaikki kiertämämme paikat olivat erilaisia. Ei siis kannata käydä vain yhdessä paikassa, varsinkaan pelkästään all inclusive -hotelleissa.
- Sovi hinta taksikuskin kanssa etukäteen.
- Muista syödä maitohappobakteereita.
- Herkuttele tuoreilla hedelmillä kyllästymiseen saakka. Suomessa ne eivät maistu yhtään niin hyviltä.
- Muista tietty varovaisuus varsinkin metrossa ja kaupungissa. Taskuvarkaita saattaa olla, ja esimerkiksi kallista älypuhelinta ei kannata pitää joka paikassa turhaan esillä.
- Kaikille yli 1-vuotiaille on syytä hankkia A- ja B-hepatiittirokotukset. Lisäksi muut rokotusohjelman rokotukset.
Kaiken kaikkiaan Dominikaanisen tasavallan reissumme oli yksi parhaista matkoistamme ikinä! Suosittelen maata ehdottomasti lasten kanssa matkustaville.
Kysy ihmeessä, jos jotain jäi epäselväksi tai haluat lisää tietoa jostakin.
Lue vinkit lentomatkustamiseen pienten lasten kanssa.