d-vitamiini

D-vitamiini hyödyt – Opas lapsiperheelle

D-vitamiini hyödyt – Opas lapsiperheelle

Seuraavan D-vitamiini hyödyt – Opas lapsiperheelle -artikkelin mahdollistaa yhteistyömme Vermanin kanssa

D-vitamiini on tärkeää terveydelle. Sen hyödyistä ja käytöstä on puhuttu paljon jo useita vuosia, ja tutkimus sen ympärillä on vilkasta. Tässä oppaassa paneudumme D-vitamiinin käyttöön ja terveysvaikutuksiin erityisesti lapsiperheen näkökulmasta.

Mitä D-vitamiini on?

Kyseessä ei itse asiassa ole varsinainen vitamiini, vaan hormonin esiaste. Sitä on viittä eri muotoa: D1, D2, D3, D4 ja D5. Näistä D3-vitamiinia ihmiselimistö kykenee muodostamaan itse, mutta vain auringonvalossa UVB-säteilyn myötä.

Pohjoisen sijaintinsa ja pitkien talvien ansiosta Suomi kuuluu niihin alueisiin, joilla auringonvalo ei ympäri vuoden ole riittävä lähde takaamaan D-vitamiinin riittävää saantia. Kesällä aurinko kuitenkin riittää tähän tarkoitukseen.

Varsinkin pieniä lapsia tulee suojata kesäisin UV-säteilyltä, mutta siltikin auringonvalo kesällä on riittävä lähde myös heille: vain noin 15 minuuttia aurinkoa käsivarsille ja kasvoille muutamana kertana viikossa riittää. Liika-annosta ei auringon UV-säteilyn kautta D-vitamiinista voi saada.

d-vitamiini

D-vitamiinin terveysvaikutukset

D-vitamiinin positiivisista ja monipuolisista vaikutuksista terveyteen on kiistatonta näyttöä. On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei kyseessä ole kaiken parantava ihmelääke. Sillä ei pidä korvata sairauden hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

D-vitamiinin terveysvaikutukset ovatkin pikemminkin riskejä pienentäviä kuin hoitavia. Kyseessä on useimpien terveysvaikutusten kohdalla vitamiinin saannin tarpeen riittävästä takaamisesta. Tämä yksilöllinen tarve tulee täyttää, sen ylittämisen ei pitäisi olla itseisarvo.

D-vitamiinilla on todella monia hyviä terveysvaikutuksia

D-vitamiinin puutoksella on havaittu olevan yhteys lukuisiin keskenään hyvin erilaisiin sairauksiin – ainakin masennukseen, MS-tautiin, 2-tyypin diabetekseen, reumaan sekä syöpätauteihin. D-vitamiinilla on englantilaistutkimuksessa havaittu olevan myös astman oireita vähentäviä vaikutuksia.

Lapsilla D3-vitamiinin puutoksen on havaittu aiheuttavan riisitautia. Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan liian vähän lapsuusiässä D-vitamiinia saaneiden riski sairastua sydän- ja versisuonitauteihin on korkeampi. Lisäksi lapsuusiässä täytetty vitamiinin saantitarve auttaa aikuisiällä terveen luuston suhteen.

Paljonko D-vitamiinia tulisi käyttää?

D-vitamiinivalmisteiden käytön tarve vaihtelee yksilöllisesti. Tarkan ja omakohtaisen tarpeensa saa luotettavasti selville vain verikokeen avulla. D-vitamiinin määrää veressä mitataan nanomooleissa (nmol) per litra. Mikäli veressä on D-vitamiinia alle 25 nmol/l, puhutaan vakavasta puutoksesta. Alle 50 nmol/l lasketaan vielä puutokseksi, siinä missä 50-75 nmol/l nähdään riittäväksi pitoisuudeksi. Osteoporoosia sairastaville – joita on Suomessakin noin 400 000 – tavoitearvo on 75-120 nmol/l.

D-vitamiinilisien annoskoosta on käyty vilkasta keskustelua, ja monet ovat pitäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n virallisia suosituksia liian pieninä. THL suosittelee, että kahden viikon vanhoille lapsille aletaan antaa D-vitamiinia 10 µg eli mikrogrammaa (400 IU, joskus myös KY) vuorokaudessa aina kahden vuoden ikäiseksi saakka ympäri vuoden. Kaksivuotiaasta aina 18-vuotiaaksi päiväannoksen suositus ympäri vuoden on 7,5 µg (300 IU).

Raskaana olevien ja imettävien naisten suositus THL:lla on 10 µg (400 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden. Turvallisina pidetyt ylärajat ovat kuitenkin korkeampia kuin THL:n suositukset. Nykyisin aikuisilla pidetään turvallisen päiväannoksen ylärajana 100 µg. Alle 1-vuotiaille turvallisena päiväannoksen ylärajana on pidetty 25  µg, alle 11-vuotiaille 50 µg.

d-vitamiini

Mistä D-vitamiinia saa?

Kun Suomessa ei ole kesä, tulee turvautua D-vitamiinivalmisteisiin. Aurinkomatka keskellä talvea toimii toki myös, mutta niiden vaikutukset häviävät yleensä jo 3-6 viikossa.

Yksi Thaimaan loma ei siis kata koko talven vitamiinien tarvetta.

Auringon UVB-säteilyn ja pilleripurkin ohella toki monet ruoat sisältävät D-vitamiiinia. Suomessa myös maitoon lisätään pieni annos D-vitamiinia, samaten moniin rasvalevitteisiin. Luomumaidon kohdalla tämä tosin ei päde, lukuunottamatta homogenoitua rasvatonta luomumaitoa, jonka D-vitamiini puolestaan on pakollista.

Moniin Maitohappobakteereihin on lisätty myös D-vitamiinia. Maitohappobakteeri lapsille – Aina matkoilla mukana artikkelista voit lukea maitohappobakteerien vaikutuksesta terveyteen.

Kalat – erityisesti rasvaiset siika, silakka, ahven ja kilohaili – sisältävät runsaasti D-vitamiinia. Kalaöljy sisältää yleensä D-vitamiinia ja Omega-3 on tärkeimpiä lisäravinteita muutenkin kaikille vauvasta vaariin. Sienistä etenkin suppilovahverossa mutta myös kantarellissa on sitä runsaasti. Myös kananmuna on hyvä D-vitamiinin lähde. Siltikin kalaa tulisi syödä aterialla ainakin kolme kertaa viikossa vitaminoitujen maitojen ja levitteiden käytön ohella, jotta saantisuositukset täyttyisivät. Harva saakaan tätä vitamiinia riittävästi yksin ravinnon kautta. Lisäksi kalaruoat, sienet ja kalaruoat saattavat olla lasten vierastamia.

D3-vitamiinia sisältävien valmisteiden lähtöaine on yleensä eristetty lampaanvillasta, joten esimerkiksi vegaaniperheisiin ne eivät sovellu. Markkinoille on kuitenkin tullut nyttemmin D3-valmiste, joka on valmistettu jäkälästä.

Saatavilla on myös yleisesti kasvipohjaista D2-vitamiinia sisältäviä valmisteita. Ne ovat sinällään käyttökelpoisia tuotteita, mutta niiden on kuitenkin arvioitu lisäävän veriplasman D-vitamiinipitoisuutta vain 60-80 % teholla siitä mitä D3:n. Kyseessä on siis vitamiinin vähemmän tehokas muoto.

Minisun D-vitamiini maistuu lapsille

Minisun D-vitamiini Junior Apina ja Nalle ovat helppo tapa turvata lapsen päivittäinen D-vitamiinin saanti. Banaanin makuinen Minisun D-vitamiini Junior Apina maistuu lapsille ja apinan muotoinen tabletti on hauska. Minisun D-vitamiini Junior Nalle on puolestaan herkullisen mansikan makuinen ja nallen muotoinen.  Molemmat tabletit ovat helppo pureskella, imeskellä tai niellä. Annostuksena on yksi tabletti päivässä ja purkissa on 100 tablettia. Tuote ei sisällä lisättyjä väriaineita eikä sokeria. Se on myös gluteeniton, maidoton, laktoositon, liivatteeton ja hiivaton. Minisun tuotteita saa apteekeista ja se on Suomessa tutkittu sekä kehitetty D-vitamiini. Tuotteen takana on Verman Oy.

Lue lisää tästä Vermanista

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi kirjoittaa mm. sisustusjuttuja sivustollamme. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto ja elämästä nauttiminen inspiroivien ihmisten kanssa pitävät Heidin fiiliksen yllä. Hän haluaa auttaa ihmisiä löytämään positiivisen vireen elämäänsä ja kannustaa kaikkia tavoittelemaan unelmiaan. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös