tupakointi-ja-raskaus

Tupakointi ja raskaus – sikiö kärsii yhdestäkin savukkeesta

Tupakointi ja raskaus – sikiö kärsii yhdestäkin savukkeesta

Tupakointi ja raskaus eivät sovi yhteen. Suomi on terveyden ja hyvinvoinnin mallimaa, jossa kaikki äidit pääsevät maksutta neuvoloihin ja saavat monipuolista valistusta – jo ennen raskaaksi tuloa. Miksi kuitenkin 15% suomalaisäideistä edelleen tupakoi raskausaikana?

Tutkimusten mukaan eniten tupakoivat nuoret äidit, joista jopa joka toinen altistaa sikiön tupakansavun vaaroille. Tätä on selitetty muunmuassa sillä, että nuorten äitien raskaudet ovat harvemmin suunniteltuja. Tällöin myöskään tupakoinnin lopettamista ei ole harkittu etukäteen. Lopettaminen voi siinä tilanteessa olla erityisen haastavaa. Lisäksi nuorten äitien tupakointi saattaa kertoa kyseisten naisten yleisestä piittaamattomuudesta terveyteen (esimerkiksi ehkäisyyn) liittyviin asioihin.

On spekuloitu, voiko lopettamisstressi olla sikiölle haitallisempaa kuin itse tupakointi. Näin ei ole, sillä tupakoinnin myrkkyaltistuksen haitat ovat hyvin pitkäkestoisia niin sikiölle kuin äidillekin ja lopettaminen on aina terveellisempi vaihtoehto.

tupakointi ja raskaus

Äidin raskausajan tupakoinnin altistaa muunmuassa seuraaville vaaroille:

 • keskenmeno
 • ennenaikainen synnytys
 • suurempi riski vakavalle sairaudelle, jos lapsi syntyy keskosena
 • istukan vajaatoiminta, ennenaikainen irtoaminen tai etinen istukka
 • lapsen pieni syntymäpaino
 • koliikki
 • lapsen kehitysviivästymät
 • lapsen oppimis- ja kehityshäiriöt
 • lapsen astma ja allergia
 • kohtukuolema
 • kätkytkuolema

Kaikki sikiön kokemat haitat ovat siis hyvin vakavasti otettavia. Tupakointi ja raskaus yhdessä onkin aihe, joka yleensä herättää keskustelua ja vahvaa vastustusta.

tupakointi ja raskaus

Suurin osa tupakoivista äideistä on nuoria äitejä. Nykysuomessa ei voi olla kyse siitä, etteikö nuorilla olisi tietoa tupakoinnin haitoista. Vaikka jokainen tiedostaa nämä haitat, tupakkariippuvuus pitää edelleen pintansa kaiken terveysvalistuksen keskellä. Jos tupakka keksittäisiin nykyaikana, se varmasti kiellettäisiin siinä missä moni muu huumausainekin.

Niistä 15% odottavia äitejä, jotka tupakoivat raskausaikana, osa lopettaa polttamisen alkuraskauden aikana. Siltikin noin 10% jatkaa sauhuttelua läpi raskauden. Neuvolan hoitajien tai lääkärien varoitukset, sen enempää kuin alati kasvava suhde sikiöönkään, ei siis saa kaikkia äitejä lopettamaan.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat hyvin huolissaan tupakoivista odottajista, sillä sikiö kärsii jo yhdestäkin poltetusta savukkeesta. Jo odottajan oleskelu tupakansavussa (passiivinen tupakointi) altistaa sikiön tupakansavun haitallisille kemikaaleille.

Neuvolat kannustavat aktiivisesti lopettamaan

Ihannetilanteessa äidin lisäksi myös mahdollisesti tupakoiva tuleva isä lopettaisi tupakoinnin, jotta sikiön altistuminen saataisiin minimiin tai kenties kokonaan loppumaan. Tällöin myös odottavan äidin olisi helpompi pysyä savuttomana.

YLE uutisoi, että neuvoloissa ollaan alettu puhalluttamaan äitejä häkämittariin, jotta saataisiin  mitattua luotettavasti sikiön häkäaltistusta. Uutisen mukaan vapaaehtoinen puhallutus on otettu hyvin vastaan. Raskaus onkin monille hyvä syy pitää taukoa polttamisesta, ja parhaassa tapauksessa lopettaa tupakointi kokonaan. Sen pahemmin sikiövaiheessa kuin myöhemmässäkään kehitysvaiheessa, ei lapselle ole terveellistä oleskella tupakansavussa.

Äidit voivat myös hävetä ja piilotella omaa tupakointiaan. Yleisesti tuomittu raskausajan tupakointi voi olla äidille todella vaikeaa lopettaa, mutta asiaa ei kehdata myöntää julkisesti.  Salailu vaarantaa sikiön tilannetta entisestään, sillä synnytyksessä ei välttämättä tiedetä sikiön kärsivän mahdollisesta hapenpuutteesta, tai vierotusoireista. Näin ollen lasta ei välttämättä osata heti hoitaa oikein.

On hyvä kuitenkin muistaa, että lopettamisen avuksi on olemassa nykyisin monia eri nikotiinivalmisteita.

Nikotiinikorvausvalmisteet ovat parempi vaihtoehto kuin tupakointi, sillä tupakassa on nikotiinin lisäksi monia muita haitallisia kemikaaleja.

Mitä aiemmin äiti lopettaa, sen parempi

Paras tilanne olisi, jos tupakointi lopetettaisiin jo ennen raskaaksi tuloa. Lopettaminen voi myös parantaa hedelmällisyyttä ja edistää raskaaksi tuloa. 3 kuukautta ennen raskauden alkamista lopetettu tupakointi vähentää istukkakomplikaatioiden riskiä.

Ennenaikaisuuden, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja etisen istukan riskit kuitenkin vähenevät, jos tupakointi lopetetaan heti alkuraskaudessa.

Sikiön kasvu puolestaan normalisoituu vastaamaan savuttoman äidin sikiön kasvutahtia, jos tupakointi lopetetaan ennen 20. raskausviikkoa. Täytyy kuitenkin huomioida, että tällöin on olemassa edelleen muita vakavia komplikaatioriskejä, vaikka kasvu normalisoituisikin.

Täältä löytyy vinkkejä lopettamiseen.

Tuhkalapsien sivuilta löydät laajan tietopankin raskauden aikaisesta tupakoinnista.

Lue täältä loppuraskauden kiusallisista vaivoista.

Lue myös raskauden ja opiskelun yhteensovittamisesta.

Lue lapsen allergian hoidosta.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös