synnytyspelko

Synnytyspelko on jatkuvasti kasvava ongelma

Synnytyspelko on jatkuvasti kasvava ongelma

Synnytyspelko tarkoittaa epärealistista ja hyvin voimakasta synnyttämisen pelkoa. Se varjostaa yhä useamman odottajan raskautta. Samaan aikaan tukipalveluista karsitaan resurssien ollessa tiukilla.

Vähentynyt ohjaus ja neuvonta lisäävät odottajien pelkoja entisestään, sillä faktatiedon puute saa monet väärät uskomukset kukoistamaan. 

Pahimmillaan synnytyspelko voi viedä ilon koko raskaudesta.

Pelko voi hallita odottajan mieltä jatkuvasti, sillä tulevaa synnytystä ei voi mitenkään välttää, eikä pelkoaan näin ollen pääse pakenemaan.

Monet synnytystä pelkäävät äidit saattavat toivoa hädissään keisarinleikkausta, sillä se tuntuu usein turvallisemmalta vaihtehdolta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että luonnollinen alatiesynnytys on useimmissa tapauksissa leikkausta turvallisempi vaihtoehto.

Sektiossa on suurempi komplikaatioriski, ja lisäksi siitä toipuminen vie yleensä huomattavasti pidemmän ajan kuin alatiesynnytyksestä toipuminen.

Synnytyspelon syitä on monia

Odottaja voi pelätä esimerkiksi kontrollin menettämistä, kovaa kipua, lapsen tai itsensä vahingoittumista, tai kokonaan uudenlaista ja ennenkokematonta tilannetta.

Synnytystä kun ei kukaan voi täysin ennustaa tai kontrolloida etukäteen.

Toisilla synnytyspelon taustalla on nimenomaan tietämättömyys ja kokemuksen puute tilanteesta.

Näin siis etenkin ensisynnyttäjillä. Tiedon ja kokemuksen puuttuessa ensisynnyttäjä usein pyörittelee mielessään kuulemiaan kauhutarinoita.

synnytyspelko

Uudelleensynnyttäjillä pelkojen taustalla voi olla aiempi huono kokemus synnytyksestä. Aiemmassa synnytyksessä on voinut sattua jotain ikävää, mutta aina sitäkään ei tarvita pelon syntyyn.

Äidille on voinut jäädä huono kuva synnytyksestä myös esimerkiksi siksi, että hän ei ole tuntenut saaneensa tarpeeksi tukea, tai on kokenut että esimerkiksi hoitohenkilökunta ei ole ollut samalla aaltopituudella hänen kanssaan.

Miten synnytyspelkoa voidaan lievittää?

Laadukkaalla ja kiireettömällä äitien ohjauksella, sekä oikean tiedon jakamisella voitaisiin lievittää monen äidin pelkoa suhteellisen helposti ja edullisesti, jo hyvissä ajoin ennen synnytystä.

Ennen synnyttäjillä oli mahdollisuus tutustua synnytyssaleihin ja synnytyslaitokseen jo raskausaikana. Nykyisin se ei kuitenkaan enää ole mahdollista.

Itse olen sattumalta päässyt tutustumaan synnytyssaliin opiskelujeni myötä. Voin rehellisesti myöntää, että jännittäisin synnytystä paljon enemmän, jos tätä kokemusta synnytyssalista ei olisi.

Synnytyssali ei sanana kuvaa tuota melko kodinomaista ja lämminhenkistä huonetta, jonne pääsin tutustumaan.

Salista mieleeni tuli lähinnä leikkaussali karuine sänkyineen ja kaakeliseinineen. Totuus oli siis aivan toinen kuin mielikuvani.Synnytyssali oli sisustettu mukavasti, ja ainakin kyseisestä huoneesta löytyi mm. kiikkutuoli, sänky, jumppapallo, erilaisia jakkaroita, sekä kylpyamme.

Valaistustakin sai säädettyä mieleisekseen, ja musiikkia oli mahdollisuus kuunnella cd-soittimesta tai radiosta.

Olin todella iloisesti yllättynyt. Synnytyslaitoksen seesteinen tunnelma tuntui oikein miellyttävältä ja turvalliselta. Ja tietenkin tieto siitä, että on alansa ammattilaisten kokeneissa käsissä, lämmittää mieltäni erityisesti.

Synnytyspelko – omakohtaisia kokemuksia

Tämä omakohtainen esimerkki kertoo mielestäni loistavasti siitä, että suhteellisen nopealla tutustumiskäynnillä oli valtava vaikutus ennakkokäsityksieni muuttumiseen.

Tärkeää olisi myös korostaa rentoutumisen merkitystä synnyttäjälle.

Stressi, kiire ja yleinen ahdistuneisuus raskausaikana saattavat pahentaa pelkoja entisestään. Jos omat voimavarat ovat jo valmiiksi tiukilla, ei edessä häämöttävä synnytys ainakaan paranna tilannetta.

Äidin stressaantuessa hänen elimistöönsä erittyy runsaasti stressihormoneita, jotka vaikuttavat mielen lisäksi myös kehon erilaisiin toimintoihin, kuten lihasten toimintaan.

Stressaantunut keho on jännittynyt ja lihakset, esimerkiksi kohtu, ei pääse silloin toimimaan optimaalisella tavalla. Tämä voi entisestään pahentaa kipuja, ja näin noidankehä on valmis.

Odottajan olisi tärkeää myös tunnistaa faktat huhupuheista. Nykyisin monet etsivät tietoa internetistä, jossa tieto voi kuitenkin olla pahimmillaan jopa täyttä valetta.

Esimerkiksi keskustelupalstat ovat omiaan lietsomaan epävarman äidin synnytyskammoa.

Omiin pelkoihin kannattaa siis etsiä tukea ammattihenkilöiden ylläpitämiltä sivustoilta, tai kysyä apua suoraan omalta kätilöltä, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Neuvolasta äiti voidaan ohjata tarvittaessa keskustelemaan peloistaan esimerkiksi sairaalan pelkopoliklinikalle.

Lisätietoja pelon syistä ja hoidosta.

Lue loppuraskauden kiusallisista oireista.

Lue vinkit mitä tehdä äitiyslomalla h-hetkeä odotellessa.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Kommentoi alle oma mielipiteesi

Tilaa uutiskirje

Liity tästä suositun uutiskirjeemme saajaksi ja saat rahanarvoisia vinkkejä vauva-arkeen.

Takaisin ylös