opiskelu ja raskaus

Opiskelu ja raskaus – osa 2

Opiskelu ja raskaus – osa 2

Opiskelu ja raskaus ovat elämän osa-alueita, jotka koetaan usein vaikeiksi yhdistää. Lue tästä kokemukset ja käytännön vinkit siihen, miten opiskelijaäidin raskaus sujuu.

opiskelu ja raskaus

Kuten jo aiemmin kirjoitin opiskelun ja raskauden yhdistämisestä, ei nyky-Suomessa raskausaikaa mielletä yleensä keskelle nuoren naisen opiskelijaelämää. Elämme kuitenkin jatkuvan muutoksen keskellä, ja yhä useampi odottava äiti opiskelee. Moni opiskeleva nuori nainen saa lapsia, ja myös kypsempään ikään ennättäneet äidit aloittavat opiskelun. Toisinaan yhdistäminen sujuu helpommin, toisinaan mutkikkaammin.

Oma kokemukseni nyt esikoiseni odotusajalta yliopisto-opiskelijana on ollut kuitenkin myönteinen. Paljon suunnittelua tämä kohta jo kulunut 9 kuukautta on kuitenkin vaatinut.

Ensimmäisenä ongelmana itselleni tuli aikoinaan mieleen se, etenevätkö opintoni riittävästi, kun joudun jäämään äitiyslomalle kesken opintojen. KELA asettaa nykyisin tiukat rajat sille, millä opintopistemäärällä opintotukia maksetaan. Lisäksi esimerkiksi omalla kohdallani yliopistolla on opintopisteiden kerryttämisen suhteen suositukset, joita olisi hyvä noudattaa.

Nykyisin, kun opinto-oikeusaikakin on rajattu, on hyvä tehdä ennakkoon suunnitelma siitä, missä ajassa pystyy realistisesti keräämään vaadittavat opintopisteet. Opinto-oikeusajan lisäksi opintotukiaikaa on rajoitettu 6 vuoteen, joten enää ei voi olla korkeakoulussa niin sanottu ”N:nnen vuoden opiskelija”.

Ja kukapa edes haluaisi viettää 10 vuotta yliopiston luentosaleissa, kun voi päästä jo paljon nopeammin kiinni työelämään – ja ennenkaikkea saada palkkaa opintotuella kituuttamisen sijaan.

Omalla kohdallani sain sovittua opintojen suorittamisesta todella joustavasti opettajieni kanssa. Olen suorittanut kursseja paljon kotoa käsin, ja tietokoneella on saanut istua monta monituista tuntia. Kotisohvalla läppäri sylissä oleminen on kuitenkin ollut paljon miellyttävämpää, kuin luentosalissa vatsan kanssa kököttäminen.

Oma jaksaminen on kieltämättä välillä ollut tiukilla, etenkin, kun meidän perheessä mieheni kävi eri paikkakunnalla töissä. Ennen kaikkea koin fyysisen puolen raskaaksi, kun maha kasvoi sen kokoiseksi, että koulussa pitkien päivien viettäminen tuntui vievän aivan kaikki voimat.

Alkuraskaudessa hormonit väsyttivät, kun taas loppuraskautta kohti oma koko ja paino alkoi väsyttää yhä enenevissä määrin.

Myös talous on asia, joka herättää kiinnostusta aina raskaudesta ja opiskelusta puhuttaessa. On päivänselvä fakta, että opiskelijalla on opiskelijabudjetti, joka harvoin on kovin ruusuinen. Täytyy kuitenkin muistaa, että Suomessa kaikkien toimeentulo on melko turvattu. Lisäksi opiskeleva vanhempi saa vanhempainrahan ja opintotuen yhtäaikaa, joten aivan olemattomilla tuilla ei opiskelijavanhemmankaan tarvitse elää. Tilannetta tietenkin helpottaa, jos toinen tai molemmat tulevista vanhemmista työskentelee.

Opiskelijaäidin plussat

Itse olen yllättynyt siitä, miten helposti kaikki on hoitunut.

Esimerkiksi yliopisto-opinnoissa kaikki ovat yleensä itse itsensä herroja, ja jokainen voi suunnitella opintonsa ja menonsa melko vapaasti. Välttämättä ei tarvitse edes olla joka päivä paikanpäällä koulussa.

Jos vertaa opiskelijan tilannetta työssäkäyvän tilanteeseen, on opiskelija paljon vähemmän vastuussa tekemisistään muille. Yleensä, jos olo ei salli aamulla sängystä nousemista, voi jäädä kotiin lepäämään ja hoitaa koulutyöt kotoa käsin.

Opiskelijana on myös paljon enemmän aikaa keskittyä vain itseensä ja omaan hyvinvointiin. Lisäksi loppuraskaudessa pääsee hyvin osallistumaan esimerkiksi tiheneville neuvolakäynneille, sekä synnytysvalmennukseen, kun päivätyöt eivät määrää aikataulua. Opiskelijan ei myöskään tarvitse kokea pomon hengitystä niskassa, jos tuntuu, että oma raskaus rajoittaa työtahtia.

Toki se opiskelijaelämän hurvittelupuoli jää pois odotusaikana, ja sama meno jatkuu synnytyksen jälkeen lapsiarjen pyörähtäessä käyntiin. Tietenkin menoon voisi raskausaikana osallistua hieman rauhallisemmin, mutta ainakin itse jäin mieluummin kotiin, sillä olo oli usein hyvin nuutunut opiskelupäivän päätteeksi.

Omalla kohdallani tämä juhlinnoista poisjäänti ei kuitenkaan ole tarkoittanut yksinäisyyttä, vaan olen kokenut voivani olla todella monessa mukana, ihan näin mammanakin.

Olen ollut aktiivinen erilaisissa opiskelijajärjestöissä, ja näin ollen saanut kokea opiskelijayhteisön tuen ilman villiä ryyppäämistä ja öiden valvomista. Tietenkin omaan kokemukseeni vaikuttaa myös se, että omat arvot ja ajatukset ovat jo hyvinkin lapsiperheen elämässä, opiskelijabileiden sijaan.

Opiskelu ja raskaus – vinkit sujuvaan arkeen

Opiskelu ja raskaus on mahdollista sovittaa arkeen oikein mallikkaasti näiden vinkkien avulla:

Suunnittele opintosi 

  • Suunnittele opintosi jo raskauden alkuvaiheessa, tai kenties hyvissä ajoin ennen raskautta. Mieti realistisesti, mitä ehdit suorittaa missäkin ajassa, jottet koe liikaa paineita koulunkäynnistä. Puhu suunnitelmista avoimesti myös opettajillesi tai muille, joiden on hyvä tietää muuttuvasta elämäntilanteestasi. Itse sain ainakin todella hyviä vinkkejä opettajien suunnalta, ja opinnot ovat sujuneet todella joustavasti. Muista myös ilmoittaa KELA:lle tulevista muutoksista, jotta vältyt esimerkiksi opintotuen takaisinperinnältä myöhemmin.

Ennakoi tulevaa

  • Jos mahdollista, tee opintoja jo etukäteen ”varastoon”, jolloin et jää yhtä paljon jälkeen opiskelutahdista. Raskauden hyvävointisista kausista kannattaa ottaa kaikki irti, sillä myöhemmin on luvassa paljon vapaa-aikaa äitiysloman merkeissä.

Panosta hyvinvointiisi

  • Muista ennenkaikkea kuunnella itseäsi, jotta et pala loppuun. Kun sinulla on opiskelijana (kenties) vapaampi aikataulu, voit jaksottaa työskentelysi sinulle parhaiten sopiviin ajankohtiin. Odottajana on turha koittaa pystyä samaan, kuin opiskelijakaverisi, kun raskaudenaikaiset vaivat painavat päälle. Raskaus on ainutlaatuinen ajanjakso elämässä ja siitä kannattaa nauttia!

Lue täältä loppuraskauden kiusallisista vaivoista.

Lue tupakoinnin haitoista raskausaikana.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös