Mitä tehdä äitiyslomalla – 25 vinkkiä h-hetken odotteluun
Mitä tehdä äitiyslomalla, kun tylsyys ja tekemisen puute iskee? Monella, etenkin esikoistaan odottavalla, voi käydä aika pitkäksi suurta elämänmullistusta odotellessa. Loppuraskaudesta kannattaa kuitenkin yrittää nauttia, sillä se on hyvin ainutlaatuista aikaa elämässäsi.
- Nuku päiväunet
- Nauti siitä, että voit levätä myös päiväsaikaan, eikä sinun tarvitse mennä tuttujen arjen aikataulujen mukaan. Nukkumisesi tulee todennäköisesti olemaan katkonaisempaa tulevaisuudessa vauva-arjen myötä.
- Lue
- Lue kirjoja, lehtiä, blogeja… Voit lukea rentouttavaa hömppää tai esimerkiksi vauvanhoito-oppaita, joista löytyy oikeasti hyödyllistä asiaa vauva-arkeen valmistautuessa.
- Katso tv-sarjoja tai elokuvia
- Jos lempisarja tai kehuttu elokuva on jäänyt katsomatta, nyt on hyvin aikaa niille.
- Lenkkeile
- Jos vointi äitiyslomalla sallii vielä liikkumisen, nauti rauhallisista päiväkävelyistä itseksesi tai sovi lenkkitreffit kaverin kanssa.
- Jumppaa
- Tee esimerkiksi selkää ja lantionpohjanlihaksia vahvistavia rauhallisia harjoituksia. Jumpan ei tarvitse tässä vaiheessa tarkoittaa enää hikistä riuhtomista.
- Venyttele
- Muista huoltaa kehoa, vaikket enää muuten urheilisikaan. Raskaus rasittaa kroppaa kokonaisvaltaisesti, joten venyttely tekee todella hyvää. Nyt sinulla on aikaa tehdä pitkiä, rauhallisia venytysliikkeitä, etkä voi vedota kiireeseen.
- Järjestä valokuvat
- Ikuisuusprojekti ainakin omalla kohdallani. Äitiyslomalla on hyvin aikaa istahtaa albumiröykkiöiden tai tietokoneen tiedostojen pariin, ja järjestellä ne fiksuiksi kokonaisuuksiksi.
- Järjestä vauvanvaatteet ja tarvikkeet
- Pese ja viikkaa vauvanvaatteet, järjestä ne koottain, keitä tutit ja tuttipullot, sekä petaa vauvan sänky valmiiksi uutta tulokasta varten.
- Pakkaa sairaalakassi
- Valmiiksi suunniteltu ja pakattu sairaalakassi on helppo napata mukaan synnyttämään lähtiessä. Mieti huolellisesti, mitkä asiat ovat tärkeitä juuri sinulle synnytystä ennen, sen aikana ja sen jälkeen. Omilla tärkeillä tavaroilla voi oman oleskelun sairaalassa huomattavasti mukavammaksi.
- Täytä vauvakirjaa
- Vauvakirjassa kysytään usein jo ennakkotunnelmia pienokaisen syntymästä. Nämä mietteet osaat muotoilla parhaiten nimenomaan ennen h-hetkeä, kun tunteet ja ajatukset ovat vielä tuoreita.
- Leivo
- Voit leipoa vierasvaroja pakkaseen tai hemmotella esimerkiksi kumppaniasi herkuilla.
- Laita ruokaa
- Voit valmistaa ja pakastaa ruokaa kiireisen vauva-arjen varalle, tai nauttia hyvästä kotiruuasta jo heti tuoreeltaan ja testailla esimerkiksi uusia reseptejä.
- Voit valmistaa ja pakastaa ruokaa kiireisen vauva-arjen varalle, tai nauttia hyvästä kotiruuasta jo heti tuoreeltaan ja testailla esimerkiksi uusia reseptejä.
- Siivoa
- Jos aikaa tuntuu olevan yllinkyllin, voi olla hyvä hetki tehdä ne helposti lykkäytyvät kodin siivous-ja huoltotoimenpiteet. Olisiko aika pestä ikkunat, puhdistaa lattiakaivo tai järjestää vaatekaappi?
- Sisusta
- Lastenhuoneen tai vauvanurkkauksen lisäksi voit miettiä muunkin kodin sisustusta toimivammaksi ja kauniimmaksi. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja nyt sinulla on aikaa miettiä kinkkisempiäkin kodin yksityiskohtia.
- Opiskele
- Uuden oppiminen on aina hyödyksi, vaikka opinnot eivät muuten olisikaan osa arkeasi. Terävöitä ruostunutta kielitaitoasi tai perehdy esimerkiksi kuvanmuokkaukseen. Vain taivas ja oma mielenkiinto on rajana!
- Tapaa ystäviä
- Ystävät saattavat unohtua arjen pyörityksen keskellä, mutta nyt aikataulusi joustaa tavallista enemmän. Sopikaa esimerkiksi lounastreffit tai kutsu ystävät koolle kotiisi.
- Järjestä treffit
- Raskausaikana on hyvä keskittyä viettämään laatuaikaa kumppanin kanssa.
- Järjestä vauvakutsut
- Vauvakutsut ovat viime vuosina rantautuneet Suomeen entistä vahvemmin. Mikäli tuttavapiirisi ei järjestä kutsuja, voit myös itse järjestää mukavat illanistujaiset kaveriporukalle. Kutsuista ei kannata ottaa paineita, tärkeintä on yhdessäolo vielä ennen vauvantäyteisen arjen alkamista.
- Tee rentoutumisharjoituksia
- Rentoutumisharjoitukset auttavat sinua valmistautumaan synnytykseen. Kun opettelet jonkin juuri sinulle sopivan tekniikan, voit hyödyntää sitä ikävien ennakoivien supistuksien ja varsinaisen synnytyksenkin aikana. Rentoutukset myös laskevat verenpainetta ja äidin stressihormonitasoja, joten vauvasikin hyötyy niistä.
- Kirjoita blogia/päiväkirjaa
- Blogi tai päiväkirja on mukava tapa tallentaa ajatuksia ja tuntemuksia raskausajalta.
- Käy museossa/elokuvissa/taidenäyttelyissä…
- Nauti kulttuurista ja ihmisten ilmoilla oleilusta. Alkuun vauva-arki voi viedä kaiken energian ja ajan, ja elämä pyörii tiiviisti kotosalla ja perhepiirissä. Tankkaa itseesi siis myös kodin ulkopuolisia asioita, vielä kun se on mahdollista.
- Ota kuvia ihanasta raskausvatsastasi
- Muista ottaa kuvia kasvavasta masustasi, sillä kohta se on muisto vain. Hauska tapa on myös kuvata vatsaa esimerkiksi viikottain, jotta kuvista voi jälkikäteen seurata muutosta.
- Tee käsitöitä
- Neulo vauvalle tumput tai askartele mobile pinnasängyn päälle. Käsityöt ovat hyvä vaihtoehto, jos muu aktiivisempi tekeminen tuntuu jo hankalalta.
- Hanki vauvantarvikkeet ja imetystarvikkeet
- Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittava vauva-arjen alkamiseen. Muista myös esimerkiksi imetysliivit ja rintapumppu itseäsi varten.
- Hemmottele itseäsi
- Käy raskausajan hieronnassa, jalkahoidossa, kasvohoidossa, tai toteuta ne kotona. Esimerkiksi kasvonaamiot ja käsihoidot on helppo toteuttaa myös kotikonstein.
Lue tästä loppuraskauden kiusallisista vaivoista.
Lue kokemuksia opiskelijaäidin raskaudesta.