Lapsen kanssa matkustaminen

Lapsen kanssa matkustaminen – Viisi vinkkiä taaperon viihdyttämiseen julkisissa kulkuneuvoissa

Lapsen kanssa matkustaminen – Miten selvitä kunnialla matkanteosta?

Lapsen kanssa matkustaminen joukkoliikenteessä tulee ajankohtaiseksi varsinkin silloin, kun taloudessa on vain yksi auto. Junalla pääsee näppärästi pitkiä matkoja toisiin kaupunkeihin. Lähiliikenteen vaihtoehdot pääkaupunkiseudun ulkopuolella ovat varsin yksipuoliset. Onneksi bussit kuitenkin kuljettavat meitä täällä kehäkolmosenkin ulkopuolella paikasta toiseen.

Ja mikä parasta, matkustaminen vaunuissa istuvan taaperon kanssa on lähiliikenteen busseissa maksutonta.

Itselleni kokemusta lapsen kanssa matkustamisesta kaukojunissa ja paikallisbusseissa on kertynyt puolentoistavuoden verran. Kerron nyt teille kuinka saan taaperon pysymään tyytyväisenä.

Lapsen kanssa matkustaminen on hauskaa ja haastavaa

Itse tykkään matkustaa pidemmät matkat kaukojunilla ja lyhyet paikallisbusseilla, mutta sen olen huomannut, että olipa kulkuneuvo mikä tahansa niin lapsen saatuaan voi heittää hyvästit rauhalliselle istumiselle ikkunapaikalla. Helpoimmalla pääsee, kun hyväksyy uuden tehtävänsä viihdyttäjänä ja alkaa aktiivisesti keksiä erilaisia keinoja pitää lapsi tyytyväisenä matkustaessa.

Taaperoa hauskuuttaessa voi huomata pienen matkalaisen ilon ja ihmetyksen erilaisista asioita tarttuvan myös itseensä, ja parhaimmillaan esimerkiksi tunnin matkustusaika muodostuu laatuajaksi huoltajan ja pienen matkalaisen välille.

Kaikki lasten kanssa matkustavat tietävät, että kolikolla on myös kääntöpuoli ja pienikin matka saattaa itkupotkuraivareiden sattuessa tuntua pitkältä ja turhauttavalta. Silloin ovat hyvät neuvot kalliit, ja niitä neuvoja aion nyt jakaa teille lukijoille.

Lapsen kanssa matkustaminen

Viisi vinkkiä lapsen kanssa matkustamiseen junassa ja bussissa

Pakkaa tavaraa mukaan harkiten. Mieti mikä tarpeellista  Aloita pakkaaminen niistä tavaroista, joiden puuttuminen aiheuttaa katastrofin. Saatat huomata, että lähes kaikki on saatavilla siellä minne ikinä oletkin menossa. Ne tavarat, jotka ovat välttämättömiä mahtuvat kyllä kassiisi.

Jätä kuitenkin tilaa yhdelle yllättävälle ja ilahduttavalle asialle, jonka voit kaivaa kassista kesken kiukunpuuskan.

Ota mukaasi rauhallinen, rento ja iloinen mieli. Kireydellä ja kiukkuisuudella ei pitkälle pääse. Edellä mainitut ominaisuudet auttavat esimerkiksi rattaisen sommittelussa ahtaaseen bussiin. Rauhallisuus ja iloisuus saattaa tarttua myös lapseen ja parhaassa tapauksessa hän nukahtaa hymyssä suin syliisi, jos matka on pitkä.

Maltti on valttia.

Pidä eväät käden ulottuvilla. Eväät ovat lähes takuuvarma keino katkaista pahin kiukku ja parhaassa tapauksessa rusinarasia toimittaa mielenkiintoisen lelun virkaa matkan aikana. Kun myös oma verensokerisi pysyy ihanne lukemissa matkustaessa, ei lapsen kitiseminenkään käy niin pahasti korviin.

Varaa riittävästi aikaa. Varaa riittävästi aikaa kulkuneuvoon ehtimiselle ja sieltä pois pääsemiselle. Varsinkin pitkän matkan junissa voi istumapaikan etsimisestä tehdä leikin ja määränpään lähestyessä voi ovelle siirtymisestä luoda pienen verryttelyhetken.

Puhelin ei ole paha. Jos matka on pitkä ja tylsistyminen iskee, anna YouTuben pelastaa päivä. Muumit ovat takuuvarma pitkänmatkan pelastus ja tietää vaikka saisit koko muun vaunun laulamaan muumien tunnaria. Kukaan ei ainakaan voi olla vihainen muumia laulavalle taaperolle.

Lapsen kanssa matkustaminen

Ota se suurena seikkailuna

Niin turhauttavaa kuin lapsen kanssa matkustaminen voi joskus ollakin, muista että jo pelkkä matka – kestää se sitten viisi minuuttia tai kaksi tuntia – on lapsellesi suuri seikkailu. Haluatko olla lapsesi silmissä suuri seikkailija vai nihkeä tunnelmanpilaaja? Niimpä. Totuus taitaa olla, että pienestä matkustajasta huolehtijasta täytyy löytyä vähän molempia.

Lue täältä miten selviät lapsen kanssa lentokoneessa.

Lue täältä mitä Tallinnassa voi tehdä lapsien kanssa.

Lue myös Holiday Club Saariselkä kokemuksia

Lue myös Synttärit Katinkullassa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös