Missä vaiheessa lapsen allergian hoito julkisella puolella on kääntynyt siihen, ettei vanhempia kuunnella ja kerrottuja oireita uskota?
Ei voi olla niin, että paras hoito lapselle olisi kipuileva vatsa, kirvelevät ihottumat, kakan polttama pylly, jatkuva ripuli ja riittämätön uni.
Vanhemmille on lastattu paljon: on oltava aktiivisia ja selviteltävä itsenäisesti eri hoitovaihtoehtoja, osattava kysyä, kyseenalaistaa ja vaatia.
Miksi hoidetaan oiretta eikä syytä? Määrätään rasvoja ihottumaan, happosalpaajia refluksiin ja kipulääkettä itkuihin. Ruokavaliota ei kuitenkaan saa muuttaa, vaikka sillä voisi oireet poistaa.
Lapsen allergian hoito – Tarina tosi elämästä
Tämä on tarina kolmannen lapsemme ensimmäisestä vuodesta. Tarina siitä, kuinka lapsen allergian hoito ei ole Suomessa vuonna 2017 sellaisella tasolla, kun sen kuuluisi olla.
Perheemme kuopus oireili heti synnyttyään, itki yöt ja oli tyytymätön. Hän veti selkää kaarelle samalla tavalla kuin allerginen esikoisemme. Nukkui vain vatsallaan tai kohotetussa asennossa, mieluiten vanhemman rintakehän päällä.
Ihottumaa nousi joka puolelle kehoa ja vaippa-alueen iho paloi jatkuvasta ripulista. Vatsa oli pinkeä ja hän piereskeli paljon. Imelästä vauvakakasta ei ollut tietoakaan, vihreä ripuli haisi pahalle.
Neuvolassa kerroin allergiaepäilystäni ja pyysin ohjeistusta imetysdieettiin. Vastaukseksi sain koliikkivauvan hoito-ohjeen, koska näin pienellä lapsella ei voi olla allergiaa.
Selasin vihkon läpi ja totesin että kaikki niksit on jo kokeiltu, olimmehan saaneet esikoisen kanssa harjoitella kipeän suolistovaivaisen vauvan hoitamista pitkään ilman diagnoosia.

Aloitin elämäni toisen imetysdieetin, taas ominpäin, ilman ohjausta. Vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana poistin omasta ruokavaliostani maidon, kananmunan, soijan, kotimaiset viljat ja pähkinät. Vauvan ollessa muutaman kuukauden ikäinen, neuvolan terveydenhoitaja totesi, että imetydieettini oli oikea ratkaisu huomioiden koko perheemme hyvinvoinnin.
Antibioottikuurin ja rota-rokotteen jälkeen ruoka-aine toisensa jälkeen alkoi aiheuttamaan voimakkaita suolioireita. Pois jäivät vielä peruna, kaikki viljat ja kookostuotteet.
Ripuli paheni entisestään ja aikaisemmin vihreäksi luulleeni ripuli oli lastenleikkiä uusien tuotosten rinnalla.
Huolestuneena hakeuduimme yksityiselle allergialääkärille. Perinteisissä allergiatesteissä ei löytynyt mitään merkittävää, mutta ulostekokeet vahvistivat, että suolisto oli tulehtunut ja siellä kasvoi hiivaa. Suoliston huono kunto herkisti lastamme entisestään maidon kautta saaduille pienille pitoisuuksille syömiäni ruoka-aineita.
Allergologi ohjeisti jatkamaan imetysdieettiä ja sain myös neuvoja, kuinka kiristää dieettiä mikäli oireet jatkuvat. Voisin hyvin jatkaa imetysdieettiäni, jos sillä lapsi saadaan oireettomaksi ja minä jaksan dieettiä jatkaa. Lääkärin mukaan suolistohiiva saattaa aiheuttaa herkistymistä ruoka-aineille ja olisi tärkeää saada suolisto paranemaan. Tärkeimmät hoitokeinot olivat ärsyttävien ruoka-aineiden välttäminen, terapeuttiset annokset probiootteja sekä suolistoa hoitavat ravintolisät.
Huojentuneena pääsimme neuvolan lähetteellä erikoissairaanhoidon piiriin. Tämä ilo tyssäsi heti kynnyksellä, kun lääkäri ensimmäisenä nollasi yksityisellä aikaisemmin tehdyt kokeet. Koska verikokeella todettua ige-allergiaa ei ollut, kiinnosti lääkäriä vain rajaamani imetysdieetti, mikä pitäisi hänen mukaansa purkaa välittömästi. Minun kuuluisi syödä monipuolisesti kaikkea, eikä välttää mitään. Lapsellamme ei ole allergiaa.
Olin tyrmistynyt.
Vanhempien kykyä arvioida lapsen hyvinvointia vähäteltiin. Meidän raportoimiamme oireita ei kuunneltu. Yksityisen allergologin tekemiä löydöksiä ei tunnustettu. Lääkäri katsoi vain sairaalassa mitattua notkahtanutta pituuskasvua. Hänen mukaan lapsi kasvaa huonosti, koska minun rajattu dieettini on tehnyt maidostani liian laihaa.
Suoliston hoidosta ei tämä lääkäri ollut kiinnostunut ja ainoa ohjeistus oli purkaa imetysdieetti ja aloittaa kiinteät ruuat heti – ilman rajoituksia.
Seuraavana päivänä neuvolassa vauva mitattiin uudelleen ja terveydenhoitaja totesi, että sairaalassa oli tehty mittavirhe. Neuvolan käyrällä kasvu oli hienoa ja hetkellinen tasainen vaihe kasvussa oli jopa saatu nousuun.
Tämä on perheemme kolmas lapsi, tiukin imetysdieetti ja kuopus on lapsistamme pyörein vauva. Imetysdieetti ei ole vaikuttanut lapsen kasvuun tai kehitykseen.
Vasta oireettomana alkoi lapsemme ottamaan kontaktia sisaruksiinsa ja on muuttunut sulkeutuneesta avoimeksi ja iloiseksi jokeltelijaksi.
Koska saamamme ohjeistukset poikkesivat toisistaan niin voimakkaasti, aloitin vimmatun selvitystyön. Pengoin internetin syöverit. Imetyksen tuen sivuilta sain tietää, että on olemassa useita tutkimuksia, joiden mukaan imetetty lapsi ottaa tarvitsemansa niin sanotusti päältä. Jos äidin ruokavalio on niukka, niin tarvittavat ravinteet otetaan äidin elimistöstä. Jos joku kärsii rajatusta dieetistä, se on imettävä äiti.
Löysin myös allergiayhdistyksen nettisivuille. Sieltä luin lisää suolioireisesta allergiasta ja löysin vertaistukipalstan.

Koin samaan aikaan iloa ja kauhua: olin löytänyt paikan, jossa minua ymmärrettiin jo puolesta lauseesta, mutta meitä vanhempia oli kamalan paljon!
Vertaistuen merkitystä en voi kyllin korostaa. Saamani tuki, neuvot ja reseptit ovat olleet merkittävä tekijä arjen jaksamisessa. En tiedä missä olisin ilman tältä ryhmältä saamaani tukea. Olen saanut sitä kautta paljon neuvoja ja kannustusta, kanavan purkaa tunteitani.
Olen pettynyt, että meidän täytyi hakeutua yksityiselle lääkärille saamaan hoitoa. Julkisen puolen lääkäri sanoi nojaavansa uusimpiin tutkimuksiin ja ohjeisiin. Suolistoa näillä uusilla ohjeilla ei kuitenkaan hoideta, eivätkä ne meidän lasta auta.
Jos suoliston tulehdustilaa ei hoideta voi paraneminen pitkittyä, ravintoaineiden imeytyminen häiriintyä ja kehittyminen hidastua.
Tätä tulevaisuutta emme lapsellemme halunneet. Mieluummin ylläpidin imetysdieettiä, antaen suolistolle aikaa parantua ja tehden hallittuja altistuksia ruoka-aine kerrallaan osaavan allergologin ohjauksessa. Valtaosa lapsuusajan herkkyyksistä ja allergioista kuitenkin katoaa ensimmäisten elinvuosien aikana.
Jos epäilet lapsellasi allergiaa, luota havaintoihisi ja vaistoihisi. Sinä olet lapsesi voinnin paras asiantuntija. Kerää oireita ylös, aloita ruokapäiväkirjan pitäminen, hakeudu vertaistuen piiriin ja etsi suolioireista ja imetysdieetistä ymmärtävä lääkäri.

Toivon että tulevaisuudessa suoliston merkitys ymmärretään paremmin ja lapsen allergian hoito aloitetaan nopeammin. Nyt kun kuopuksemme voi paremmin ja olemme toipuneet hurjasta vauvavuodesta, annan aikaani yhdistykselle ja pyrin sitä kautta osaltani vaikuttamaan siihen, että allergialasten perheet saavat tarvitsemaansa apua ajoissa.
Myös sinä voit auttaa yhdistyksen toimintaa ja suolioireisten allergialasten asiaa kertomalla juuri lukemastasi oireilevien vauvojen vanhemmille sekä liittymällä yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi tai kannatusjäseneksi. Yhdessä voimme auttaa oireilevia lapsia!
Suolioireiset Allergialapset ry
- Kotisivut: allergialapset.fi
- Perustettu vuonna 2013
- Yhdistyksen tarkoituksena on edistää allergiaperheiden jaksamista, lisätä tietoisuutta suolioireisista allergioista ja ruoka-aineyliherkkyyksistä sekä tarjota vertaistukea mm lapsen allergian hoito -asioissa.
- Vuonna 2016 laseerasimme tukiäitipalvelun ja tänä vuonna avaamme oman Allergiasoturit-blogin.
- Suolioireinen allergia ei yleensä näy perinteisissä veri- tai ihopistokokeissa, vaan paras tapa todeta ruokaherkkyyksiä on tehdä välttö- ja altistuskokeita kotona. Yhdistetty ruoka- ja oirepäiväkirjaa on oiva työkalu oireiden seuraamiseen. Probiootit ja omega 3 -rasvahapot ovat olleet monelle suolioireiselle hyödyksi.
- Imetysdieetti: jotkut vauvat oireilevat äidinmaidossa oleville pienille proteiinimäärille. Imetysdieetillä oleva äiti välttää vauvalla oireita aiheuttavia ruoka-aineita omassa ruokavaliossaan. Kaikelle voi oireilla, mutta selvästi yleisimpiä oireiden aiheuttajia ovat muna, maito ja soija yhdessä. Toinen yleinen ryhmä on kotimaiset viljat. Kysymys ei ole äidin laihduttamisesta, vaan keinosta hoitaa lapsen oireita.
Lue täältä lapsen korkeasta kuumesta
Lue täältä tarina huonon sisäilman vaikutuksista lapsiimme
Lue täältä lisää ruokavalion ja imetysdieetin vaikutuksesta vauvaan