Korvatulehdus lapsella
Korvatulehdus lapsella on usein kivulias vaiva, joka harvoin jää huomaamatta. Pienillä lapsilla ja vauvoilla äkillinen välikorvantulehdus on erittäin yleinen tauti ja yleisimpiä lääkärikäyntien syitä.
Lapsen korvatulehdus esiintyy harvoin yksittäisenä oireena, sillä siihen liittyy useimmiten nuhaa ja yskää eli ylähengitysteiden oireita.
Korvatulehdus on bakteeritauti, jolle löytyy useampia eri aiheuttajia. Hengitystien tulehdus ahtauttaa korvatorvea, jonka tarkoituksena on välikorvan ilmastointi.
Limaisuus luo bakteereille suotuisan ympäristön, joka aiheuttaa tulehduksen.
Useamman lapsen perheitä voi lohduttaa sillä, ettei korvatulehdus suoranaisesti tartu. Lapsen omat nielun bakteerit siis aiheuttavat tulehduksen.
Lääketieteessä on kuitenkin keskusteltu myös siitä mahdollisuudesta, että virusperäinen korvatulehdus ilman bakteereita saattaisi olla mahdollinen.
Lapsen korvatulehdus oireet
Lasten flunssa liittyy useimmiten lapsen korvatulehdukseen, ja se edeltää tulehdusta. Toisin kuin joskus huomaa oletettavan, ei pienen lapsen tai vauvan flunssa kuitenkaan väistämättä johda korvatulehdukseen.
Öinen heräily ja kipuilu korvien alueella flunssassa ovat kuitenkin melko varmoja tunnusmerkkejä, ja lääkärikäynti on tarpeen.
Samaten hyvin pitkittynyt (yli kaksi viikkoa kestävä) flunssa on mahdollinen merkki lapsen korvatulehduksesta.

Korvatulehduksen aiheuttama korvakipu ei aina lapsellakaan ole välttämättä kovin voimakasta. Siksi vanhemman tulisi ottaa tosissaan lapsen maininnat pienestäkin korvakivusta, varsinkin jos kyseessä ovat pitkään kestävät ja / tai usein toistuvat maininnat.
Pienten vauvojen kanssa ei sitten olekaan enää niin helppoa tunnistaa, että milloin suunnata lääkäriin ja milloin odottaa oireiden laantumista. Tällaisissa tapauksissa Digiklinikat ovat hyviä, koska ammattilainen auttaa sinua puhelimen toisessa päässä, jolloin tiedät aina toimivasi oikein.

Mikäli lapsen korvasta alkaa vuotaa märkää eritettä, on tämä myös mahdollinen merkki korvatulehduksesta ja joka tapauksessa lääkärivierailu on edessä. Lapsen silmien jatkuva rähmäisyys on toinen vastaavanlainen mahdollinen oire.
Jos taas lapsen kuulo vaikuttaa heikentyneeltä, syy ei välttämättä ole rakenteellinen, vaan tämänkin oireen taustalta löytyy usein korvatulehdus. Jälleen kerran: lääkärikäynnin paikka.
Korvatulehdus lapsella – hoito
Useimmiten korvatulehdukseen tosiaan liittyy kipua, joka voi lapsesta tuntua todella kovalta. Tilannetta ei helpota se, että kipu alkaa useimmiten myöhään illalla tai keskellä yötä.
On kuitenkin hyvä muistaa, että kova korvakipu lapsella ei välttämättä vielä merkitse korvatulehdusta. Kovakaan kipu ei yksinään vielä vaadi välitöntä lääkärikäyntiä, mutta tottakai se rauhoittaa sekä vanhempia että lasta, kun tiedetään kuinka toimia.
Apteekista saatavat reseptivapaat kuume- ja kipulääkkeet ovat täysin riittävä ensiapu. Puuduttavat korvatipat ovat hyvä lisä, joita pienten lasten perheiden lääkekaappiin kannattaa hankkia.
Lääkärikäynnin odottaminen aamuun ei merkitse minkäänlaista vaaraa korvalle, joten jos lapsi kykenee nukkumaan kivusta huolimatta ja lääkkeet toimivat, ei yön selkään tarvitse lähteä päivystykseeen.
Mikäli tulehduskipulääkkeet eivät tunnu tepsivän, lääkärikäyntiä ei kannata lykätä. Se on joka tapauksessa tehtävä, sillä usein antibioottikuuri on pääasiallinen korvatulehduksen hoitomuoto. Kivun lievittyminen ei myöskään automaattisesti tarkoita, että tulehdus olisi poistunut.

Ensikäynnin ja korvatulehduksen toteamisen jälkeen seuraa tavallisesti noin kuukauden kuluttua jälkitarkastus. Mikäli lapsen korvatulehdukset jatkuvat ja uusiutuvat toistuvasti, tärykalvojen putket ja kitarisojen poistaminen saattavat tulla ajankohtaisiksi.
Osalla lapsista korvatulehdukset ovat valitettavasti toistuva riesa. Tulehdus toistuu usein jo parin viikon jälkeen.
Useimmilla ”uusijoilla” kierre kuitenkin katkeaa pariin peräkkäiseen tulehdukseen, mutta joissakin tapauksissa myös pidempi kierre on mahdollinen. Kuten edellä todettiin, putkitus ja kitarisojen poistoleikkaus voivat tällöin olla mahdollisia.
Korvatulehdus lapsella – miten voisi välttyä?
Kun korvatulehdus lapsella sitten ilmenee, niin olisiko sitä ollut mahdollista estää jollain tapaa? Varsinaisia ennaltaehkäiseviä keinoja ei valitettavasti juuri ole, ja useimmat lapset joutuvat käymään korvatulehduksen läpi ainakin kerran, monet useita kertoja.
Toisaalta taas jotkut lapset välttyvät tulehduksilta kokonaan.
Perintötekijöiden on tietenkin osaltaan esitetty vaikuttavan korvatulehdukselle altistumiselle. Koska korvatulehdus esiintyy usein influenssan yhteydessä ja sen jälkitautina, on influenssarokotuksen käytöllä näin välillinen yhteys myös korvatulehduksen estämisessä.
Usein päiväkotihoidon aloittaminen altistaa lapsen myös korvatulehduksille. Infektioita estävää käsihygieniaa olisi syytä vaalia ja flunssakontakteja olisi hyvä välttää.
Lue myös Lasten flunssa – Miten vahvistaa immuniteettia lisäravinteiden avulla?
Lue täältä miten lapsen oksentelu voi olla vaarallista
Lue kuinka toimia lapsen ollessa korkeassa kuumeessa
Tutustu tästä TerveysHelppi-palveluun
Lue tästä lapsen kuumekouristuksesta