Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa – Uhka vai mahdollisuus?

Autolla Ruotsiin lasten kanssa – Uhka vai mahdollisuus?

Rakas vanhempi, pidäthän kiinni lompakostasi ja hatustasi hetken aikaa, sillä seuraava Autolla Ruotsiin lasten kanssa -teksti on toteutettu yhteistyössä Tallink Siljan ja Delux-Retkiperheen kanssa.

Miehelläni on ollut pitkään joku päähänpinttymä automatkasta Euroopassa. Autolla Ruotsiin lasten kanssa voisi olla hyvä harjoitusmatka. Kun päätimme lähteä esikoisen toiveesta Legolandiin pääsiäiseksi olimme aluksi lähdössä lentäen matkaan.

Billundiin ei kuitenkaan ollut suoria lentoja ja auto olisi pitänyt vuokrata joka tapauksessa. Koska lapset rakastavat risteilyjä päätimme yhdistää matkaan risteilyn Tallink Siljalla ja ajon Ruotsin läpi Tanskaan.

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Laivamatka Ruotsiin on aina lasten mieleen

Noukimme lapsoset tarhasta kolmen aikaan keskiviikkona ja ajoimme Tallink Siljan satamaan Helsingin keskustaan. Siellä seisoa nökötti Harri Hylkeen laiva eli Silja Serenade. Autot päästiin ajamaan laivaan klo 16.40. Koska buffaan oli tilaa vasta klo 19.15 napostelimme eväitä autossa ennen laivaan menoa.

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Hyttimme oli kasikerroksella ja ikkunat Promenade-käytävälle päin. Elokuussa viisi täyttävä esikoinen kiipesi yläpetille leikkimään pikkulegoilla. Imetin pienempää, joka täyttää kesällä kaksi.

Parasta laivalla on lasten mielestä tietysti leikkipaikka eli Silja Land. Sinne suuntasimme kannen kautta, kun veljesten riehuminen hytissä alkoi mennä överiksi. Se oli tupaten täynnä väkeä ja vikkelimmät lapset katoavat silmistä hetkessä.

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Pienempi yritti koko ajan mennä yli viisivuotiaitten pallomereen ja sai itkupotkuraivarit joka kerta, kun raahasimme hänet pois pallomeren portailta. 1,5 vuotiaan uhma on muuten jotain todella ärsyttävää. Taapero ei tajua aiheuttavansa itselleen vaaratilanteita holtittomalla heittäytymistyylillään. Hän myös painaa jo sen verran että äidillä on täys työ raahata raivoava jäppinen.

Törmäsin sattumalta naiseen, jonka kanssa olimme samassa yleisurheilujoukkueessa 30 vuotta sitten. Hän nautti ystävänsä kanssa skumppaa leikkihuoneen kahvilatilassa, kun kouluikäiset lapset leikkivät rauhassa. Minä säntäilin kuopuksen perässä ja mietin, että kylläpä maistuis lasillinen.

Buffet on kätevin pienten kanssa

Ruokailu kahden pienen lapsen kanssa on syytä saada sujumaan nopeasti varsinkin kellon lähennellessä kahdeksaa. Nappasin pojille ruoat samalla, kun kävelimme pöytään. Buffa on tässä tapauksessa nopein ja helpoin.

Samalla, kun autoin pienempää lapioin ruokaa omaan suuhuni. Homma oli taputeltu puolessa tunnissa ja lähdin poikien kanssa hyttiin isimiehen jäädessä nauttimaan ruoasta ja juomasta rauhassa.

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Pienempi nukahti iltatissin jälkeen aika helposti. Esikoisen jutuille nauroin ihan kippurassa yli yhdeksään. Hän makoili yläpetillä ja heitti läppää “Isi on ottanut uuden vaimon ja uudet lapset” kun isiä ei kuulunut hyttiin. No tulihan se isi sieltä ja esikoinen nukahti.

Nukuin esikoisen kanssa yläpetillä ja olin säätänyt lämmityksen aivan liian kovalle. Keskellä yötä könysin laittamaan sen viileämmälle. Mieheni nukkui kuopuksen kanssa leveästi alhaalla. On kätevää, kun sängyt saa yhteen.

Yläsängyssä nukkuminen ei ole lempipuuhaani, mutta kuopus nukkuu paremmin, kun maitobaari ei ole vieressä häiritsemässä. Olemme vihdoin päässeet yöimetysten vieroituksessa tilanteeseen, jossa ekat huikat tulee vasta viiden jälkeen.

Heipat Muumimammalle ja auton kyytiin

Aamiaisen jälkeen ehdittiin vielä Silja Landiin ja Muumimammaa moikkaamaan. Sitten pitikin hypätä auton kyytiin ja suunnata autolla Ruotsiin lasten kanssa. Kuopusta harmitti kovasti lähteä “ihanasta hytistä”. Omastakin lapsuudestakin on jäänyt elävästi mieleen Ruotsin risteilyt. Onhan ne nyt ihan mahtavia elämyksiä lapsille ja helppo toteuttaa koska tahansa.

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Matkoilla parasta on syöminen

Suomeen oli tullut takatalvi ystävien Facebook päivitysten perusteella. Onneksi Ruotsissa ei lunta näkynyt, vaikka ilma viileän rapsakka onkin. Eka pysähdys tehtiin Nyköpingissä lounaan merkeissä. Katsoin Trip Advisorista suosituksia ja valitsin kohteeksi Hellmanska Gårdenin.

Tosi kiva miljöö ja kesällä varmasti tosi idyllinen punainen puutalo puutarhoineen. Tarjolla oli salaatteja, erikoista kasvispizzaa, leipiä ja kakkuja. Esikoiselle ei oikein tippunut, kuin suklaakakku.

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Muutamalla pysähdyksellä melkein 600 km

Tarkoitus oli yöpyä Lundissa, mutta kesken ajomatkan mies päätti lyhentää tämän päivän ajomatkaa. Päätimme varata hotellin Helsingborgista, johon on Tukholmasta 560 kilometriä. Viisivuotiaan kanssa autoilu sujuu jo ihan hyvin, kunhan youtube toimii.

Vajaa parivuotias on haastavampi tapaus. Hän onneksi nukkui osan matkasta, mutta hereillä ollessaan oli ajoittain aika tyytymätön. Annoin kuivattuja karpaloita ja suklaamunia hänelle. Kun takapenkiltä kuului “amma amma amma” taukoamatta pysähdyimme jätskille kalasavustamo Bolmen Fiskin yhteydessä olevaan kahvilaan Ljungbyssä. Amma tarkoittaa maitoa, mutta nyt jätski vei voiton tissistä.

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Jeba jee mikä hotelliaamiainen

Yövyimme Radisson Blu Metropol Hotellissa. Nyt voi sanoa, että lähes kaikki oli täydellistä. Huoneet olivat tosi viihtyisät ja siistit, yleiset tilat tyylikkäitä. Perhehuone maksoi Booking.comista varattuna 156€. Aamiaisen esillepano oli jäätävän kaunis ja tarjonta monipuolista.

>> Katso tästä lisää kerrassaan upeita kuvia hotellista

Ainoa miinus hotellissa oli kylppäreiden liukas lattia. En voi ymmärtää miksi hotelleissa valitaan märkätilojen lattiaan liukasta laattaa. Se on hengenvaarallista. Respassa myönsivät tämän olevan ongelma ja ovat laittamassa ilmeisesti suihkukaappeja kylppäreihin, jotta koko lattia ei kastuisi. Edelleenkään se ei poista laattojen liukkautta, mutta parempi suunta sekin. Pienempi veti nimittäin hirveät pannut lattialla. Otin vaippaa pois ja poika ryntäsi innoissaan suihkuun veljen luo. Päätä hän ei onneksi lyönyt, vaan kaatui eteenpäin. Onni onnettomuudessa ei käynyt pahemmin. Minä sain kyllä sydämen tykytyksiä.

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Autolla Ruotsiin lasten kanssa

Nokka kohti Tanskaa ja Legolandia

Tänään on tarkoitus ajaa Legolandiin ja yöpymään Ninjago mökissä. Toivottavasti ei ainakaan sada. Teimme pari vuotta sitten samoihin aikoihin reissun Pariisin Disneylandiin ja jotenkin kelailin ilmaston olevan suht sama Tanskassa. Mutta eihän se niin ole.

Jos hyviä puolia ajankohdasta haetaan jonoja ei varmaankaan ole. Tätä kirjoittaessani olemme 150 kilsan päässä Legolandista. Takapenkiltä kuuluu iloinen pulina. Mieskin on hyvällä tuulella, kun tiet ovat hyvässä kunnossa Ruotsissa ja Tanskassa verrattuna Suomeen. Autolla Ruotsiin lasten kanssa kannattaa siis ehdottomasti suunnata ainakin teiden osalta.

Ruotsiin autolla lasten kanssa kyllä vai ei?

Kannattaako Ruotsiin lähteä autolla lasten kanssa? Sanoisin tällä kokemuksella, että kyllä. Jotenkin sitä usein ei osaa katsoa lähelle ja nähdä mielenkiintoisia asioita vaikkapa naapurimaa Ruotsissa. Täällä Etelä-Ruotsissa on kevät jo pitkällä huhtikuun alussa. Puut kukkivat ja ruoho on vihreää. Tähän asti matka on sujunut hyvin.

Vähän mietityttää ajomatka takaisin, sillä 1000 km on tarkoitus ajaa sunnuntaina. Olikohan tää nyt ihan hyvä idea lähteä autolla Ruotsiin lasten kanssa.

Billundista Tanskasta Tukholmaan Turkuun menevälle Tallink Silja Galaxylle kahden taaperon kanssa päivässä. Uhka vai mahdollisuus? Uhkana huutavat ja kiukuttelevat lapset ja sitä myötä pinna kireellä olevat vanhemmat. Mahdollisuutena on yhteinen laatuaika perheen kanssa ja automatkahan on mitä mainioin tapa jutella lasten kanssa. Siihen tähdätään.

Jos risteilyt kiinnostaa kurkkaa Karibian risteily lasten kanssa – Unelmaloma lapsille ja vanhemmille

Lue täältä kokemuksia uudesta Megastar-laivasta

delux-retkiperheTule mukaan Delux-Retkiperheen Facebookkiin. Siellä on videoita reissuilta ja jaetaan myös muiden inspiroivia matkapostauksia sekä vinkkejä kivoista kohteista. Lue tästä kootusti matkablogiamme.

Delux-Retkiperhe arvostaa luontoa, luksusta ja laatuaikaa perheen kanssa. Inspiroidumme uusista paikoista ja hyvästä palvelusta. Jos haluat Delux-Retkiperheen tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä heidi@lapsennimi.com

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös