lapsen kanssa lentokoneessa

Lapsen kanssa lentokoneessa – Top 7 Vinkit

Lapsen kanssa lentokoneessa – Muistilista vanhemmille

Lapsen kanssa lentokoneessa, miten se onnistuu parhaiten?

Vaikka maassa on vielä lunta, niin kesälomakausikin alkaa tuota pikaa. Silloin moni vanhempi miettii, että mites muuten sen lapsen kanssa lentokoneessa.

Jokainen on varmasti ennen lasten saantia ollut koneessa sen itkuisen pikkuveijarin kanssa samaan aikaan. Muistaa tarkkaan, kuinka se korkea ääni tavoitti omat vielä silloin vauvan huudolle neitsyet korvamme. Oi niitä aikoja…

Ajatella, että kun silloin kuuli pienen vauvan tai lapsen itkevän lentokoneessa joko väsymystään, nälkäänsä tai paineen aiheuttamaa korvakipua, niin jotenkin sitä ajatteli pienessä mielessään, että ”miten noi vanhemmat eivät klaaraa tota hommaa alkuunsa”.

No, muutama oma lentoreissu alle omien lasten kanssa, ja alkaa ajatus hieman hahmottua. Tässä siis hieman vinkkejä sinulle, joka mietit miten kaikki sujuu oman kokemuksemme mukaan hyvin, kun ollaan lapsen kanssa lentokoneessa.

lapsen kanssa koneessa

Lapsen kanssa lentokoneessa – Pari vinkkiä

Otan heti alkuun kaiken kunnian pois omilta harteiltani, koska meidän perheessä puolisoni ottaa tämän lentokonehomman haltuun huomattavasti paremmin.

Silloin kun esikoisemme oli pieni, niin toki siinä joku Atlantin ylitys aiheutti pientä mielipahaa, mutta jos nyt kokonaisuutta katsoisi, niin aika hyvin on selvitty lasten kanssa lentokoneessa.

Jotain haikeita muistikuvia on jostakin kauhumatkasta jonnekin (helvetti ja takaisin -menopaluu), mutta alitajunta blokkaa ne tehokkaasti.

Tähän haastattelen siis perheemme matkapäällikköä, joka saa antaa omat näkemyksensä siitä, kuinka homma pysyy hallussa edes suhteellisen hyvin. Kerro toki alle omiakin vinkkejäsi, jos sinulla on jotain ässiä hihassa.

Sen olen huomannut, että kertaakaan emme ole lentokoneessa käyttäneet dopingia eli tabletin kautta ei ole näytetty leffoja tai muuta vastaavaa.

Mitään 24/7-enkeleitä emme mekään sentään ole onnistuneet kasvattamaan (emmekä haluakaan), joten toki sitä Netflixit ja Viaplayt kuuluvat omaankin arjen hätävarastoon, mutta lennot ja ruokailuhetket on pyhitetty videovapaaksi ajaksi.

lasten kanssa lentokoneessa

Top 7 Vinkit – lapsen kanssa lentokoneessa

Tässä siis Top 7 -vinkit, kuinka selviät lapsen kanssa lentokoneessa hymy huulilla, pulssi aisoissa ja mieli ainakin osittain täynnä ruusunkukkaisia kauniita ajatuksia.

1. Pakkaa eväitä/välipalaa mukaan. Tokihan kentältä ja koneesta saa aina jotakin, mutta kun mukana on tuttua ja turvallista tavaraa, niin todennäköisyydet onnistua ovat yleensä paremmat.

2. Pakkaa lukemista / askarreltavaa / tekemistä mukaan. Omat lapsemme ovat kohta 3- ja 4-vuotiaita, joten piirrustusvälineet toimivat yleensä. Ja hei, se tablettikin on aika kova sana!

lapsen kanssa lentokoneessa piirrustus

3. Pakkaa mukaan oma unilelu. Kannattaa ottaa mukaan myös lapsen oma unilelu/nalle, koska sillä tavoin reissu tuntuu turvalliselta ja olo on aina aurinkoisempi, vaikka määränpäänä olisi Pohjoisnapa.

lapsi nukkuu koneessa

4. Kannattaa hyödyntää lapsiperheen etuiluedut. Eli rohkeasti vaan ekana koneeseen lasten kanssa, koska kun oma hermo ei mene, pysyy se homma lapsellakin paremmin lapasessa.

5. Ota rennoin rantein. Välillä lapset itkevät, oli syy mikä tahansa. Se kuuluu osana elämään, joten antaa mennä vaan. Jos se jotakuta kanssamatkustajaa häiritsee, niin hymyilet kauniisti ja lausut vaikka Eino Leinon runon. Jos et osaa lausua, jätät lausumatta. Hymy voittaa aina.

lapset nukkuu
Välillä kun kaikki Jumalat ilmoittavat olemassaolostaan, homma on kuin lastenleikkiä.

6. Ota varavaatteet mukaan. Varmuuden vuoksi.

7. ”Kuumat mukit” auttavat paineen aiheuttamiin korvakipuihin. Kysy apua lentoemänniltä, jotka tuntevat kuumat kupit ”Mikit”-nimikkeellä. Pähkinänkuoressa: muovimukeissa on kuumaa märkää paperia, joka poistaa korvien paineen tehokkaasti. Vanhan koulukunnan vinkki numero uno.

Yleisesti ottaen kannattaa myös muistaa, että usein kaikenlaiset ”siirtymäkohdat” aiheuttavat kärhämää: vaatteiden päälle laittaminen, autotuoliin istuminen, isoäidiltä pois lähtö jne jne jne. Lentokone ei tässä tapauksessa tee poikkeusta, joten kannattaa tehdä suunnitelma valmiiksi ja pelata peli sen mukaan.

Mikäli mahdollista, myös lentojen ajankohdat kannattaa ajoittaa sillä tavoin, että lasten olisi mahdollisimman helppo saada unenpäästä kiinni lennon aikana.

Lentoemännän vinkit lasten kanssa matkustamiseen

Alle kouluikäisten lasten kanssa lentokoneessa matkustaminen aiheuttaa joillekin vanhemmille stressiä ja jännitystä. Hyvin valmistautumalla ja rennosti ottaen lentämisestä nauttivat kaikki!

Tässä lentoemännän vinkkejä matkantekoon:

  1. Ennen lentomatkaa lapset voivat pakata pieniin reppuihin omat käsimatkatavaransa. Reppuun mahtuu kätevästi vaikka oma unikaveri, ehkäpä uusi  puuhakirja tai muuta tärkeää viihdykettä. Välillä lapsilla näkee omia pieniä vetolaukkuja, mutta ne ovat käytännössä melko hankalia ja vaikeita vetää mukana. Usein käy niin, että aikuinen päätyy kantamaan myös lapsen vetolaukkua, joten suosittelen sopivaa reppua. Pidemmille lennoille voi lapselle ladata tablettiin vaikka uuden kivan pelin tai elokuvan. Kaikissa lentokoneissa ei  ole omaa viihdejärjestelmää.
  2. Pienen vauvan kanssa lennettäessä on tärkeää muistaa pakata myös itselle vaihtovaatetta. On kiva matkustaa itse puhtaissa ja mukavissa vaatteissa, jos vaikka vauva puklaa päälle. Hoitolaukussa on hyvä olla mukana myös kosteuspyyhkeitä, vaikka ei niitä arjessa käyttäisikään. Lentokoneen wc on ahdas ja pesuallas pieni. Koneessa saattaa olla viileää ilmastoinnin takia. Pehmeä pashmina-huivi lämmittää ihanasti, lapsillekin on hyvä pukea lennolle riittävästi vaatetta, vaikka kohteessa olisikin lämmin sää. Vauva kulkee mukana kätevimmin kantorepussa tai -liinassa. Kaikilla lentokentillä ei saa viedä lastenvaunuja koneellle asti, vaan ne täytyy jättää heti lähtöselvityksessä ruumaan kuljetettavaksi. Lentokentillä voi lainata lasten rattaita, mutta ne eivät sovellu pienille vauvoille. Markkinoilla on myynnissä kivoja matkarattaita, jotka mahtuvat kasattuna lentokoneen hattuhyllylle. (Rattaiden kasaaminen on hyvä opetella ennen koneeseen nousua). Sairaana ei kannata lähteä lennolle. Matkavakuutuksesta voi kysyä korvausta sairauden takia peruuntuneesta matkasta. Koneessa oireet pahentuvat ja tauti tarttuu herkästi muihin matkustajiin. Nuhaisena lentäminen voi olla todella haitallista. Jos potilas on hyvin toipumaan päin, kannattaa varata särkylääkettä käsimatkatavaroihin. Tukkoiseen nenään auttaa nenäsumute.
  3. Tilaisin lapsille ennakkoon lennolle ruoan, jos se ei kuulu matkaan automaattisesti. Myös istumapaikkoja voi varata maksusta etukäteen. Isommissa koneissa on muutama paikka, jossa on vauvoille tarkoitettu matkasänky. Matkasänkyä voi käyttää vain, kun turvavyömerkkivalo ei ole päällä. Nämä paikat kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Alle 2-vuotiaat matkustavat aikuisen sylissä.
  4. Välttääkseen ruuhkat lentokentillä, lähtöselvityksen voi  tehdä kotona netissä. Joillain kentillä matkalaukut voi viedä edellisenä iltana lähtöselvitykseen. Matkapäivänä voi sitten mennä suoraan turvatarkastuksen läpi koneeseen: stressitöntä! Joillain lentokentillä voi lainata rattaita, jotka sopivat taaperoille. Lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksessa on usein oma linja lapsiperheille. Niitä kannattaa etsiä ja hyödyntää. Lentokentän leikkipaikoissa voi antaa lapsen purkaa energiaa ennen koneeseen nousua. Jos matkassa on kaksi aikuista, suosittelen, että toinen aikuista hoitaa käytännön asiat ja toinen huolehtii vuorostaan lapsista. Näin toinen aikuinen saa hoitaa tärkeät matkaan liittyvät asiat rauhassa ja hermostumisia tulee vähemmän.
  5. Lentokoneessa on hyvä pitää käsimatkatavarat lähellä, reput ja kassit sujahtavat hyvin edessä istuvan penkin alle. Nousun ja laskun aikana voi pureskella purkkaa, jos korvat menevät herkästi lukkoon. Nuhasta toipuville suosittelen nenäsumutetta tai tippoja ennen nousua tai laskua. Pientä vauvaa voi imettää tai antaa tuttia nousun ja laskun aikanakin. Se helpottaa paineistuksen aiheuttamaa epämiellyttävää tunnetta korvissa. Kuitenkin turvallisin asento nousun ja laskun aikana on kasvot menosuuntaan. Matka sujuu kivasti touhuillen, ruokaillessa ja eväitä napostellessa. Toiset lapset nukahtavat lentokoneessa nousun aikana ja heräävät kun koneen pyörät koskettavat maata. Toiset eivät malta millään nukkua.
  6. Lentoemännät auttavat mielellään lapsiperheitä. Kannattaa pyytää apua. Syystä tai toisesta välillä lapset itkevät. Voi olla kiukkua, väsymystä tai vaikka koti-ikävää. Lapset eivät pysty vielä kontrolloimaan omia tunteitaan, toisin kuin aikuiset. Jos lasta kovasti itkettää, kannattaa yrittää pysyä rauhallisena, eikä välittää siitä miten muut aikuiset itkuun reagoivat. Yöaikaan lentäminen on haastavaa. Lennolle kannattaa tulla hyvin syöneenä. Kesken unien herätetyt itkevät pikkuiset ovat tuttu näky, mutta suurin osa lapsista nukahtaa viimeistään nousun aikana ja nukkuu makoisasti läpi yön. Kun aikuinen on rento eikä stressaa, lapsetkin pysyvät rauhallisina ja kaikki nauttivat!

Kun on lapsen kanssa lentokoneessa, niin kaikki matkaa helpottavat tekijät kannattaa hyödyntää.

Itse olemme huomanneet, että esimerkiksi iltalennot toimivat yllättävän hyvin, koska päivällä on saatu päästellä höyryjä ulos oikein kunnolla, ja iltaa kohden alkaa väsyttää jo ihan luonnostaankin.

Hyviä reissuja ja tsemppiä matkaan!

Katso tästä parhaat vinkit, kun matkustat lapsen kanssa julkisissa

Lue täältä, mikä avuksi hampaiden puhkeamiseen

Lue täältä matkailuaiheisia juttuja

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös