Miten vauvan suolistomikrobisto kehittyy?
Vauvan mikrobiston kehittyminen on tärkeä prosessi, jonka häiriintymisellä voi olla pitkäaikaisia terveysvaikutuksia, kuten lisääntynyt allergioiden ja autoimmuunisairauksien riski. Helsingin yliopistossa on meneillään tutkimushanke, jossa kartoitetaan lapsen suolistobakteeriston kehittymistä ensimmäisinä elinvuosina.
HELMi-tutkimuksen tarkoitus on selvittää, miten perheen elintapa- ja ympäristötekijät muokkaavat lapsen suolistobakteeristoa ja mitkä bakteeriston piirteet liittyvät lapsen terveyteen ja hyvinvointiin.
Bakteeriston kehittymistä seurataan vauvan syntymästä kaksivuotiaaksi saakka.
Tutkimuksessa on mukana jo lähes 600 perhettä, mutta vielä ehtii osallistua. Tutkimukseen otetaan mukaan pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa asuvia suomea puhuvia perheitä, joihin odotetaan parhaillaan vauvaa.
Halukkaat voivat osallistua mukaan, vaikka eivät asukaan pääkaupunkiseudulla tai sen kehyskunnissa, mutta tutkimushoitajan vastaanototot sekä näytteiden keräyspisteet ovat pääkaupunkiseudulla.
Tutkimuksessa seurataan lapsen bakteeriston kehitystä ulostenäytteistä, joiden ottamisesta perheet huolehtivat itse. Kaksi vuotta kestävän tutkimuksen aikana ulostenäytteitä kerätään vauvalta yhteensä yhdeksän.
Tutkimukseen osallistuvat saavat näytteenottoon tarvittavan välineistön ja hyvän ohjeistuksen. Pakastetut näytteet toimitetaan tutkimusryhmälle kolmesta kuuteen kuukauden välein.
Käytännössä ulostenäytteen kerääminen on hyvin vaivatonta ja siistiä, sillä se kerätään vauvan vaipasta ja tarvittava määrä on hyvin pieni.
Osallistujat saavat käyttöönsä interaktiivisen sähköisen tutkimuspäiväkirjan, jota voi täyttää kätevästi älypuhelimella tai tietokoneella.
Sähköisellä tutkimuspäiväkirjalla on monta hyötyä. Järjestelmä muistuttaa perheitä, kun on aika ottaa näyte tai täyttää kysely.
Kyselylomakkeet eivät koskaan ole hukassa, eikä niitä tarvitse muistaa palautella postitse. Lisäksi kaikki vastaustallenteet jäävät perheen omaan käyttöön kattavana koosteena vauvan alkutaipaleesta.
Tallenteet tarjoavat perheelle esimerkiksi reaaliaikaisen kirjanpidon lapsen sairasteluista ja lääkityksistä ensimmäisen kahden elinvuoden aikana.
Tutkimuksen päätyttyä perheet saavat lisäksi ainutlaatuisena tietona koosteen oman lapsen suolistomikrobiston kehityksestä.
Vasta viime vuosina on alettu ymmärtää, miten keskeinen merkitys suolistomikrobistolla on terveydelle ja miten kauaskantoiset vaikutukset varhaislapsuudessa tapahtuvalla mikrobiston kehityksellä voi olla myöhempään terveyteen.
Tutkimustieto mikrobistokehitykseen vaikuttavista tekijöistä ja bakteeriston yhteyksistä lapsen terveyteen on kuitenkin toistaiseksi vähäistä, eikä elintapa- ja ympäristötekijöiden vaikutuksia ole kartoitettu laajoissa pitkittäistutkimuksissa.
HELMi-tutkimuksessa tuotetaan uutta tietoa bakteeriston luonnollisesta kehityksestä ja terveysvaikutuksista, jotta opittaisiin ymmärtämään, miten lasten bakteeriston kehitystä terveyttä ylläpitävään suuntaan voidaan tukea arkisin valinnoin.
Lisätietoa HELMi-tutkimuksesta löytyy hankkeen nettisivuilta sekä Facebookista. Voit myös jättää yhteystietosi kätevästi täällä, niin HELMi-tiimi ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo lisää!