lastenhuone-sisustusvinkki

8 vinkkiä toimivampaan ja viihtyisämpään lastenhuoneeseen

8 vinkkiä toimivaan ja viihtyisään lastenhuoneeseen

Lastenhuoneen, kuten kaikkien tilojen suunnittelussa lähtökohtana tulisi olla tilan pääasiallinen käyttäjä ja hänen elämänlaatunsa parantaminen juuri hänen tarpeisiinsa toimivaksi suunnitellulla kokonaisuudella, mahdollisimman visuaalisesti miellyttävästi.

1. Hyödynnä korkeutta säilytykseen ja sisustamiseen. Näin säästetään leikkitilaa lattialta ja tasapainotetaan tilaa. Seinähyllyt ovat käteviä sekä kirjojen että sellaisten tavaroiden säilytykseen, joita pienen lapsen ei ole hyvä saada käsiinsä ominpäin. Seinähyllyillä voi hyödyntää kivannäköisiä rasioita ja laatikoita. Tärkeää on, että seinäsäilytys pidetään kevyenä ja alempana on laatikoita ja koreja, joista lapsen on helppo itse ottaa lasten leluja ja laittaa ne myös takaisin.

Kiinnitä korkea kaluste aina seinään, jotta se ei kaadu kiipeilevän lapsen päälle!

2. Lastenhuoneen sisustuksessa on tärkeää, että lapsen koko on otettu huomioon kalusteiden koossa, jotta hänen on helppo ja mukava toimia huoneessa. Kannattaa suosia muunneltavia kalusteita, kuten jatkettavia sänkyjä ja säädettäviä hyllyköitä.

Lapsen mukana kasvavat kalusteet ovat myös ekologinen ja taloudellinen valinta.

3. Vanhoilla kalusteilla ja tavaroilla saa helposti persoonallisuutta ja kerroksellisuutta huoneeseen. Kannattaa pitää silmät auki ja nähdä myös tuunausmahdollisuudet! Kierrätys on sitäpaitsi ekologista ja vanhat, puiset kalusteet laadukkaita ja kestäviä.

Klassikoita voi löytää edullisestikin ja ne pitävät hyvin hintansa. Parilla maalikerroksella voi tehdä taikoja.

vinkit-lastenhuoneen-sisustamiseksi

4. Säästä lattiatilaa kerros- tai parvisängyllä; nämä ovat myös lasten suosikkeja. Pienempien lasten jaettuun huoneeseen sopii sänky, jonka alta saa vedettyä toisen sängyn. Tällainen ratkaisu toimii myös vierassänkynä yökyläilijöille, tai säilytykseen.

Parvisängyn alle saa tehtyä hienon majan, lukunurkkauksen, tai vaikkapa leikkikaupan.

5. Ajattele “boxin” ulkopuolelta. Käytä luovuutta ja leikkisyyttä. Vältä valmiita kalustekokonaisuuksia persoonallisemman kokonaisuuden luomiseksi. Hyödynnä muitakin, kun lapsille suunniteltuja tuotteita. Varsinkin suoraan lapsille suunnatut matot ja valaisimet kannattaa lähtökohtaisesti unohtaa.

Katso avoimin mielin niin voit nähdä mahdollisuuksia yllättävissäkin tuotteissa! Seinälle voisi laittaa vaikkapa vanhan seinänaulakon roolivaatteille, hyödyntää keittiörasioita kynien ja pikkutavaroiden säilytykseen tai säilyttää leluja peltisissä roskatynnyreissä.

Mummon vanha liinavaatekaappi voisi toimia vauvanvaatteille, läpinäkyvät meikkiboxit ovat loistavia legojen säilytykseen, kirppikseltä löytynyt lautashylly voisi olla ihana leikkikeittiössä jne. Vain mielikuvitus on rajana.

6. Pidä huoneen pohjaväritys neutraalina. Lasten tavarat ja lelut ovat värikkäitä, joten neutraalien sävyjen, kuten harmaan, valkoisen, mustan ja vaalean puun suosiminen isoilla pinnoilla ja suuremmissa tekstiileissä rauhoittaa kokonaisuutta. Näin myös lempivärien vaihtumiselle jää tilaa ilman suurempia muutostarpeita.

Huoneen rauhallisuus helpottaa myös nukkumista.

lastenhuoneen sisustusvinkit

7. Anna tilaa luovuudelle ja lasten taiteilulle. Lastenhuone on mitä parhain tila kokeilla luovuutta. Maalaa seinään vaikka leikkikeittiön ympärille talon siluetti, teippaa lattiaan hyppyruudukko, maalaa ovi liitutaulumaalilla, tapetoi pieni seinä mustavalkoisella tapetilla ja anna lasten värittää se.

Tee taideseinä lasten piirustuksille vaikkapa kiinnittämällä puisia pyykkipoikia seinään. Kiinnitä seinään isoja lego-alustoja, joihin voi rakennella. Mitä vain keksitte!

Hyödynnä lasten maalauksia myös muissa tiloissa: abstrakti sormivärimaalaus on mitä hienoin taideteos vaikka olohuoneeseen – annat vain sopivat sävyt käyttöön.

8. Panosta valaistukseen. Valitse yleisvalaisimeksi mahdollisimman laajalle valaiseva valaisin sekä laadukas, hyvin värit toistava lamppu. Lisäksi kohdevaloja tarvitaan koululaisen kirjoituspöydälle, leikkipisteissä, lukuvaloksi sängyn viereen, tai mihin vaan lisävaloa tarvitaan.

Lisäksi esimerkiksi ikkunaan, sängyn viereen, tai vaikka majaan saa lisää tunnelmaa erilaisilla tunnelmavaloilla, esim. valosarjoilla.

Toimiva ja hyvä valaistus on tarpeen mukaan muunneltavissa.

Täältä löydät lastenhuoneen sisustamiseen liittyviä palveluita, joita olemme ehtineet kokeilemaan.

Kuka on kirjoittaja?

Olen Henna Siponen, helsinkiläinen sisustussuunnittelija ja kahden lapsen äiti. Suunnittelijana haluan olla ihmisläheinen ja helposti lähestyttävä. Haluaisin muuttaa käsitystä sisustussuunnittelusta luxuspalveluna ja lisätä tietoisuutta siitä, että aina suunnittelijaa käytettäessä ei tarvitse olla isoa budjettia tai suurta muutostarvetta, ratkaisua voidaan etsiä myös pieniin ongelmakohtiin ja pienillä muutoksilla, jokaiseen budjettiin sopivasti.

Lähtökohtana on aina asiakas ja hänen elämänlaatunsa parantaminen. Käytän mielelläni mahdollisimman paljon olemassa olevaa ja kierrätettyä, sillä myös ekologisuus on minulle tärkeä arvo. Suosikki suunnittelukohteitani ovat erityisesti lastenhuoneet, joita suunniteltaessa luovuus ja toiminnallisuus yhdistyvät inspiroivalla tavalla.

>> Tutustu täältä Hennan Tilanne Design -palveluihin.

Kysyttävää lastenhuoneen sisustukseen liittyen?

Mikäli haluat kysyä joitain vinkkejä suoraan lastenhuoneita ammatikseen sisustavalta Hennalta, niin tavoitat hänet helpoiten alla olevan lomakkeen kautta.

    * pakollinen tieto

    Vieraskirjoittaja

    Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

    Takaisin ylös