muumikahvila-sanna-kiiski

Sanna Kiiski ja Muumikahvila lähtevät maailmalle

Sanna Kiiski ja Muumikahvila lähtevät maailmalle

Tällä viikolla suuntasimme Liisankadulle joulukuussa avattuun Muumikahvilaan tapaamaan Mumin Kaffe -konseptin idean äitiä, sarjayrittäjä Sanna Kiiskiä. Sanna on toimittaja-juontaja-toimitusjohtaja ja pian myös ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Niin, ja sitten hänellä on Muumikahvila. Ja pian kymmeniä sellaisia.

Sanna on näitä moniosaajia, joille Linda Liukas keksi oivan nimikkeen: “väliviiva-identiteetti”. Lindan mukaan kannattaa sanoa asioita ääneen jo ennen kuin on ihan valmis niihin. Sannakin sanoi ideansa ääneen noin vuosi sitten ystävälleen Tiia Vanhatapiolle. Hän oli ideoinut lapsiystävällistä kahvilakonseptia ja näytti ideansa Tiialle. Tiia taas esitteli idean Moomin Characters -brändin taustayhtiölle ja asiat alkoivat edetä vauhdilla: Muumikahvila muuttui todelliseksi. Tämä todella todistaa, että kannattaa kertoa ideoistaan, koska verkostojen avulla asiat johtavat usein uskomattoman hienoihin lopputuloksiin.

muumikahvila

Muumikahvilat valtaavat Euroopan

Muumikahviloiden kansainvälistyminen on jo alkanut. Nyt Sannalla ja hänen yhtiökumppanillaan Mehdi Younesilla on yksinoikeus Euroopassa Mumin Kaffe -konseptiin.

Tavoite on viiden vuoden sisällä avata 50 Muumikahvilaa Eurooppaan, ja rantautua samalla myös uusille markkina-alueille. Sanna on Suomen ja Ruotsin yhtiöiden toimitusjohtaja ja Mehdin vastuulla on kahviloiden rakennusvaihe.

muumikahvila helsinki

muumikahvilat

Muumikahviloissa lapset saavat näkyä ja kuulua

Muumikahvilaan on kuka tahansa tervetullut. Siellä lapset saavat näkyä ja kuulua. Sannan mielestä Suomi ei ole kovin lapsiystävällinen maa. Ainakaan lapset eivät saisi näkyä ja kuulua julkisilla paikoilla. Tästä on itsellänikin kokemusta viime viikkoisella kahvilakäynnilläni, mutta Muumikahviloissa kaikki on toisin.

Sanna kannustaa perheitä lähtemään lasten kanssa kahviloihin, koska vain siten lapset oppivat miten kahviloissa ja ravintoloissa toimitaan.

Muumikahviloiden henkilökunta on herttaista ja kokenutta. Ideologiaan kuuluu palkata yli 50-vuotiaita ja pitkäaikaistyöttömiä. Sanna haluaa kannustaa yrityksiä palkkaamaan näitä ihmisiä, sillä monilla on uskomattomat cv:t ja elämänkokemukset hyödynnettävinään. Loppupeleissä asenne ja halu oppia uutta ratkaisevat. Sitä tältä kokeneelta porukalta usein löytyy, samalla kun he ovat myös mahtavia lasten kanssa.

muumikahvilassa

muumikahvila mumin kaffe

Yrittäjämäistä asennetta lapsille Muumikahvilan opein

Sannalle on tärkeää näyttää omille lapsilleen yrittäjän arkipäivää ja kasvattaa heitä yrittäjämäiseen ajatteluun. Hän haluaa myös näyttää lapsilleen elämän kaikki värit. Niinpä esimerkiksi Muumikahvilan ylijäämätuotteet toimitetaan asunnottomien yömajaan. Lisäksi Sanna on lapsiensa kanssa käynyt viemässä herkkuja asunnottomille, jotka ovat ottaneet ne vastaan todella kiitollisina.

Sanna on idealisti, joka haluaa osoittaa, että voittoa tavoittelevalla yrityksellä voi olla myös vahvat arvot. Mehdi puolestaan on Sannan mukaan enemmän kapitalisti, jota hän ehdottamasti tarvitsee jo senkin takia, että Mehdi pitää Sannan maan pinnalla. Tällä kaksikolla on siis loistavat edellytykset menestystarinan luomiseen.

sanna-kiiski-muumikahvila

muumikahvilan tarjonta

Yrittäjyys antaa vapautta

“Suomessa yrittäjyyteen suhtaudutaan varovaisesti”, toteaa Sanna. Hän kertoo esimerkin rahoituksen hakemisesta, joka oli ehdoton edellytys toiminnan aloittamiselle.

“Kun Tekes, Finnvera ja Nordea uskoivat meihin, alkoivat muutkin uskomaan”, Sanna sanoo.

Sannakin on ajoittain miettinyt, että helpomallakin pääsisi paremmille palkoille palkkatyössä, mutta yrittäjyys kuitenkin mahdollistaa oman ajan käytön suunnittelemisen.

Palkkatyöskentely olisi Sannalle haasteellista myös siitä syystä, että hän nauttii useista projekteista ja haluaa ennen kaikkea tehdä asioita yhdessä perheensä kanssa.

muumikahvila suomi

muumikahvila lapsennimi

Muumikahvila ja tubettaminen

Muumikahvilassa käyvät lapsiperheiden lisäksi eläkeläiset ja lähikoulujen opiskelijat. Eläkeläiset ovat kiitelleet, kun on elämää ympärillä. Tällaiset paikat herättelevät aikuisten piilossa olevaa lapsen mieltä ja sitä me kansakuntana kaipaamme: leikkisyyttä ja iloa.

Pian Muumikahvilat avaavat oman Youtube-kanavan, jota alkaa vetää Maija Ilmoniemi. Kanava tulee olemaan kahvilan jatkumo, mikä on loistava idea, sillä nykylapsille ja nuorille Youtube on se ykköskanava.

Kahvilan tuotteet ovat pääasiassa pientuottajilta ja tuoreita herkkuja tulee päivittäin tiskiin. Viikonloppuisin Muumimummo seurustelee lasten kanssa.

Kahvilassa ei kuitenkaan ole sähköisiä laitteita, sillä Mumin Kaffe -kahviloissa lapset lukevat kirjoja, pelaavat lautapelejä ja keinuvat. Kaunista ideologiaa sekin. Hyvä Sanna!

muumikahviloita

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös