Meidän Perheen Parhaaksi

Meidän perheen parhaaksi – Äidiltä toiselle äidille

Meidän perheen parhaaksi – Jälkiviisautena

Ajatus Meidän perheen parhaaksi -kirjasta syntyi jälkiviisautena ensimmäisen allergisen lapsen jälkeen toista allergista lasta imettäessä. Vauva-arjen jälkiviisautta on ihanaa jakaa, varsinkin jos asuu oireilevan vauvan kanssa.

Hän ei nimittäin anna nukkua, itkee paljon, raapii, ei pysty syömään ilman kipua (rintaraivareita) tai ole kovinkaan tyytyväinen ja asettaa näin vanhempansa aika tuskalliseen tilanteeseen.

Allergia- ja yliherkkyysoireita on siis monenlaisia ja ne ovat yksilökohtaisia. Kahden oman yliherkän vauvan välillä osittain samanlaisia ja osittain erilaisia. Molemmissa vastaus ongelmiin oli sama eli ruokavaliomuutos, imettävälle äidille.

Minä olin se äiti, jonka vauvat reagoivat imetyksen kautta moniin eri ruoka-aineisiin. Kehittelin meidän ruokavalioomme sopivia reseptejä, ja muutaman vuoden kuluttua teimme yhteistyössä Wellberries-blogin Tuulia Järvisen kanssa kirjan Meidän perheen parhaaksi.

Faktapohjainen reseptikirja Meidän perheen parhaaksi

Meidän perheen parhaaksi -kirja on faktapohjainen reseptikirja, ja tuo tietopakettina ensisijaisesti apua uuteen tilanteeseen. Kirjan melkein sata herkullista reseptiä sopivat silti kyllä ihan kenelle vaan. Resepteissä ei ole käytetty suurimpia allergia- ja yliherkkyysoireiden aiheuttajia: maitoa, nautaa, voita, soijaa, kananmunaa, gluteeniviljoja, kauraa tai perunaa.

Meidän perheen parhaaksi kirja

Hienosäätöä voi tehdä resepteihin loputtomasti itselle sopivilla raaka-aineilla, jos dieetti on hetkellisesti suppeampi. Kirjan reseptien avulla on helppo seurata pahiksia ja tehdä ruokapäiväkirjaa. Reseptejä on kaikkiin ruokailuhetkiin, ja vaikka moneksi vuodeksi, kuten meidän perheessä.

Jälkiviisautta äidiltä toisille äideille – Teidänkin perheen parhaaksi

Sitten vielä syvemmälle jälkiviisauteen. Vauva ja ensimmäinen sellainen oli iso muutos, kuten itsellekin oli useampaan kertaan kerrottu. En uskonut. Ajattelin, ettei se muuta minua, parisuhdetta tai montaa muutakaan asiaa.

Olin tietenkin väärillä jäljillä, ja muutoksiahan oli edessä. Vauvasta huolehtiminen on tietenkin se luonnollisin ensimmäinen muutos uudelle äidille ja keskityin imetyksen onnistumiseen, vaippojen vaihtoon jne. ja lopulta jopa vauvan hengissä pitämiseen.

Allergiaoireet meillä olivat suurimmaksi osaksi refluksista johtuvia hengitystieoireita, hengityskatkoksia, valtavia kipuitkuja, rintaraivareita, ja vaikka mitä muuta. Perimmäisiä syitä näihin on arvuuteltu ja pohdittu – miksi juuri meidän vauvamme olivat niin allergisia.

Monta tekijää on tiedossa, mutta olisiko niiltä voinut välttyä? Ehkä osittain, mutta ensimmäisen lapseni elämän kahdeksantena päivänä saadun RS-viruksen ja siitä seuranneen antibioottikuurin osuus on varmasti merkittävä.

Ja jälkeenpäin ajateltuna monta muutakin muuttujaa, joihin ei olisi voinut vaikuttaa, ainakaan sillä tietämyksellä, joka itselläni sillä hetkellä oli.

Meidän_perheen_parhaaksi

Tilanne oli mikä oli ja aiheutti tietenkin kovan vastareaktion sekä itsessäni että läheisissä, mutta todellisuus oli karvas ja muutoksia oli tehtävä ja nopeasti. Esikoisen ollessa 8 viikkoa aloitin itselleni helpoimmasta vaihtoehdosta (muutaman huonon lääkekokeilun ja sakeuttamisen jälkeen) eli ruokavaliomuutoksesta.

Lähtökohtana oli imetyksen onnistuminen, vaikka en edes vielä silloin ymmärtänyt miten tärkeää se vauvalle on, ihan oikeasti.

Ratkaisukeskeisenä ihmistyyppinä oli tärkeää löytää syy oireiluihin eikä vaan yrittää lievittää oireita. Oireiden lieventyminen ei ole paranemista ja tämän (ja seuraavankin) vauvan halusin parantuvan myös itsekkäistä syistä: itkun kuunteleminen oli raastavaa ja myös nukkumattomuus alkoi vaikuttaa.

Oikeiden ruoka-aineiden selvittäminen toi ratkaisun

Tästä alkoi pitkä tie oikeiden ruoka-aineiden selvittämiseen meille molemmille. Sain tähän onneksi parhaan avun sekä tuen lastenlääkäriltä, Tiina Tuomelalta, joka antoi myös oman tärkeän panostuksensa Meidän perheen parhaaksi -kirjaan. Toisen kerran plussatessa en ajatellut, että allergioita voisi olla toisellakin lapsella. Se olisi liian huonoa tuuria. Synnytyslaitoksella oli kuitenkin jo ensimmäisenä yönä selvää, että ruokavaliomuutos olisi jälleen kerran edessä.

Nyt toisella kerralla oli jo huomattavasti helpompaa myös henkisesti, ja päätin rajata ruokavalion kerralla laajemmin kokeilumielessä. Pääsin käyttämään omaa jälkiviisautta, ja testaamaan mielessä muhinutta teoriaa omalla lapsella.

Kaikki todennäköisimmät pahikset kerralla pois: maito, soija, kananmuna, gluteiiniviljat ja peruna. Se tuottikin tulosta ja toisen vauvan koliikki, refluksi, ihottumat yms. lievenivät kertaheitolla ja poistuivatkin kokonaan.

Tämä oli suuri helpotus, kun apu tulikin nopeasti.

meidän perheen parhaaksi kuymppanukset

Allergisen vauvan imettäminen ei ole yksinkertaista ja kahdesta imetysdieetistä selvinneenä sain mieheltäni elämäni parhaan vinkin: tämä tieto pitää saada myös muille! Projekti kahden pienen lapsen äitinä hiukan kesti ja ilman Tuuliaa kirja ei olisi tullut valmiiksi. Tuuliaan olin tutustunut hänen bloginsa kautta, koska sieltä löysin ihania ja meille sopivia reseptejä. Jo heti ensimmäisellä puhelulla oli selvää, että tehdään tämä projekti yhdessä. Lue täältä Tuulian ihana kirjoitus ensimmäisestä yhteydenotosta ja koko prosessista.

Meidän perheen parhaaksi -kirja on faktaa, tukea, apua, konkretiaa, tarinoita ja sitä parasta viisautta eli jälkiviisautta. Sitä on ihana saada ja jakaa! Minulle allergiat ja refluksi toivat suuren elämänmuutoksen myös tämän kirjan nimissä, kuin myös moderniksi vyöhyketerapeutiksi opiskelusta. Hoidan nyt vauvoja, lapsia, aikuisia ja erityisesti raskaana olevia äitejä ja tuen myös synnytyksissä doulana.

Tähän mennessä isoimmat haasteet toivat elämänmuutoksen, joista ei voi kuin olla kiitollinen. Jälkiviisautta tämäkin.

Sydämellisesti,

Piia Heinonen

Sähköposti: heinonenpiia(a)gmail.com

Facebook: Seuraa meitä Facebookissa.

Tuulian ihana blogi: Wellberries-blogi. 

Tuulian loistava arjenpelastaja: Wellmeals-palvelu.

Meidän perheen parhaaksi -kirja on myynnissä kirjakaupoissa, nettikirjakaupoissa ja sitä voi lainata myös monista kirjastoista.

Lue täältä tositarina lapsen allergian hoidosta

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös