Kaksosraskaus

Kaksosraskaus enkelin saattelemana

Kaksosraskaus enkelin saattelemana

Kello on puoli kymmenen aamupäivällä marraskuun viimeisenä päivänä. Talvi on tullut Helsinkiin ja pikkupakkanen nipistää poskia. Tapaamme Naistenklinikan ulkopuolella. Taruanne näyttää seesteiseltä ja iso vatsakumpu on kaunis. Hän odottaa kaksosia (kaksosraskaus).

Raskausviikko 33 on meneillään ja ulkopuolisen silmin voisi kuvitella, että hän on menossa puolisonsa Jannen kanssa normaaliin raskauskontrolliin. Takana on kuitenkin syksy täynnä vuoristomaisia tilanteita ja tunnelmia. Edessä on kahdet erilaiset juhlat, syntymän ja kuoleman. Toinen identtisistä kaksospojista on menehtynyt kohtuun raskausviikolla 27.

Kaksosraskaus neljän keskenmenon jälkeen

Raskaus ei ole ollut koskaan Taruannelle itsestäänselvyys. Hänen kohtunsa jouduttiin leikkaamaan tulehduksen vuoksi 19-vuotiaana. Lääkäri sanoi silloin, ettei hän voi koskaan saada lapsia. Myöhemmin tulkintaa onneksi lievennettiin, mutta lapsettomuutta pidettiin todennäköisenä.

kaksosraskaus naistenklinikka

Taruanne ja Janne tapasivat toisensa vuonna 2014. Molempien yllätykseksi raskaus alkoi lähes heti. Tämä kaksosraskaus on jo viides raskaus, sillä kaikki aiemmat raskaudet ovat päätyneet keskenmenoon. Pariskunta oli jo saanut lähetteen lapsettomuustutkimuksiin, kun tuplat ilmoittivat tulostaan.

Toinen kaksosista ei kasva kohdussa

Pisimmillään raskaus oli ehtinyt 14. viikolle ennen keskenmenoa. Nyt kaikki näytti hyvältä ja Taruanne voi alkuraskauden hyvin. Viikolla 12 alkoi tulla vaivoja. Hemoglobiini romahti ja verenpaine laski. Hänelle alkoi tulla pahoja selkä- ja hermokipuja. Liikkuminen kävi vaikeaksi ja jatkuvat nenäverenvuodot vaivasivat.

Viikolla 22 hän jäi pois töistä väsymyksen ja kipujen takia. Kaksosraskaus saattaa usein olla fyysisesti raskaampi ja tässä vaiheessa lapset voivat hyvin. Viikolla 24 Taruanne meni normaaliin kontrolliin ja tällä kertaa Janne ei päässyt töiden vuoksi mukaan.

kaksosraskaudet

Identtisten kaksosten vointi oli huonontunut ja se tuli täysin puun takaa. Toinen kaksosista ei ollut kasvanut ollenkaan edellisen käynnin jälkeen ja kokoero oli selvä. Isommalla pojista todettiin läppävika ja pienemmän sydän löi koko ajan niin kovaa, että sitä verrattiin maratonjuoksuun. Lisäksi napanuoran virtauksissa oli blokkeja.

Lapsilla epäiltiin TTTS-syndroomaa

Fetofetaalinen transfuusio-oireyhtymä (FFTO) eli TTTS (Twin-to-Twin Transfusion Syndrome) on monokoriaalisissa monikkoraskauksissa esiintyvä verenkiertohäiriö sikiöiden välillä. Monokoriaalisessa raskaudessa, jossa lapset ovat aina identtisiä sisaruksia, sikiöillä on yhteinen suonikalvo ja istukka.

Oireyhtymä aiheutuu jaettuun istukkaan kasvavista yhdysverisuonista sisarusten verenkiertojen välille. Hoitamattomana oireyhtymä on sikiöille erittäin vaarallinen. Taruannen ja Jannen lapsilla tätä ei kuitenkaan diagnosoitu epäilyistä huolimatta.

Vaikeita valintoja

Taruanne jäi samantien sairaalaseurantaan viikon ajaksi. Pää oli pyörällä ja huolta täynnä. Pienemmän sykkeet olivat lähes koko ajan korkealla, mutta isomman läppävika katosi.

Lääkärit epäilivät vauvan sairastaneen flunssan ja asian johtuneen siitä. Seurannan aikana harkittiin istukan halkaisemista laserilla, mutta se olisi ollut riski molemmille.

Isompi voi tilanteeseen nähden hyvin ja päätettiin ottaa tietoinen riski, jolla mahdollistetaan ainakin isomman lapsen edellytykset elämään. Lääkärit saavat kiitosta pariskunnalta. Ensi vuoden kunnallisvaaleissa Vantaan Kokoomuksessa ehdolla oleva Taruanne on kokenut nyt itse kunnallisen erikoissairaanhoidon laadun. Omien vaikeiden kokemustensa kautta pystyy arvostamaan saamaansa hoitoa ja ottamaan kantaa julkiseen terveydenhuoltoon.

Luonto päätti kohtalon

Taruannen ja Jannen kaksosten tilanne on verrattain harvinainen ja lääkärit konsultoivat tilannetta ulkomaita myöten. Sairaalaseurannan aikana harkittiin jopa hätäsektiota, mutta poikien edellytykset elämään olisivat olleet noilla viikoilla heikot.

Päätettiin, että jos molemmat pojat elävät toteutetaan keisarinleikkaus viikolla 28. Luonto päätti kuitenkin toisin. Taruanne yritti tehdä viikonlopun aikana liikelaskuja ja tuntui, että kaikki ei ole kunnossa. Toinen liikkui kyllä, mutta toisesta hän ei saanut havaintoja.

Maanantaiaamuna kontrollissa todettiin pienemmän, Oscariksi nimetyn pojan menehtyneen.

Vaikka tilanne oli odotettavissa, oli se järkytys. Hyvin nopeasti vanhemmat kuitenkin kokosivat ajatuksensa ja totesivat, että kaikella on tarkoituksensa. Näin oli parempi, koska pienempi olisi todennäköisesti ollut vakavasti sairas.

Isompi kaksonen voi hyvin

Samalla hetkellä kun tieto pienemmän pojan menehtymisestä tuli nähtiin ultrassa hyvinvoiva kaksonen. Tiedossa oli riski, että jos toinen menehtyy, saattaa toinenkin kuolla samalla hetkellä, koska heillä on yhteinen verenkierto.

Oli helpottavaa nähdä, että toinen vauvoista oli voimissaan. “Isompi poikamme piti pienemmästä huolta ilmeisesti itsenäisesti verta luovuttamalla minkä vuoksi Oscar jaksoi yrittää niinkin pitkään. Se, että isommalla on nyt mahdollisuus kehittyä ja kasvaa elämäänsä varten masussa pidempään, koska Oscar nukkui pois, on minusta hirmu liikuttavaa ja on opettanut meitä siitä mitä rakkaus on. Veljekset ovat tehneet kaiken mitä ovat pystyneet toistensa vuoksi.”, kertoo Taruanne.

Kaksosraskauden jälkeen keskityimme positiivisuuteen

Seuraavat kaksi viikkoa oli kriittistä aikaa ja seuranta tiuhaa. Henkisesti raskainta aikaa oli viikolla 23, kun ongelmat alkoivat. Taruannea rasitti erityisesti tilanne, ettei hän voi itse tehdä asialle mitään. Hän on toiminnan nainen ja ratkaisee aina ongelmat. Nyt ei voinut muuta, kuin seurata tilannetta ja toivoa parasta.

Pienemmän luovutettua oli vaikea hyväksyä, että isommalla on hyvä olla. Taruanne tutki jatkuvasti tietoa, minkälaiset edellytykset keskosella on elämään milläkin viikolla ja mietti koska vaatii leikkausta. Hän kuitenkin totesi, että isommalle on tärkeää pysyä kohdussa mahdollisimman pitkään.

Hän otti vastuun omista tunteistaan elävää lasta kohtaan. Jos hän keskittyisi suruun ja negatiivisuuteen, se vaikuttaisi elävän lapsen tilanteeseen. Lapsi kokee kohdussa äidin tunteet ja Taruanne halusi tarjota lapselleen mahdollisimman hyvän tilanteen. “Keskityimme positiivisiin asioihin ja päätin pitää itsestäni huolta. Se on kantanut raskauden jo viikolle 33, mitä pidetään pienenä ihmeenä.”, Taruanne toteaa.

Asenne ratkaisee

Tämä liikunta- ja hyvinvointipalveluja tarjoava yrittäjäpariskunta on tehnyt muutaman vuoden myös suoramyyntiä terveystuotteiden parissa. Suoramyyntialalla henkilökohtaiseen kasvuun panostaminen kantaa hedelmää kaikissa elämän osa-alueissa. Näistä opeista on apua myös vaikeissa elämäntilanteissa. Asioihin pystyy suhtautumaan haluamallaan tavalla, vaikka kyseessä olisi maailman kamalin asia, kuten oman lapsen kuolema.

kaksosraskaus ja vanhemmat

Taruanne ja Janne odottavat toiveikkaina kaksosten syntymää. Isompi on yrittänyt kovasti kääntyä ja alatiesynnytyskään ei ole poissuljettu, jos hän pääsee kääntymään veljensä ohi. Istukan pitää myös siirtyä ylemmäs. Muussa tapauksessa sektio toteutetaan viikolla 38 ja juuri uuden vuoden paikkeilla.

14.12.2016 klo 15:13 syntyi sektiolla Viltsu yhdessä enkeliveljensä Oscar Väinö Alexanderin kanssa. Viltsun pituus oli 45,5cm ja paino 2075 grammaa.

kaksosraskaus sektio synnytys

Lapsiarkea onnittelee Taruannea ja Jannea lämpimästi.

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös