claudia eve

Claudia Eve: ”Lapsillani on nimiä Kummisetä-elokuvista”

Claudia Eve: ”Kaikki nimet maailmassa ovat hyviä nimiä”

Tapasimme Claudia Even eli Pia Polvianderin vuoden 2017 alkupuolella. Claudia Eve on oikea superäiti: onnellinen suurperheen yksinhuoltajaäiti. Hänen perheeseen kuuluu kahdeksan lasta. Ensimmäisestä avioliitosta jo aikuiset lapset, jotka olivat silloiselta iältään Lotta (31), Peppi (29) ja Vito (25) sekä toisesta avioliitosta Carlo (18), Ruben (15), Daniel (14), Jimi (13) ja Hugo (10).

Claudia, oliko suurperheen äidiksi tuleminen toive tai haave jo varhaisaikuisuudessa?

– Olen ollut pienestä pitäen se, joka on hoitanut naapuriperheiden ja sukulaisten lapsia. Kukaan ei tee kahdeksaa lasta, jos ei tosissaan rakasta lapsia.

Millaista on ollut arki kahdeksan lapsen kanssa?

– Lasten hoitaminen käy kyllä työstä. Kun lapset ovat pieniä, ovat huoletkin pieniä. Lasten kasvaessa haasteetkin kasvavat. En ole kuitenkaan koskaan kokenut lapsia taakkana.

Toki väsyneitä hetkiä ja päiviä tulee, mutta huumorin ja ilon kautta jaksaa arjessa.

– Vaikka elämään mahtuu myös ikäviä tapahtumia, mm. kahden kuolleen lapsen synnyttäminen, tuovat lapset suurta iloa elämään. Kahta samanlaista lasta ei ole, vaikka kaikki kasvatetaan samalla tavalla. Meillä yksikään lapsi ei ole hiljainen. Lasten kasvattaminen on vaativaa, mutta myös hauskaa.

Kerran eräs pojistani totesi, että ”äiti, sulla on munat ja pimppi” viitaten siihen, että olen hoitanut sekä äidin että isän rooli samaan aikaan.

Miten Claudia Eve pärjää käytännön asioissa monen lapsen äitinä

Claudia Eve, millaiset esim. käytännön asiat ovat olleet haasteellisia näin monen lapsen kanssa?

– Haastavaa on ollut se, että ei voi olla monessa paikassa samaan aikaan. Taannoin meillä tapahtui pyöräonnettomuus ja umpisuolen puhkeaminen samaan aikaan. Kahteen paikkaan ei vain yksinkertaisesti voi venyä. Koulun joulujuhlat ja kevätjuhlat ovat myös sellaisia, jotka ovat samaan aikaan. Osaan juhlista täytyy vaan sanoa ei.

– Koulussa anoin armoa opettajilta, sillä minun täytyy seurata viitta eri Wilma-tiliä. Tämä kävi välillä työstä. Tunnit ja päivät loppuivat kesken, enkä aina ehdi hoitamaan ajoissa kaikkia asioita. Priorisointia on tehtävä ja joillekin asioilla on sanottava ei. Olen ollut todellinen yksinhuoltajaäiti ilman paikallista tukiverkostoa, sillä sukulaiseni asuvat ovat Tampereella, kun me taas asumme Espoossa. Myös omat vanhempani ovat jo iäkkäitä.

Sinulla on jo aikuisia lapsia. Oletko jo tullut isoäidiksi?

– Tulin 1,5 vuotta sitten isoäidiksi.

Claudia Eve: ”Joskus on käynyt mielessä, että mikäli kaikki kahdeksan lastani saavat myös itse useamman lapsen, niin joulupöydästä tulee mahtavan kokoinen.”

Voi olla, että joululahjojen osalta pitää nostaa jo kädet pystyyn. Lasten kasvaessa lapsenlapset ja lasten kumppanit tuovat uusia haasteita ja vilinää elämään. Lapset ovat silti aina omia lapsia, vaikka olisivat 60-vuotiaita.

Miten Claudia Eve on valinnut nimet lapsilleen?

Onko sinulla ollut kriteereitä tai toiveita, kun olet miettinyt vaihtoehtoja lapsiesi nimille?

– Yhtenä ajatuksena ja toiveena oli se, että lapsi ei nimen vuoksi joutuisi kiusatuksi. Lapset voivat olla nimittäin toisilleen todella julmia. Ei tulisi ensimmäiseksi antaa lapselle nimeksi esim. Yrjö, Urpo, Into, Mari-Pilvi tai Ukkomies. Mielleyhtymä ei välttämättä ole niin positiivinen ja nämä nimet voivat aiheuttaa kiusaamista. Onneksi omien lapsieni nimet eivät ole tarttuneet kiusaajien käyttöön.

– Nykyään annetaan enemmän kansainvälisiä nimiä, mutta itse en ole tietoisesti tähän pyrkinyt. En ole myöskään miettinyt nimeä sitä kautta, että siinä ei olisi S- tai R-kirjainta mahdollisen S- tai R-vian takia. Olen kuullut, että jotkut näin ajattelevat, mutta itselläni ei tätä kriteeriä ollut.

Onko nimen valitseminen ja löytäminen ollut vaikeaa?

– Ei oikeastaan. Sopivan tuntuisen nimen löytäminen lapselle on tuntunut aika helpolta. Nimilistoja tai vastaavia en ole käyttänyt. Ennen ristiäisiä olen kyllä miettinyt ja pyöritellyt eri vaihtoehtoja, mutta ristiäispäivänä ei ole enää ollut epäselvyyttä nimestä.

Olen valinnut sen nimen, joka on tuntunut hyvältä.

Vanhimpien tyttäriesi nimet ovat Lotta ja Peppi, miten päädyit näihin nimiin?

– Olen aina ollut suuri Astrid Lindgren -fani, joten valinta oli helppo. 80-luvun alussa Peppi-nimi oli vielä harvinainen, sittemmin se on jo yleistynyt. Lotan osalta mietimme myös Charlotta-muotoa, mutta päädyin kuitenkin Lotta-nimeen. Olen halunnut antaa nimen, joka tuntunut mukavalta ja sopivalta.

– Yhtenä vaihtoehtona, ei tosin kovin vahvana sellaisena, oli myös Kukka-Maria. Tämä olikin oikeastaan ainoa kaksiosainen nimi, joka minulla on ollut vaihtoehtona.

Kummisetä-leffasta lapselle nimi

Vanhimman poikasi nimi on Vito – miten päädyit tähän nimeen?

– Kolmannesta lapsesta mietin, josko hänestä olisi tullut Eemeli, niin ikään Astrid Lindgrenin kirjojen mukaan mukaan, mutta hänestä tuli kuitenkin Vito. Olimme nimittäin suuria Kummisetä-leffojen faneja, joten ajatus Vito-nimestä lähti leffasta.

Vito on pyhä nimi, joka tulee sanasta victorius, eli voitto.

– Toisen lapsisarjan kaksi vanhinta poikaa ovat niin ikään nimetty Kummisetien mukaan. Vanhin toisesta sarjasta on Carlo Antonio, jota myös kutsutaan Kakeksi. Omat vanhempani puhuvat ja kirjoittavat edelleenkin ”Kaarlosta” Carlon sijaan. Tuntuu, että iäkkäämpien ihmisten on vaikeampi hahmottaa vierasperäisiä nimiä.

– Seuraavan poikani nimi on Ruben Johannes. Rubenia kutsutaan myös Ubbeksi vauva-ajan lempinimen mukaan. Rubenin toinen nimi Johannes on myös oman isoisäni nimi. Johannesta lukuunottamatta en ole oikeastaan valinnut perinteisiä sukulaisnimiä lapsieni nimiksi. Rubenin ristiäisten jälkeen Rubenin isä oli lähtenyt kaupungille kavereiden kanssa. Kavereiden kysyttyä lapsen nimeä oli isä todennut pojan olevan Bruno. Korjaus oli kuitenkin tullut nopeasti, että eikun Ruben se olikin!

– Tämän jälkeen Kummisetä-teema sai jäädä. Keskimmäisen poikani nimi on Daniel Adam. Daniel on saanut myös lempinimen Dani.

Claudia Eve: ”Tuntuu, että monilla on selkeä nimiehdotus odotusaikana, mutta sitten kun lapsen näkee, niin mielipide muuttuu.”

Näin kävi juuri Danielin kanssa. Hänestä piti tulla Lenni, mutta kun hän syntyi, tuntui siltä, että Lenni ei mitenkään sopisi tälle 5 kg painavalle suurikokoiselle vauvalle.

– Danielin nimivaihtoehtona oli myös Rasmus. Ennen ristiäisiä pihan pikkutytöt kysyivät, että mikä vauvan nimeksi tulisi. Sanoin että Rasmus. Ristiäisten jälkeen tytöt olivatkin hieman pettyneitä, että vauvasta olikin tullut Daniel. The Rasmus -bändi oli nimittäin samaan aikaan suosittu.

– Toiseksi nuorimmaiseni on hieman leikkisästi Jimi Henrik. Sekä Daniel että Jimi on enemmänkin oman aikakautensa nimiä. Carlo ja Ruben ovat sen sijaan harvinaisempia.

– Kuopuksellemme harkitsimme nimeksi Robin William, mutta hänestä tuli kuitenkin Hugo Alexander. Joku on kysynyt, että annettiinko nimi siitä syystä, että myös Mika Häkkisen pojan nimi on Hugo, mutta tästä ei todellakaan ollut kyse.

– Jokainen saa antaa lapselleen ihan minkä haluaa ilman, että toisten tarvitsee hämmästellä ja kummastella. Muiden antamia nimiä on turha arvostella. Olen ollut onnekas siinä, että olen saanut kahdeksan tervettä lasta. Se on myös suurin saavutukseni, jonka elämässä olen saavuttanut ja tulen saavuttamaan.

Claudia Eve, kiitos haastattelusta.

Lue myös:

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös