Viola

Viola

Viola on latinaa ja tarkoittaa orvokkia. Kukan nimestä tulee myös violetin värin nimitys.

Viola_nimi
(Kuva: David Amsler @ Flickr Creative Commons)

Viola oli myös 300-luvun alussa keisari Diolectianuksen vainoissa marttyyrikuoleman kärsineen tirolilaisnaisen nimi. Viime aikoina nimi on tullut Suomessa tutuksi Ensitreffit Alttarilla -ohjelmasta, jossa yhden osallistujista nimi oli nimenomaan tämä orvokkia tarkoittava nimi.

Suomessa Viola, Ranskassa Violette

Nimi Viola tunnetaan Englannissa muodossa Violet, Ranskassa Violette ja Italiassa Violetta. Aikoinaan suomalaisissa kalentereissa nimi on kirjoitettu muun muassa muodossa Wiola sekä Biola. Ehkä Wiola onkin teidän tyttönne tuleva nimi?

Violan nimipäivä

Pyhän Violan muistopäivää vietetään 3.5. Suomalainen nimipäiväkalenterikin piti Violan päivää toukokuun 3. päivänä vuosina 1867–1928. Nimi otettiin uudelleen Suomen almanakkaan vuonna 2000, jolloin sen päivää alettiin viettämään 3.6.

Viola-nimiset Suomessa

Väestörekisterikeskuksen etunimitilaston mukaan nimi Violoita on rekisteröity Suomeen 1800-luvun lopulta lähtien kaiken kaikkiaan noin 9020 kertaa.

Alle kymmenen Suomen tämän nimisistä henkilöistä ovat miespuolisia. Suosituimmillaan nimi on ollut sotien välisenä aikana. Viime vuosina se on kuitenkin alkanut taas herätä uusien vanhempien mielissä, ja niinpä 2000-luvun jälkeen nimi on alkanut selkeästi ihastuttaa uudelleen: viimeisen viidentoista vuoden aikana nimen on saanut yli 2050 suomalaista tyttöä.

(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös