Severi pojalle nimeksi

Severi pojalle nimeksi

Pojan nimi Severi tulee latinankielisestä ankaraa ja vakavaa tarkoittavasta sanasta severus.

Severi pojalle nimeksi
(Kuva: thejbird @ Flickr Creative Commons)

Katolisen kirkon pyhimysluettelosta löytyy 17 Severianusta tai Severinusta. Aikoinaan Suomessakin Severistä on käytetty muotoja Sewerinus, Severinus, Sewerin, Severin ja Seweri.

Severin nimipäivä

Severillä on nimipäivä suomalaisessa almanakassa 23.10. Katolinen kirkko muistaa tuona päivänä roomalaista virkamiestä ja filosofia Severianusta, joka joutui vuoden 535 tienoilla itägoottien hallitsijan Theodorikin mestaamaksi.

Suomen ortodoksit viettävät pyhimys Severianuksen muistopäivää 9.9.

Severi on suomalainen nimi

Vaikka Severin historia tuleekin roomalaiskatolisen kirkon sekä ortodoksisen kirkon piiristä, on nimi silti nykyisessä lyhennetyssä muodossaan perin suomalainen.

Se on komea ja maailmanlaajuisesta tunnettuudestaan huolimatta erikoinen nimi.Se ei kuitenkaan ole hienosteleva tai epäsuomalainen vaan vokaaliloppuisena ja kolmitavuisena ryhdikäs ja rehti nimi.

Severi-nimiset Suomessa

Suomessa on rekisteröity 1800-luvun lopulta tähän päivään asti yhteensä hieman alle 5250 Severiä. Nimi alkoi hieman yleistyä 80-luvulta lähtien, mutta mitään räjähdysmäistä kasvua Severien määrässä ei ole näkyvissä.

Se on siis hyvä nimi sinulle, joka et halua antaa lapsellesi nimeksi Eemeliä, vaan jotakin samankaltaista. Jotenkin on helppo kuvitella, että maamme Severeillä on vähintään pari kepposta aina takataskussa.

(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös