Oona nimen alkuperä

Oona-nimen alkuperä ja Oonan nimipäivä

Oona on lähtöisin iirinkielisestä nimestä Oonagh, jonka on katsottu pohjautuvaan nimeen Agnes, joka taas on suomennettu nimeksi Aune.

Oona nimi
(Kuva: FromSantToGlass @ Flickr Creative Commons)

Tästä syystä Suomen almanakassa Oonan ja Aunen päivää on vietetty samana päivänä 21.1. vuodesta 1995 lähtien. Pentti Lempiäinen mainitsee Suuressa etunimikirjassaan nimen olevan toisaalta lähtöisin intiaaneilta muodossa Una. Jos taas nimi kirjoitetaan yhdellä o:lla, viittaa se Oonasta erilliseen nimeen Ona, joka tulee baskin kielen sanasta on ja tarkoittaa hyvää, uskollista.

Kansainvälinen nimi Oona

Nimi Oona tuli kansainvälisesti tunnetuksi ja suosituksi naisen nimeksi näyttelijä Oona Chaplinin, Charlie Chaplinin vaimon ja näytelmäkirjailija Eugene O’Neillin tyttären kautta.

Koska siinä on tuplavokaali, kuulostaa se perin suomalaiselta nimeltä – siksi sen kansainvälisyys voi olla hieman yllättävää.

Oonat Suomessa

Vielä 1900-luvun alussa, ennen 40-luvulla astumista, Suomesta löytyi vain alle viisi Oonaa ja nekin olivat miehiä. Pikkuhiljaa vuosikymmenten saatossa nimi on sulattanut suomalaisperheiden sydämet ja yhä useampi tyttölapsi on saanut tuon kauniin nimen itselleen.

Tähän päivään mennessä se on annettu nimeksi 7251 tytölle Suomessa sekä alle kymmenelle pojalle.

(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004) 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös