Miina
Suomalainen naisen nimi Miina on lyhentymä nimestä Vilhelmiina.

Virossa se on lyhyt versio myös nimestä Hermina. Nimi on ollut Suomessa Kansanvalistusseuran kalenterissa jo vuodesta 1800-luvun lopulta lähtien, mutta varsinaiseen Suomen almanakkaan se otettiin vasta vuonna 2000.
Suomen ortodoksisen kirkon kalenterissa se ja Mia-nimi yhdistetään Minodoraan ja Karjalan ortodoksien piirissä sitä on pidetty myös miehennimi Menaksen kutsumamuotona.
Miina-nimisiä kuuluisuuksia
Miina lienee kaikille suomalaislapsille ja heidän vanhemmilleen tuttu Miina ja Manu –satuhahmoista. Vielä tärkeämpi tämän niminen hahmo on edesmennyt kansanedustaja ja maamme ensimmäinen naisministeri Miina Sillanpää, jonka mukaan on nimetty myös säätiö.
Toinen tunnettu vahva nainen on suomalainen kuvataiteilija Äkkijyrkkä. Nimi on siis jollain tavalla leimaantunut vahvojen naisten nimeksi. Eikä sinällään ihme, kun miettii kuinka vahvana persoonana Äkkijyrkkä on varsinkin aikoinaan esiintynyt Suomen mediassa.
Miina-nimiset Suomessa
Nimeä esiintyi enemmän 1800-luvun lopulla ja viime vuosisadan alkupuoliskolla sen nimisiä on löytynyt Suomesta Väestörekisterin etunimitilastojen mukaan alle 3740 kappaletta. Näistä alle kymmenen ollut miehiä.
2000-luvun jälkeen nimen on saanut yhteensä alle 730 tyttöä. Mikään jokatytön nimi se ei siis ole, vaikka sen suosio lienee kasvamassa vanhojen nimien uuden tulon myötä.
Nyt voisi olla siis loistava aika nimetä oma tyttölapsi Äkkijyrkän mukaan, koska se on kaunis vahvan naisen nimi, johon on helppo rakastua.
(Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004)