Siviä, Sivi vai Siveä

Siviä, Sivi vai Siveä?

Suomalainen naisen nimi Siviä on annettu ensimmäisen kerran lapsen nimeksi vuonna 1861.

Siviä nimi
(Kuva: AleksandraGabriela @ Flickr Creative Commons)

Siviä oli suomalaisessa almanakassa 15.1. vuosina 1908–1949. Se on murteellinen muoto sanasta siveä, joka siis tarkoittaa säädyllistä ja maineeltaan puhdasta. Myös Siveä on ollut aikoinaan käytössä etunimenä.

Nimi tarjoaakin paljon mahdollisuuksia, koska vaihtoehtoina ovat myös Sivi ja Siveä, jotka ovat molemmat todella kauniita tyttöjen nimiä. Sivi ehkä hieman nykyaikaisempi ja Siveä puolestaan todella kaunis nimi kaikessa vanhanaikaisuudessaan. Ehkä Siveä-nimi onkin juuri kaikessa vanhanaikaisuudessaan kaikista eniten ajan hermolla?

Siviä-nimisiä naisia

Siviä esiintyy suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksessa, Volter Kilven romaanissa Alastalon salissa, jossa se on Alastalon isännän tyttären nimi. Tunnettuja suomalaisia Siviöitä ovat ainakin lastenkirjailija Siviä Heinämaa sekä näyttelijä Ella Siviä Eronen.

[AdSense-A]

Siviä-nimiset Suomessa

Siviä oli suhteellisen suosittu tytön nimi aina 1950-luvun loppuun tultaessa ja etenkin 1900-luvun alkupuoliskolla. Joskus 40-luvun alussa Suomessa oli yli 11 400 sen nimistä tyttöä. Sitten nimen suosio hiipui ja nimi alkoi käydä harvinaiseksi: 60-luvulta tähän päivään asti nimen on saanut enää yhteensä alle 250 tyttöä.

Siviä-nimiset
(Kuva: simpleinsomnia @ Flickr Creative Commons)

Nimen suosion hiipuminen johtunee siitä, että sana siveä ja sen murteellinen, nimenä käytetty muoto siviä, alettiin kokea vanhanaikaisena ja jopa kielteisenä. Ajat kuitenkin muuttuvat maailman mukana ja onkin jännittävää seurata, miten näiden nimien suosio tulee muuttumaan tulevina vuosina. Viime vuosien aikana on nimittäin ollut selvästi trendikkäämpää antaa lapselle taas vanhoja suomalaisia nimiä. Tämän valossa voisi jopa povata, että vaikka esimerkiksi Siveä ei tule välttämättä koskaan nousemaan kaikista suurimmaksi nimimagneetiksi, niin voisi sen hyvin kuvitella saavan jonkinlaisen hipsterinimen maineen urbaanien kaupunkilaisten keskuudessa.

Siviästä on muotoiltu myös lyhyempi nimi, Sivi. Sivi-nimisiä naisia löytyy Suomesta kuitenkin vain alle 176.

(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004; Wikipedia)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös