Mio – ruotsalainen poika vai japanilainen tyttö?

Mio – sekä ruotsalainen pojan nimi että japanilainen tytön nimi

Mio on harvinainen etunimi, joka mielletään yleisesti ehkä pojan nimeksi. Nimelle on esitetty useita eri lähtökohtia. Itsenäisenä sanana se on monella romaanisella kielellä maskuliinimuotoinen minun. On arveltu, että se on voinut päätyä nimeksi esimerkiksi laulusta O sole mio, joka siis tarkoittaa aurinkoni. Toisaalta on esitetty, että se on lyhennetty muoto nimistä Milo tai Miro.

 

Mio nimi
(Kuva: Richard Elzey @ Flickr Creative Commons)

Jokaiselle suomalaiselle nimi lienee tuttu Astrid Lindgrenin kirjasta Mio, poikani Mio (1954). Lempikirjailijan suositun teoksen on myös uskottu vaikuttaneen nimen suosioon Suomessa.

Japanissa se on tytön nimi ja japanin kielen sana mio tarkoittaa kaunista kirsikan kukintoa. Japanilainen kulttuuriperintö lienee siis myös joidenkin suomalaistenkin tiedossa: Väestörekisterikeskuksen etunimitilastosta löytyy 557 sen nimistä poikaa ja hieman alle 30 tyttöä. Kahdella i:llä kirjoitettua versiota Miio-nimeä rekisteristä löytyy parisen sataa.

Mion nimipäivä

Mion päivää vietetään 7.9. Suomenruotsalaiseen kalenteriin Mio sai nimensä vuonna 2020. Ehtona nimen nousemiseen osaksi kalenteria oli se, että vähintään 500 suomenkielisellä esiintyy nimi ensimmäisenä etunimenä.

Vuodesta 1990 alkaen nimipäiväkalentereita on uudistettu viiden vuoden välein, viimeksi vuonna 2020.

Mion nimipäivä
(Kuva: Richard Elzey @ Flickr Creative Commons)

Omaperäinen perhe voisi ajatella nimen tytön nimenä tunnetun nimen Mian maskuliinimuotona ja viettää Mion päivää Mian ja Miian nimipäivänä 30. huhtikuuta.

Miasta tai Miiasta saakin hieman päivitetyn version muuttamalla a:n o:ksi. Samalla antaa lapselleen kansainvälisen nimen, joka on kaunis ja tarunhohtoinen.

(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004; Nameberry.com)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös