Justus
Pojan nimi Justus tulee latinan kielen oikeamielistä ja vanhurskasta tarkoittavasta sanasta.

Justus on Raamatussa Paavalin työtoverin nimi. Raamatusta se on tuttu myös miehenä, jota ehdotettiin apostoliksi pettäjä Juudas Iskariotin jälkeen. Katolinen kirkko muistaa jopa neljäätoista sen nimistä pyhimystä.
Justuksen nimipäivä
Justuksella oli nimipäivä Suomen almanakassa ensimmäisen kerran 1695 ja sen jälkeen yhtäjaksoisesti vuosina 1708–1907, jolloin sitä vietettiin 2.9.

Päivää on vietetty alunperin 300-luvun lopussa virastaan luopuneen ja loppuelämäkseen erakoitunen Lyonin arkkipiispan kunniaksi. Vuodesta 2010 lähtien Justuksen päivää on jälleen vietetty 2. syyskuuta.
[AdSense-A]
Justus-nimiset Suomessa
Justus on melko harvinainen pojan nimi Suomessa: Väestörekisterin etunimitilastoissa on kirjattuna yhteensä 2023 Justusta 1800-luvun lopulta lähtien.
Nimi on hiukan yleistynyt 80-luvulta lähtien ja vuosien 2000–2009 välillä tämän etunimen sai jo noin 760 poikalasta. Viimeisten viiden vuoden aikana nimi on annettu jo yli 650 lapselle.
Justus etunimenä näyttää siis kasvattavan suosiotaan koko ajan – ja miksi ei: se on äänneasultaan suomen kieleen sopiva nimi. Silti siinä on ripaus eksotiikkaa ja historiaa. Ripaus tulevaisuutta ja toinen ripaus menneisyyttä. Eikö se ole juuri sellaista, mitä me nimiltä tahdomme? Sopivassa määrin vaihtelua, mutta samalla myös jotakin tuttua ja turvallista, jolla on selkeät juuret.
(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004; Wikipedia)