Onni
Oletko koskaan miettinyt, onko Onni äänteellisesti ja sisällöllisesti kaunis nimi tytön vai pojan? Suomalaiset ovat sen kautta aikojen ja edelleen käsittäneet enemmän pojan nimeksi: Väestörekisterin tilastoista löytyy yhteensä lähes 33 000 Onni-nimistä poikaa kun taas saman nimisiä tyttöjä on alle 26. Tästä huolimatta se sopii nimeksi kummalle vain.
Onni-nimen suosio on helppo ymmärtää. Siitä kaikuu positiivisuus ja se on muutenkin valoisa nimi. Samalla tapaa kuin esimerkiksi Ilo tai Valo, joita on kuullut myös nykyään annettavan. Kaikki nämä nimet – kuten myös perinteinen Toivo – luovat posiitivista odotusta tulevaisuudelle, ja se jos joku on kaunis ajatus jo sinällään.
Suomessa Onni, muualla Felix, Felicia ja Makarios
Nimi Onni kuvastaa vanhempien tunteita, jotka liittyvät lapsen syntymään. Ensimmäistä kertaa nimi Onni on annettu lapselle vuonna 1835.

Nimi voidaan ymmärtää myös nimeä kantavalle toivotukseksi tämän elämän varrelle. Toisaalta nimi voidaan käsittää myös lyhentymäksi sanasta onnellisuus, jolloin se olisi suomen kielen vastine latinasta tulleelle Felixille tai kreikan onnellisuutta tarkoittavalle nimelle Makarios. Karjalassa Onni-nimeä on käytetty lyhenteenä venäläisistä nimistä Onika ja Onka.
Onnin nimipäivä
Onni-nimi pääsi suomalaiseen almanakkaan 1910 ja nimipäivää vietetään 28.2. – karkausvuosina Onnin päivä on 29.2.Suomen ortodoksit viettävät Onnin päivää sekä 23.5. että 18.6. Ortodoksit ovat jostain syystä yhdistäneet nimen pyhä Leonti Rostovilaiseen sekä marttyyri Leontiokseen.
Lue myös nämä:
(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004; Ortodoksi.net)