Julia ja siitä johdetut nimet

Julia ja siitä johdetut nimet

Julia, josta on johdettu Juulit, Juuliat ja Julit, on feminiinimuoto miehen nimestä Julius.

Julia nimi
(Kuva: rebecca anne @ Flickr Creative Commons)

Julia-nimi mainitaan Raamatun Vanhassa testamentissa sekä eräässä Shakespearen komediassa. Nimestä on tullut klassikko Shakespearen kuuluisan Romeo ja Julia –näytelmän myötä – tosin englanninkielinen teos on nimeltään Romeo and Juliette.

Julian nimipäivä

Julian nimipäivää on vietetty vuodesta 1973 lähtien 12.4., samana päivänä kuin Juliuksenkin. Ennen tätä Julian päivä oli Julianan päivänä 16.2.

Se on monissa maissa ja kulttuureissa suosittu nimi, mikä johtuu muun muassa kymmenistä Julia-nimisistä katolisista pyhimyksistä. Suomen ortodoksinen kalenteri muistaa 18.5. samannimistä marttyyria, joka oli yksi 300-luvulla seitsemästä Ankyriassa surmatusta neitsyestä.

Julia, Juli, Juuli, Juulia Suomessa

Julia on Suomessakin melkoisen suosittu nimi. Väestörekisterikeskuksen mukaan etenkin 80-luvulta lähtien nimi on yleistynyt. Yhteensä  sen nimisiä tilastosta löytyy yli 24000.

Julia, Juli, Juuli
(Kuva: peasap @ Flickr Creative Commons)

 

Juulia – suomennettu versio kansainvälisestä nimestä – onkin jo harvinaisempi: se on annettu etunimeksi yhteensä hieman yli 6600 tytölle aina 1800-luvun lopulta lähtien. Nimi yleistyi 1980-luvulta lähtien ja on pitänyt paikkansa melko suosittuna tytön etunimenä.

Juli-nimisiä tyttöjä löytyy Suomesta kaikkiaan alle 70 ja poikia alle 30. Juuli on hieman yleisempi. 1980-luvulta lähtien sen on saanut nimekseen suunnilleen 1060:lle tytölle. Ennen 60-lukua Juuli loisti harvinaisuudellaan: Suomesta löytyi alle parikymmentä Juulia ja puolet niistä olivat poikia.

Lue myös nämä:

(Lähteet:Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös