Eusebios, Eusebius ja kansanomaiset muunnokset

Eusebios, Eusebius ja kansanomaiset muunnokset

Nimi Eusebios tulee muinaiskreikan sanasta, joka tarkoittaa hurskasta, jumalaa pelkäävää. Ylipäätään eu-alku sanoissa ja nimissä viittaa hyvään. Eusebios-nimen loppuosa tulee sanasta ‘sebesthai’, joka tarkoittaa ‘kunnioittaa’.

Eusebius
(Kuva: Adriano Aurelio Araujo @ Flickr Creative Commons)

Nimi Eusebius on ollut usealla marttyyrilla ja siksi Eusebiuksella oli merkkipäivä 5.5. virsikirjan kalenterissa vuonna 1662 sekä almanakassa 14.8. aikavälillä 1705–1907. Roomalaiskatolisen kirkon piirissä tuo päivä on ollut vuonna 350 kuolleen Pyhän Eusebiuksen muistopäivä.

Onko Eusebio Suomen harvinaisin etunimi?

Karjalassa Eusebio-nimi on taipunut muotoihin Jeyssi, Jeysei ja Jöyssi, jotka ovat kulkeutuneet venäjän kielen Eusebios-muunnoksista Avsevi, Jevsei, Jevsevi.

Suomessa Eusebius on nimenä lähes olematon: Väestörekisterikeskuksen etunimitilastoista ei löydy yhtään Eusebiosta ja Eusebiuksiakin vain viitisenkymmentä, joista tyttöjä parikymmentä. Eusebio-nimeä ilman lopun ässää löytyy parikymmentä.

Eusebius, Eusebio ja Eusebios ovat komeita nimiä ja miesmarttyrien mukaan syntyneestä pyhimyshistoriasta huolimatta voisivat sopia myös tytölle.

Eusebiosta voi ajatella myös loistavana kantanimenä omalle nimiluomukselle: Eusepi, Eusepia, Eusevi, Jusevio, Jusevia, Juseppi, Juseppo – vain mielikuvitus on rajana.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Kustaa Vilkuna: Etunimet, Otava, 1993; genealogy.familyeducation.com)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös