Eelis vai Eeli nimeksi?
Eeliksen nimipäivä on nykyään 9.4., samana päivänä kuin Eliaksen. Jossain vaiheessa nimen kirjoitusasu oli almanakassa Elis, kunnes se muutettiin suomalaiseen muotoon Eelis.

Aiemmin Eeliksen päivää vietettiin 14.6., Elisaeuksen päivänä, sillä Elis-nimeä pidettiin lyhenteenä Elisaeuksesta. Ortodoksikalenteri viettää tuona päivänä Eelin päivää.
Eeli-nimen alkuperä
Eeli on tuttu Raamatusta: nimi on muun muassa Silon pyhäkön papilla sekä Joosefin isällä. Nimen merkityksestä ei ole varmuutta. Monissa heprealaisissa nimissä on alkuosana Eli, joka tarkoittaa korkeutta, ilmaisua “Jumala on yläpuolellamme” tai “Jumala on korkein”.

Venäjän kieleen taas Eli – Jeli – on tullut muinaiskreikan kielen aurinkoa tarkoittavasta sanasta helios.
Eelis- ja Eeli-nimiset Suomessa
Eelis on annettu etunimeksi suomalaiselle pojalle hieman yli 10 000 kertaa 1800-luvun lopulta lähtien. Se on ollut kautta aikojen suhteellisen suosittu nimi, lukuun ottamatta aikaväliä 1960-1999: tämän 40 vuoden sisään nimen sai vain noin 1140 poikalasta.
Eeli on nimenä harvinaisempi ja se on annettu 125 kertaa myös tytön etunimeksi. Pojan etunimeksi Eeli on rekisteröity yhteensä lähes 4500 kertaa.
Lue myös nämä:
(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004)