Arsi

Arsi

Arsi on ollut suomalaisessa almanakassa vuodesta 1950 lähtien. Arsin nimipäivää vietetään 4.3., Adrianuksen muistopäivänä.

Arsi nimi
(Kuva: froggygrl727 @ Flickr Creative Commons)

Nimi Arsi on kuitenkin lyhentymä Arsenioksesta ja tähän nimeen Arsi viittaa Suomen ortodoksisessa kalenterissa. Arsista tunnetaan myös versio Arssi.

Arsenioksesta Arsiin

Arsenios tulee kreikan kielen voimakasta ja miehekästä tarkoittavasta sanasta. Venäjällä nimi on lyhentynyt muotoon Arseni.

Suomen ortodoksisessa kalenterissa nimi Arseni sekä Arsenios esiintyy peräti neljä kertaa: 2.3. 1400-luvulla eläneen venäläisen piispan mukaan, 8.5. 300-luvulla eläneen Arsenios Suuren mukaan, 12.6. 1400-luvulla eläneen pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen mukaan ja 28.10. 1200-luvulla eläneen Serbian arkkipiispan mukaan.

Läntisessä Euroopassa käytössä on ollut latinalainen muoto Arsenius. Katolinen kirkko muistaa neljää Arsenius-nimistä pyhimystä. Arseniuksesta on tullut myös naisen nimi Arsene.

Suomen Arsit ja Arseniokset

1900-luvulta lähtien Arsi-nimen on saanut Suomessa alle 550 lasta – näistä kymmenkunta on ollut tyttöjä. Suosituimmillaan Arsi on ollut 1960-luvun jälkeen aina 2000-luvulle tultaessa.

Arsenios on huomattavasti harvinaisempi nimi, jota suomalaiset ovat kenties etunimenä vierastaneet: nimi ilmestyi Väestörekisterikeskuksen tilastoihin vasta1980-luvulla, josta lähtien se on annettu etunimeksi vain kourallisia ihmisiä, alle viidelle pojalle ja alle viidelle tytölle.

Jos siis on haussa harvinainen mutta olemassa oleva nimi, jolla on merkitystä ja historiaa, miksei Arsenios?

Lue myös nämä:

(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Kommentoi alle oma mielipiteesi

Tilaa uutiskirje

Liity tästä suositun uutiskirjeemme saajaksi ja saat rahanarvoisia vinkkejä vauva-arkeen.

Takaisin ylös