Akvilina, Akviliina ja Viliina
Akvilina oli 239 kuollut foinikialainen marttyyri ja ortodoksinen kirkko viettää yhä Akvilinan päivää tuona päivänä. Venäjän kielessä nimi on muotoutunut Akilinaksi ja Akulinaksi.

Suomessa nimi on saanut muotoja Akuliina, Akviliina, Viliina, Aku sekä Liina. Nimi Alina on siirtokarjalaisten suomennos Akvilina-nimestä.
Akvilina tulee latinan kotkaa tarkoittavasta sanasta
Akvilina tulee nimestä Aquila, jolla oli nimipäivä aikoinaan (vuosina 1710–1822) almanakassamme 13.6. Aquila on latinaa ja tarkoittaa kotkaa.
13. kesäkuuta on katolisen kirkon piirissä myös foinikialaisen marttyyrin, pyhän Aquilinan merkkipäivä. San(c)ta Aquilina mestattiin vain kahdentoista vuoden ikäisenä keisari Diolektianuksen vainoissa.
Akvilina on harvinainen nimi Suomessa
Akvilina on ollut harvinainen nimi Suomessa kautta aikojen. Akvilinoja on 1900-luvun alussa asti rekisteröity noin 70, joista noin 30 ovat olleet poikia.
Akviliina, jossa on siis yksi i-kirjain lisää, ei ole sen yleisempi, mutta pojilla Akviliina-nimeä löytyy vain viideltätoista. Venäläisten keskuudessa suosittu Akuliina on jo yleisempi: kaikkiaan Akuliina-nimi on annettu noin 140 lapselle, joista alle 10 on ollut poikia.
Samasta Aquila- ja Akviliina-nimirungosta luotu Viliina on annettu yli 400 tyttölapselle. Jos tavoittelee siis harvinaista nimeä – joko tytölle tai pojalle – voi Akviliina ja siitä johdetut nimet olla hyvä vaihtoehto.
Lue myös nämä:
- Selaile tästä latinalaisia nimiä
- Selaile tästä islamilaisia nimiä
- Selaile tästä bretonilaisia nimiä
- Selaile tästä erikoisia nimiä
(Lähteet: Kustaa Vilkuna: Etunimet, Otava, 1993; Catholic.org)