Nimeksi Kilian?

Nimeksi Kilian?

Oletko ajatellut antaa pojalle nimeksi Kilian? Kilianilla oli nimipäivä 8.7. aina vuoteen 1907 asti. Kilian-nimen kantamuotoja ovat Chilianus ja Kilianus.

Nimi tulee keltin kielestä ja tarkoittaa kirkonmiestä.

nimeksi kilian poika ilman paitaa
(Kuva: Alyssa L. Miller @ Flickr Creative Commons)

Kilianus on tullut meille Suomeen keskieurooppalaisista pyhimyskalentereista: Pyhä Kilian oli 600-luvulla elänyt Würzburgin hiippakunnan piispa, josta tuli myöhemmin marttyyri ja jonka katolinen kirkko julisti lopulta suojeluspyhimykseksi. Yhä tänä päivänä viettävät Würzburgin seudun viininviljelijät Pyhän Kilianin juhlaa 8.7. laulaen Kilian-lauluja.

Kilian- ja Kille-nimiset Suomessa

Suomessa – tarkemmin ottaen Länsi-Suomessa – Kilianista on ollut käytössä muodot Kiljanti, Kiljaani ja Kille. Kilian on harvinainen nimi Suomessa: 1980-luvun jälkeen nimen Kilian on saanut vain 40 poikalasta. Sitä ennen nimi on ollut vieläkin harvinaisempi; Kilian-nimi on kuitenkin yhtä lailla annettu niin tytöille kuin pojillekin.

Kilian ja Kille nimiset
(Kuva: Alyssa L. Miller @ Flickr Creative Commons)

Kille-nimen kohdalla sukupuolijakauma on harvinaisen tasainen: 80-luvun jälkeen viitisentoista poikaa ja viitisentoista tyttöä on saanut etunimekseen Kille. Olisiko Kille siis hyvä esimerkki sukupuolineutraalista nimestä?

Tunnettuja Kilianeja

Kilianista tulee ainakin mieleen katalonialainen juoksu- ja hiihtourheilija Kilian Jornet Burgada. Kilian Kerner taas on menestynyt saksalainen muotisuunnittelija. Siitä ei selvästikään tarvitse luopua, mikäli menestys ja kuuluisuus sattuvat kohdalle.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Kustaa Vilkuna: Etunimet, Otava, 1993)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös