Lucia tai Lusia tyttölapsen nimeksi

Lucia tai Lusia tyttölapsen nimeksi

Lucia on meille suomalaisille tuttu Ruotsista tulleesta Lucia-kultista kulkueineen ja Lucian päivineen, jota vietetään 13. joulukuuta.

Pyhä Lucia on niin katolisen, ortodoksisen kuin luterilaisenkin kirkon kanonisoima marttyyri. Luciaa pidetään sairaiden lasten ja köyhien pyhimyksenä.

(Kuva: Greg Clarke @ Flickr Creative Commons)

Syrakuksen Lucia eli San(c)ta Lucia kuoli kristittyjen vainoissa 300-luvulla Syrakusassa. Vainoissa Lucia-neito yritettiin polttaa, ja kun siinä ei onnistuttu, kaivettiin häneltä silmät päästä. Tarinan mukaan Lucia pystyi yhä näkemään ilman silmiäkin, minkä johdosta Luciaa palvotaan myös sokeiden ja silmäsairaiden suojelupyhimyksenä.

Lucia on valonpilkahdus talven pimeässä

Lucia tulee latinan valoa tarkoittavasta sanasta lux (genetiivi lucis ja datiivi luci). Lucian päivää pidetään myös valon juhalana keskellä pimeintä talvea: myöhäiskeskiajalla 12.12. oli vuoden pisin yö.

Lusia tytön nimi
(Kuva: Blondin Rikard @ Flickr Creative Commons)

Lucian päivää on kristikunta juhlinut arvion mukaan vuodesta 450 lähtien. 1900-luvun alkupuoliskolla Stockholms Dagbladet herätti Luci-kultin eloon siinä muodossa missä se tänä päivänä tunnetaan.

Lucia ja Lusia -nimet Suomessa

Suomen kielessä Lucia on taipunut muun muassa muotoihin Luusi, Lusi, Luusia ja Lusia. Lucioita on Väestörekisterikeskuksen kirjanpidon mukaan ollut Suomessa noin tuhat viimeisten sadan vuoden aikana.

2000-luvun jälkeen Lusia etunimenä löytyy vain kahdeltakymmeneltä ihmiseltä. Lusia-nimi tunnetaan myös suomalaisesta mikrohistoriasta: Lusia Rusintytär Korhonen oli 1600-luvulla elänyt parantaja ja runonlaulaja Utajärven Ahmaksesta.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Kustaa Vilkuna: Etunimet, Otava, 1993; Kirjatovirma.net)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös